Ruoka

Näin grillaat kalaa - poimi vinkit ja tee kesän parhaat kalaruoat!

Grillattu kala on kesäpäivän herkkua eikä se kaipaa kummallisia temppuja onnistuakseen. Pari vinkkiä on kuitenkin syytä ottaa haltuun. Näillä ohjeilla grillaat täydellistä kalaa.

Kalan grillaus sujuu Kotilieden vinkeillä. Poimi tästä vinkit kokonaisen kalan ja annospalojen grillaukseen.

Lue lisää: Mehevä, savustettu lohi: näillä vinkeillä onnistut!

Mitä kalaa grilliin?

Grillaamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalalajit, kuten lohi, taimen, nieriä, siika ja muikku sekä esimerkiksi silakka, rautu ja makrilli. Vähärasvaisiakin kalalajeja, kuten kuhaa ja ahventa voi grillata, mutta ne kuivahtavat grillissä helpommin.

Kokonaisen kalan grillaus

Kala on helpointa kypsentää kokonaisena, nahkoineen ja suomustettuna. Siten kala pysyy paremmin kasassa. Kokonaisena grillattu kala on myös mehukkaampaa ja varsin näyttävä tarjottava.

Huuhtele ja kuivaa kala, tee kylkiin viillot ja hiero suolaa kalan pintaan ja sisälle pari tuntia ennen grillausta, jotta liha kiinteytyy. Varo kuitenkaan ylisuolaamasta kalaa.

Jos grillaat ison kalafileen, leikkaa se ensin annospaloiksi, sillä pienempiä kalapaloja on helpompi käännellä. Kalapalat voi marinoida ennen grillausta tai tarjota kastikkeen erikseen.

Kalan maustaminen

Kala ei useinkaan tarvitse kummempia mausteita rinnalleen. Rasvainen ja voimakkaita hiilloksen makuja grillistä saava kala kannattaakin maustaa raikkaasti sitruksilla, ruohosipulilla, tillillä ja muilla tuoreilla yrteillä.

Toisaalta rasvainen kala kestää myös voimakkaampia mausteita. Kokeile esimerkiksi barbecuemausteita, hoisin-kastiketta tai tulista harissaa.

Kalan grillaus sujuu apuvälineillä

Halsteri on hyvä apuväline kalangrillaajalle. Sillä on helppo kypsentää pienempiä kaloja tai kääntää kokonainen kala tai kalafilee. Halsteri on ohuesta metalliritilästä valmistettu varrellinen apuväline grillaukseen. Jos et omista halsteria, grillaa kala parilalla, nahkapuoli ensin. Varmista aina, että grillausalusta on puhdas, ettei kala tartu siihen.

Lue myös:  Hiiligrilli, kaasugrilli vai sähkögrilli – grillien plussat ja miinukset

halstratut thaisilakat

Kalaa voi grillata myös vartaissa tai tehdä alumiinifoliosta nyyttejä. Niiden kanssa voi käyttää mielikuvitusta, tehdä jokaiselle ruokailijalle oman ja lisätä kalan kaveriksi esimerkiksi vihanneksia, yrttejä tai juustoa. Nyyteissä kalan voi kypsentää myös ilman nahkaa. Leivinpaperi folion päällä estää kalan tarttumisen nyyttiin.

Mieto lämpö takaa mehukkaan lopputuloksen

Kala grillataan miedossa lämmössä, jotta se ei kuivu. Kaasugrillissä on helpoin säädellä lämpötilaa. Hiiligrillissä kannattaa antaa hiilloksen muodostua rauhassa ennen kuin aloittaa grillauksen.

Varsinkin kokonaiselle kalalle tai isoille kalapaloille voi käyttää niin kutsuttua epäsuoraa grillausta. Siinä grillattavia ei laiteta suoraan lämmönlähteen päälle, vaan lämpö tulee sivuilta. Kaasugrillissä käytetään vain uloimpia polttimia ja hiiligrillissä hiilet asetellaan grillin reunoille.

Kalan kypsyys

Kala kypsyy grillissä muutamassa minuutissa. Kala kannattaa ottaa pois grillistä, kun neste alkaa kihota pintaan, sillä kypsyminen jatkuu vielä sen jälkeen. Esimerkiksi lohi on parhaimmillaan 42 asteisena, muttei rasvaisena kalana hätkähdä, vaikka sitä kypsentää tovin kauemminkin.

Kokonaisen kalan kypsyyden voi kokeilla myös vetämällä selkäevän irti. Kun kala on kypsä, se irtoaa helposti.

Lue lisää: Grillaa täydellistä lihaa – tiedätkö lihojen oikeat sisälämpötilat?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin grillaat kalaa - poimi vinkit ja tee kesän parhaat kalaruoat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.