”Jos pelkäät voita, käytä kermaa!” – muistatko koko maailman rakastaman tv-tähden Julia Childin legendaarisimmat reseptit ja letkautukset?

Yhdestä maailman tunnetuimmasta tv-kokista Julia Childista (1912– 2004) ja hänen eriskummallisesta elämästään on tehty komediasarja suoratoistopalveluun. 

Amerikkalainen Julia Child tunnetaan naisena, joka on raivannut tietä nykyajan ruokatoimittajille ja kokkiohjelmille. Julia tuli tunnetuksi Amerikan mantereella, kun hän kirjoitti vuonna 1961 Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjan, josta tuli jättimenestys.

Ensiesiintymisessään televisiossa Julia näytti, miten ranskalainen munakas valmistetaan.

Juliaa näyttelee näyttelijä Sarah Lancashire. Ranskalainen omeletti valmistui näppärästi myös televisiossa. Se on yksi tähden suosituimpia ohjeita kautta aikojen. 

Juliaa näyttelee näyttelijä Sarah Lancashire. Ranskalainen omeletti valmistui näppärästi myös televisiossa. Se on yksi tähden suosituimpia ohjeita kautta aikojen. Kuva: Seacia Pavao

Onnistuneen ensiesiintymisen myötä Julialle tarjottiin televisiotöitä. Hänen oma ranskalaisen keittiön salaisuuksiin perehtyvä The French Chef -niminen TV-show nähtiin amerikkalaisilla tv-kanavilla vuodesta 1963 vuoteen 1973 asti. Julia kirjoitti myös ruoka-aiheisia artikkeleita ja kolumneja The Boston Globe -sanomalehteen.

Julia-komediasarja ammentaa inspiraationsa Julia Childin poikkeuksellisesta elämästä sekä hänen pitkäaikaisesta televisio-ohjelmastaan. Sarja kuvaa elämäniloisen Julian vaiheiden kautta amerikkalaisen historian murroskohtaa – television yleistymistä, feminismin nousua, julkisuutta ja amerikkalaisen kulttuurin kehitystä.

Julia Childin suosikkiresepteistä puhutaan edelleen

Julia Childin Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjaa pidetään edelleen tänä päivänä yhtenä legendaarisimmista keittokirjoista.

Siitä on otettu uusia painoksia vuosien saatossa ja kirjaa on käännetty kymmenille kielille. Tällä hetkellä suomenkielistä kirjaa löytää vain antikvariaateista.

Kirjaa on ylistetty sen erityisen hyödyllisestä ja tarkasta kuvituksesta. Valokuvia kirjassa ei ole, mutta piirrokset ovat tarkkoja. Piirroksissa kiinnitetään huomiota yksityiskohtiin, kuten siihen, miten täydellinen munakas siirretään pannulta vadille tarjolle.

Julia Childin kirjassa Ranskalaisen keittiön salaisuudet (WSOY) on tarkat neuvot muun muassa siitä miten munakas siirretään pannulta vadille. 

Julia Childin kirjassa Ranskalaisen keittiön salaisuudet (WSOY) on tarkat neuvot muun muassa siitä miten munakas siirretään pannulta vadille. Kuva: Kuva kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet (WSOY)

Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirja on kaikkien hyvää ruokaa ja ruoanlaittoa arvostavan klassikkoteos, joka sisältää yli 800 yksityiskohtaista ruokaohjetta. Pelkästään kastikkeille kirjassa on annettu 50 sivua.

Uutussarjan seitsemän jaksoa on nimetty Childin suosikkiohjeiden mukaan.

  1. Omelette
  2. Coq Au Vin
  3. Boeuf Bourguignon
  4. Petit Fours
  5. Crêpes Suzette
  6. Breads
  7. Foie Gras

Hyvä esimerkki kirjan mielenkiintoisista reseptiosioista on kappale, joka on omistettu otsikolle Häränlihahöystöt. Se sisältää useita erilaisia naudanlihasta tehtyjä ruokia, joissa liha ensin ruskistetaan ja sen jälkeen keitetään maukkaassa liemessä. Näistä kuuluisin on burgundinpata.

Ohje on hyvin yksityiskohtainen erilaisine lisävinkkeineen. Julia neuvoo jokaisessa välissä maistelemaan liemiä ja kastikkeita, vinkkejä annetaan myös liemen oikean koostumuksen kokeiluun lusikkaniksin avulla:

”Nyt padassa pitäisi olla noin 5 dl kastiketta, joka on kyllin sakeaa juuttuakseen ohuelti lusikkaan. Jos se on liian ohutta, keitä sitä kiivaasti vähemmäksi. Jos se on liian sakeaa, sekoita siihen heti muutama ruokalusikallinen lihalientä. Tarkista maku huolellisesti!”

Lisäksi kappaleessa annetaan vinkkejä erilaisiin muihin höystömuunnelmiin ja viinivinkit – tietenkin ranskalaisia viinejä.

Julia Child ja nerokkaat sutkautukset

Julia Childin nerokkaat letkautukset ruokamaailmasta ja kokkailun ilosta ovat jääneet elämään. Tunnetuimpia on listattu erilaisille viihdesivustoille. Southern living -verkkojulkaisun artikkelissa mainitaan muun muassa nämä hauskat lausahdukset:

”Muista aina: Jos olet yksin keittiössä ja pudotat karitsan, voit aina vain nostaa sen ylös. Kuka sitä muka saisi tietää, että se on ollut lattialla?”

”Ollaksesi hyvä kokki, sinulla on tunnettava rakkautta kaikkeen hyvään, rakkautta kovaan työhön ja rakkautta luomiseen.”

”Draama on erittäin tärkeää elämässä: Kaikessa voi olla draamaa, jos se tehdään oikein. Jopa pannukakun valmistus. ”

”Tämä on ehdoton neuvoni ihmisille: Opi tekemään ruokaa – kokeile uusia reseptejä, opi virheistäsi, ole peloton ja ennen kaikkea pidä hauskaa.”

”Jos pelkäät voita, käytä kermaa!”

”Parhaat ihmiset ovat niitä, jotka rakastavat syömistä!”

Ranskalaisen keittiön salaisuudet (WSOY) kirjaa saa antikvariaateista. 

Ranskalaisen keittiön salaisuudet (WSOY) kirjaa saa antikvariaateista. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Keskustelu

Kommentoi juttua: ”Jos pelkäät voita, käytä kermaa!” – muistatko koko maailman rakastaman tv-tähden Julia Childin legendaarisimmat reseptit ja letkautukset?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X