Juuripersilja on monille tuntematon liemi- ja keittojuures – nappaa muhkea juures ostoskoriisi ja kokeile sitä tuttujen juuresten tavoin

Juuripersilja tuo uutta jujua uunijuureksiin. Muhkea-arominen juures sopii myös sosekeittoihin, patoihin ja paistoksiin. Tutustu juuripersiljaan ja poimi vinkit käyttöön.

Juuripersilja saattaa äkkiseltään aiheuttaa hämmennystä. Sen nimi tuo mieleen tutun yrtin, ulkonäkö palsternakan ja maku juurisellerin. 

Lue myös: Lisää juuresten käyttöä ja kokkaa maukkaat uunijuurekset, salaatti, keitto, muusi, pizza – katso 10 helppoa ohjetta

Juuripersilja on niin sanotusti uusvanha juures. Välimeren alueella villinä kasvavaa juuresta alettiin viljellä tiettävästi Saksassa noin 1500-luvulla. Suomeen juures saapui 1600-luvulla, mutta vielä näihin vuosiin asti se on ollut melko tuntematon ja vähän hyödynnetty kasvis. Vasta viime vuosina sitä on saattanut löytää kauppojen heviosastolta. 

Ihastu muhkeaan makuun

Juuripersilja kuuluu persiljoihin, joita on kolmea eri lajia: kähäräpersilja, silolehtinen lehtipersilja sekä muhkean mukulan omaava juuripersilja. Juuripersiljalla on vihreä maanpäällinen varsi ja lehdet sekä vaaleakuorinen ja harmaamaltoinen juuri.

Juuripersilja näyttää erehdyttävästi hoikalta palsternakalta ja sen voi helposti sekoittaa ulkonäöltään myös piparjuureen. Juureksen maku on aromikas, aavistuksen pähkinäinen ja makea ja siitä voi löytää häivähdyksen persiljaa ja juuriselleriä.

Juuripersiljan sesonki alkaa myöhään loppusyksystä, sillä se vaatii pitkän kasvukauden. Oikein varastoituna ja haihtumiselta suojattuna se säilyy muiden juuresten lailla pitkään hyvänä, joten juuresta saattaa löytää kaupoista vielä pitkälle kevääseen asti.

Juuripersilja säilyy parhaiten viileässä kahden asteen tuntumassa. Liian lämpimässä säilytettynä se nahistuu nopeasti.

Muiden juuresten tavoin juuripersiljassa on vain vähän energiaa, mutta paljon kuituja sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia ja jonkin verran myös rautaa.

juuripersilja-paistos

Juuripersilja muistuttaa ulkonäöltään palsternakkaa ja se sopii sa­moihin ruokiin kuin palsternakkakin. Kokeile kermaista juuripersiljapaistosta, joka maistuu esimerkiksi liharuokien lisukkeena. Kuva: Tommi Tuomi

Hyödynnä juuripersilja kuten muutkin juurekset

Juuripersilja tunnetaan erityisesti liemi- ja keittojuureksena, mutta sillä on paikkansa myös padoissa ja kastikkeissa. Juuripersiljaa voi hyödyntää ruoanvalmistuksessa kuten muitakin juureksia. Se sopii syötäväksi paitsi kypsennettynä, myös raakana esimerkiksi raastettuna tai tikuiksi leikattuna ja kermaviilidipin kera nautittuna.

Parhaiten juuripersiljan maku tulee kuitenkin esiin, kun sen paahtaa uunissa muiden uunijuuresten tavoin. Välttämättä juuripersiljaa ei tarvitse edes kuoria, huolellinen pesu juuresharjalla riittää. Kokeile esimerkiksi näitä rapeita ranskalaisia korvaamalla palsternakka juuripersiljalla.

Paahdetut juuripersiljat voi nauttia lisukkeena sellaisenaan tai soseuttaa samettiseksi keitoksi tai juurespyreeksi. Juuripersiljaa kannattaa ehdottomasti sujauttaa myös erilaisiin keittoihin, patoihin, paistoksiin ja laatikkoruokiin muiden juuresten seuraksi. Esimerkiksi makkarakeitto saa juuripersilasta herkullisen säväyksen. 

Kokeilemisen arvoinen lisuke on myös paloitella juuripersilja pieniksi kuutioiksi ja hauduttaa pannulla öljyn sekä pekonin kera ja viimeistellä maku tilkalla juoksevaa hunajaa. Tarjoa lisuke esimerkiksi broilerin tai uunipossun kera.

Jos viljelet juuripersiljaa, hyödynnä myös sen maanpäälliset lehdet. Lehtiä voi käyttää persiljan tapaan esimerkiksi keitoissa, salaateissa, padoissa ja koristeena.

Lue myös Anna.fi: Juuripersiljapaistos

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juuripersilja on monille tuntematon liemi- ja keittojuures – nappaa muhkea juures ostoskoriisi ja kokeile sitä tuttujen juuresten tavoin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X