Ruoka

Jureke – kekseliäs satokauden resepti hurmasi jauhelihakansan

Jureke hurmasi suomalaiset. Jauheliha on suomalaisten suosikkiliha, sitä löytyy joka toisesta suosikkiarkiruoasta. Lihamureke on nyt jureke. Juurekset ja mummon maustehyllystä löytyvät mausteet tekevät ruoasta vieläkin parempaa.

Jureke on yksinkertaisesti lihamureke, jossa on mukana juureksia. Juurikkaat ovat myös vuoden 2019 Vuoden vihannes.

Mikä on jureke?

Jureke on kaikkea muuta kuin tylsä arkiruoka. Reseptissä ei säästellä mausteita eikä kermaa tai voita. Mummon keittiöstä tutut mausteet kuten neilikka, maustepippuri ja valkopippuri pitävät huolen herkullisesta mausta ja mehevyyttä mureketaikinaan tuo kuohukerma ja keltuainen.

Lue myös: Vuoden vihannes 2019 valittu – kokkien ja ruokaharrastajien suursuosikki

Jurekkeen salaisuus on joukkoon raastetussa juurikkaassa. Reseptiin on laitettu ideaksi keltajuurikasta, mutta ihan hyvin siihen voi lisästä puna- tai raitajuurta tai vaikkapa jotain ihan muuta juuresta, kuten juuripersiljaa, palsternakkaa tai selleriä.

Jurekkeessa on keltajuurta.
Keltajuurikas sopii monenlaiseen ruokaan. Jurekkeen lisäksi se sopii esimerkiksi piirakkaan. Kuva: OM-arkisto

Reseptin kehittäjät kertovat, että jureke on saanut inspiraatiota länsinaapurimme klassisesta Wallenbergin pihvistä, jonka kuohkeuden salaisuus on keltuaisissa ja murekemassan joukkoon sekoitetussa kylmässä kermassa. Leivänmurusten peittämä rapsakka pinta viimeistelee jurekkeen.

Jureke saa suomalaiset syömään enemmän kasviksia

Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia. Miehistä vain 14 % ja naisista 22 % syö suositusten mukaisesti puoli kiloa kasviksia päivässä. Keksimällä uusia reseptejä, helppoja arjessa toteutettavia ideoita ei ole koskaan liikaa. Tähän tarpeeseen syntyi satokausihaastekampanja, jolla yritetään saada suomalaiset lisäämään kasvisten määrää kotikokkailussa.

Lue myös: 10 x paras jauheliharuoka – koko perheen suosikit

Satokausi Media Oy:n tiedotteen mukaan  Atrian kanssa yhteistyössä toteutetun kampanjan aikana tarjotaan konkreettisia keinoja nauttia entistä parempaa, suomalaista ruokaa. Syksyn kuluessa kerrotaan suomalaisen ruoantuotannon perinteistä ja päivitetään klassikkoruokia maistumaan entistä paremmalta yhdistämällä muun muassa suomalaisten rakastamaa jauhelihaa erilaisiin kasviksiin.  Jurekkeen kohdalla kasvikset ovat juurikkaita. Oman osansa kasviksista saa myös klassikkoruoka karjalanpaisti, jossa lihan joukkoon ujutetaan sujuvasti juureksia ja syksyn sadon sieniä.

“Olemme koko Satokausikalenterin olemassaolon ajan tehneet mahdollisimman vaikuttavia tekoja suomalaisen ruokakulttuurin kehittämiseksi, nyt otamme asiaksemme suomalaiset raaka-aineet. Missiomme on edistää ja monipuolistaa kasvisten kulutus, yhteistyö Atrian kanssa mahdollistaa Satokausi-kasvisten ilosanoman levittämisen yhä suuremmalle kohderyhmälle. Tämä on tärkeää, sillä miehistä vain 14 % ja naisista 22 % syö suositusten mukaisesti puoli kiloa kasviksia päivässä. Yleisöllemme kotimaisuus ja laatu ovat tärkeimmät arvot ja #sadonkorjuuhaaste yhdistää nämä luontevasti konkreettisiin tekoihin ja inspiroivaan reseptiikkaan”, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertoo.

Jureke

Tarjoiluun

  1. Leikkaa leivät veitsellä karkeaksi rouheeksi. Siirrä sivuun odottamaan.
  2. Kuori keltajuuri ja raasta se mahdollisimman hienoksi raasteeksi. Sekoita raaste jauhelihan joukkoon. Vatkaa sekaan sähkövatkaimen avulla keltuaiset ja mausteet. Lisää joukkoon kerma vähitellen koko ajan sekoittaen.
  3. Jaa voi nokareina noin 25 cm pitkän leipävuoan pohjalle. Muotoile jureke-taikinasta vuokaan sopiva pötkö. Pyörittele se leipärouheessa ja nosta varovasti vuokaan.
  4. Paista jureketta 200 asteessa noin 60 minuuttia, kunnes mureke on kypsää ja kauniin paistuneen väristä.
  5. Tarjoile perunamuusin, kiehautettujen herneiden ja punajuurisalaatin kanssa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jureke – kekseliäs satokauden resepti hurmasi jauhelihakansan

Äitiliini

Miksi ihmeessä täytyy pilata kuohukermalla?

mureke

Olen aivan mykistynyt sitä, että yhden juureksen lisäämisellä ikään kuin viherpestään lihamureke. Omat murekereseptini ovat aina olleet niin täynnä vihanneksia (silputtua kaalia, juureksia, tomaattia, sipulia, kurpitsaa, linssejä, papuja, paprikaa jne.), että ollaan vitsailtu, ettei kukaan jää kaipaamaan, vaikka jauheliha joskus unohtuisi kokonaan. Pari kertaa olenkin huijannut ruokailijoita erilaisilla korvikkeilla. Huolellisella/rohkealla maustamisella mureke on todellinen herkkuruoka.

Hävikki…

Ja neljä valkuaista pitäis keksiä, mihin upottaa, ettei tarvi pois heittää. Mieluummin laittaisin kokonaisia munia ruokaan.

Outi

Minä vaan muina miehinä käyttäisin kaksi kokonaista kananmunaa enkä kertoisi kenellekään…

HÖH

800g jauhelihaa/200g juuresta, huoh mikä pettymys : (
Odotin että massasta ainakin puolet olisi ollut juuresta.
Makararonilaatikkoonkin laitan porkkanaraastetta isomman kasan kuin jauhelihaa, ei huomaa maussa ja pysyy mehevämpänä.
Jauhelihakastikkeeseenkin laitan ison kasan juuresraastetta.
Kehitelkääpäs pelkistä juureksista mausteineen mureke jonka voi vaikkapa kääriä pekoniin : )

Sinun täytyy kommentoidaksesi.