Kananmunat ilman soija- tai kalarehua – ennennäkemätön uutuus nyt kaupoissa

Kuluttajan toiveisiin on vastattu. Uutuuskananmunat ovat täysin soija- sekä kalarehuvapaita.

Kananmunat ovat peruselintarvikkeita, joiden syntyä kuluttaja harvemmin ajattelee. Munivien kanojen pitää saada tarpeeksi tasapainoista rehua, jotta kana voi hyvin ja munista tulee sellaisia kuin pitää.

Lue myös: Frex-perunaa ylistävät ammattilaiset ja kotikokit – tästä syystä sitä kutsutaan superperunaksi

Kanoille annetaan ruoaksi pääasiassa teollisia rehuvalmisteita. Ne sisältävät osittain kotimaista viljaa ja osittain teollisesti tuotettua täydennysrehua, joka tehdään valkuaisista, kivennäisaineista ja vitamiineista. Osassa rehuvalmisteita on myös kalarehua. Jos rehu on GMO-vapaata, se on kerrottu munapakkauksessa. Yleisin ruokintatapa suomalaisilla kanatiloilla on viljasta ja teollisesta tiivisteestä tilalla sekoitettu rehuseos.

Kalarehu ja soija jätetty pois – pitkän tuotekehityksen tulos nyt kuluttajan saatavilla

Laitilassa sijaitseva Munax Oy ilmoitti tuovansa markkinoille ilman soijaa ja kalarehua tuotetut kananmunat. Myös Frex-tuotemerkin alla on tulossa maaliskuun 2020 aikana soija- ja kalarehuvapaita kananmunia. Frex tunnetaan premiumperunoistaan, joiden makua huippukokit Pekka Terävä ja Jari Vesivalo ylistävät.

Kananmunatuottajien mukaan tuotekehitys on ollut pitkäjänteistä, sillä innovaatiot eivät synny nopeasti. Täysin kasvipohjaisen ja soijattoman rehun tuotekehitys on tarkkaa, eikä se ole syntynyt hetkessä. Soijaa ja kalajauhoja on pyritty korvaamaan kotimaisella valkuaisella jo pitkään. Tuotekehitystä on tehty vuosien ajan, Tapio Knuuttila Frex-kananmunia tuottavasta yrityksestä kertoo. Frex-munien tuotekehitys on kestänyt kolme vuotta.

Soijalla on huono maine. Suomessa myydään vain Suomessa tuotettuja kananmunia, mutta tuottajat eivät ole sitoutuneet käyttämään pelkästään vastuullisesti tuotettua soijaa, WWF:n sivuilla kerrotaan.

Suomalainen kananmuna on monipuolinen ja herkullinen elintarvike. Kalarehu- ja soijavapaat kananmunat ovat tervetullut uutuus munahyllyyn.

Suomalainen kananmuna on monipuolinen ja herkullinen elintarvike. Kalarehu- ja soijavapaat kananmunat ovat tervetullut uutuus munahyllyyn. Kuva: Kari Hautala

Rehussa suomalaisia viljoja ja palkokasveja

Munaxin uudessa rehussa valkuainen on peräisin herneistä, härkäpavuista, suomalaisista rypsi- ja rapsirouheista sekä kaurasta.

”Nämä perusaineet ovat kotimaisia, mutta pienaineet, kuten jotkut vitamiinit ja hivenaineet, mitä ei Suomesta saa, tulevat ulkomailta”, Savola jatkaa.

Niin ikään Frex-kananmunan rehun raaka-aineet ovat suomalaisia vilja-, öljy- ja palkokasveja lisättynä yhdellä juureksella ja ruotsalaisella maissilla.

”Kasvipohjainen ja soijavapaa ravinto kiinnostaa vastuullisesti toimivia ihmisiä. Olemme lähteneet vastaamaan kuluttajien palautteisiin. Kauppoihin on tulossa oma rasia, jotta kuluttajat löytävät munat. Rasiassa on selvästi mainittu, että kanojen ruokinnassa ei ole käytetty soijaa. Munat ovat vapaan kanan munia, eli tuotantotapa on numero 2, joka näkyy munan leimassa”, Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola sanoo.

Munaxin munat pakataan tavalliseen kuuden kappaleen pakkaukseen. Yhden pakkauksen hinta tulee olemaan noin 1,10 euroa. Frex-kananmunien kohdalla hintaa ei vielä ole julkistettu.

”Toki kauppa itse hinnoittelee tuotteet, ja siksi lopullista hintaa ei voi ihan tarkkaan sanoa. Kuluttajalle ja kaupalle jää tässä nyt vastuu siitä, että miten tuote lähtee liikkeelle. Me haluaisimme itse ottaa vaikka koko tuotantoomme tämä rehun käyttöön, mutta kysyntä ratkaisee”, Savola jatkaa.

Avainsanat

Keskustelu

Aivan ihanaa…nyt voin syödä ilman kalarehua tuotettuja kananmunia saamatta ripulia!
Olen jodille allerginen ja kalarehussa on jodia, joka aiheuttaa minulle aina ripulin.

Kommentoi juttua: Kananmunat ilman soija- tai kalarehua – ennennäkemätön uutuus nyt kaupoissa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X