
Kalapihvit uunissa ja pannulla – maukkaat pihvit onnistuvat ohesta, hauesta, seitistä ja jopa savukalasta
Kalapihvit maistuvat arkiaterialla perunoiden kera, hampurilaisten välissä tai herkullisena kesäruokana raikkaan jogurttikastikkeen kanssa. Tuore kala, kerma ja voi ovat parhaiden kalapihvien salaisuus.
Kalapihvit tuovat vaihtelua viikottaiseen kala-ateriaan. Niin lohesta kuin edullisimmistakin kaloista syntyy maukasta ja vähän erilaista ruokaa, kun pyöräytät kalan pihveiksi tai pyöryköiksi.
Lue myös: Kasvis- ja kalapyörykät ihastuttavat raikkailla mauillaan – 6 mainiota ohjetta
Kalapihvit voi tehdä melkein mistä kalasta tahansa. Kalaksi sopii lohi, kuha, seiti ja ahven. Erityisen makoisat kalapihvit valmistuvat hauesta. Hauki on suotta aliarvostettu ja hyljeksitty kala. Kotimainen hauki on todellista ilmastoruokaa, maultaan herkullista ja vieläpä hinnaltaan varsin edullista. Jos onnistut onkimaan vonkaleen itse vaikka mökillä, aina vain parempi. Kalapihvit voi pyöräyttää myös uunilohen rippeistä tai lämminsavulohesta.
Kalapihvien valmistus on kaikkea muuta kuin työlästä. Jykevä monitoimikone jauhaa myös ruodot niin hienoksi, etteivät ne syödessä liiemmin häiritse, joten se kesyttää myös ruodoistaan tunnetun hauen.
Kananmuna sitoo massan yhteen ja tilkka kermaa tai ranskankermaa pitää pihvit mehevinä. Mausteeksi sopivat tuoreet yrtit, kuten tilli, persilja tai basilika sekä sitruuna ja suola. Jos makuun kaipaa lisäjujua, kalapihvit voi maustaa aasialaisittain tuoreella korianterilla sekä ripauksella inkivääriä ja chiliä.
Kalapihvit paistuvat uunissa tai pannulla. Voissa paistaen kalapihviestä tulee erityisen maukkaita ja ihanan rapeapintaisia. Toisaalta iso satsi kalapihvejä paistuu näppärimmin uunissa.
Kalapihvit ovat siitä mainio ruoka, että niitä voi tehdä kerralla pienenkin määrän. Toisaalta ison satsin tekeminen kerralla kannatta. Pihvit maistuvat hyviltä kylminäkin leivän päällä, ja niistä saa helposti rakennettua herkullisen kalaburgerin ruisleivän väliin. Kalapihvit voi myös pakastaa kiireistä arki-iltaa varten.
1. Kalapihvit maistuvat yrtti-kermaviilikastikkeen kanssa
Vaalea kala sopii kalapihveihin erinomaisesti. Tässä ohjeessa on käytetty kuhafileetä. Vaaleissa kalapihveissä on todella herkullinen maku, joka tulee paitsi tuoreesta kalasta, myös yrteistä, sitruunasta ja valkosipulista. Kyytipojaksi vielä perinteikästä yrtti-kermaviilikastiketta niin avot!
Ohje: Kalapihvit
2. Kalamurekepihvit – näissä pihveissä ei ole vaaraa ruodoista
Selätä ruotoisa mutta maukas hauki tai pikkuahvenet jauhamalla ne meheviksi pihveiksi tai pyöryköiksi. Kalamurekepihvit on helppo tehdä monitoimikoneessa.
Tarjoa kauniin värisiksi paistetut, maukkaat pihvit pääruoaksi hölskykurkkujen sekä vanhan kunnon kananmuna- tai kermaviilikastikkeen kera. Ne ovat kalamurekepihveille täydellinen pari.
Ohje: Kalamurekepihvit
3. Kalapihvit lohesta kätkevät sisäänsä porkkanaa ja perunaa
Lohipihveihin sopii hyvin erilaiset kasvikset. Päältä rapeat, sisältä mehevät kasvis-lohipihvit kätkevät sisäänsä myös porkkanaa ja perunaa. Herkullisen maun salaisuus piilee manteleissa, jotka jauhetaan muun massan sekaan. Pihvit kypsyvät meheviksi niin pannulla paistaen kuin uunissa paahtamallakin.
Ohje: Kasvis-lohipihvit
4. Kalapihvit onnistuvat myös lämminsavulohesta
Lämminsavulohi-perunapihvit on mainio ruoka hävikin häätöön. Edellispäivän perunamuusin tähteet upotat näppärästi näihin superhelppoihin lämminsavulohi-perunapihveihin, joissa maistuu mukavasti myös tilli ja sitruuna. Rapea pinta syntyy, kun pyörittelet pihvit korppujauhoissa ja paistat pannulla reilussa lorauksessa öljyä.
Kylkeen sopii raikas, avokadolla höystetty vihersalaatti sekä tuoreilla yrteillä ryyditetty jogurttikastike.
Ohje: Lämminsavulohi-perunapihvit
5. Kalapullat seitistä voi taputella pihvien muotoon
Kalapullat voi paistaa myös pihvin muotoon. Edulliset, helpot ja maukkaat kalapullat tai -pihvit tehdään pakastealtaan taviksesta, seitifileestä. Kalapullat on helppo tehdä ja ne valmistuvat hyvin samaan tapaan kuin lihapullatkin, mutta joukossa on myös perunaa ja mausteena tilliä.
Ohje: Kalapullat
6. Kalamurekepihvit Vappu Pimiän tapaan
Kalapihvit voi pyöräyttää myös useammasta eri kalalajista. Esimerkiksi vähärasvainen hauki saa mahevyyttä rasvaisesta lohesta. Vappu Pimiä kalamurekepihvit terästetään sitruunalla ja kapriksilla. Maukkaat kalapihvit sopivat niin arki-illan aterialle kuin viikonlopun herkutteluunkin.
Ohje: Vappu Pimiän kalamurekepihvit
-
Lohivartaat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kalapyörykät ja sahramimajoneesi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Tonnikala-pastasalaatti
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Lue myös Anna.fi: Thai-kalapihvit ja kookoskastike jatkojalostuvat hampurilaisiksi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kalapihvit uunissa ja pannulla – maukkaat pihvit onnistuvat ohesta, hauesta, seitistä ja jopa savukalasta