Ruoka

Kardemumma – pullataikinan verraton vakiomauste yllättää pannarissa, piirakassa ja puurossa

Kardemumma on pullataikinan aromikas vakiomauste, joka valloittaa myös kuumissa juomissa. Jos pidät Intian suuntaan nojaavista ruoista, kokeile kardemummaa currykastikkeiden maustamiseen.

Kardemumma on mainettaan monipuolisempi mauste, joka soveltuu perinteisen pullataikinan lisäksi moneen muuhunkin. Kokosimme ohjeet, joille ripaus kardemummaa tekee terää. Uskoisitko, että kardemumma sopii jopa uunilohen seuraan?

Lue myös: Maailman paras pullataikina – näillä leivontavinkeillä onnistut!

Kardemumma on ollut suosittu mauste muinaisista ajoista aina keskiajalle asti, ennen kuin chiliä tunnettiin, kun ruokiin haluttiin makua ja mausteisuutta. Kardemummaa on käytetty lääkkeenä erityisesti vatsan ja hengitysteiden ongelmiin sekä virtsa- ja sappikivien hoitoon. 

Antiikin aikaan sekä kreikkalaiset että roomalaiset toivat kardemummaa suuria määriä Intiasta, jossa se kasvaa edelleen luonnonvaraisena sademetsissä. Intian lisäksi kardemummaa tuotetaan nykyään Guatemalassa, Tansaniassa, Sri Lankassa sekä El Salvadorissa ja Vietnamissa.

Kardemumma on maailman kolmanneksi kallein mauste

Kardemumma on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi. Sen pitkien ja soikeiden lehtien tyvessä kasvaa kardemumman hedelmiä, joissa myös mausteena käytettävät siemenet sijaitsevat 

Kardemumman siemenet kerätään talteen juuri ennen kuin ne ovat kypsiä, sillä täysin kypsä hedelmä halkeaa ja samalla mausteen aromaattinen öljy alkaa haihtua. Koska samankin kasvin hedelmät kypsyvät eri tahdissa, hedelmät kerätään aina käsin. Käsin poiminta on työlästä ja siksi kardemumma on sahramin ja vaniljan jälkeen maailman kolmanneksi kallein mauste.

Eri kypsyysasteilla ja kuivatusmenetelmillä kardemummasta saadaan erilaisia variaatioita. Musta ja vihreä kardemumma ovat näistä tunnetuimmat. 

Vihreä kardemumma poimitaan kaikkein raaimpana ja käsitellään värin säilymisen vuoksi. Vihreää kardemummaa käytetään erityisesti Intiassa ja Lähi-idässä makeisia sekä teetä ja kahvia maustamaan.

Vihreää kardemummaa hieman isompaa mustaa kardemummaa puolestaan käytetään erilaisissa maustesekoituksissa, kuten curryssa ja garam masalassa. Musta kardemumma on tuttu myös kotoisan pullataikinan mausteena. 

Lähes kaikki suomalaisissa ruokakaupoissa myytävät kardemummansiemenet ovat mustia. Vihreitä kardemummansiemeniä kannattaa metsästää erityisesti etnisistä ruokakaupoista, ekokaupoista ja pienistä mausteputiikeista.

Ei pullaa ilman kardemummaa – verraton myös munkkitaikinassa

Tiesitkö, että klassiseen kardemummaputkiloon mahtuu kahdeksan grammaa maustetta, mikä on täydellinen annos puolen litran pullataikinaan?

Pyöräytä pullataikinasta perinteinen tai piparkakkutaikinalla höystetty pitko, pehmeä pullapohjainen omenapiirakka tai kokeile jotain aivan uutta. Tahmealla tahini­täytteellä rikas­tettu tähtipulla on kahvipöydän kruunu. 

Gluteeniton kardemummapulla saa koristeeksi raesokeria ja mantelirouhetta. Tarjoa gluteeniton kardemummapulla uunilämpimänä, silloin se maistuu parhaimmalta.

Lisää ripaus kardemummaa myös munkkitaikinaan. Suolakinuskitäytteiset, kardemummalla maustetut munkit ovat vapun ehdoton hitti.

Kardemumma kakkutaikinoissa ja piirakoissa – ihanaa omenan, mustikan ja raparperin makuparina

Pullan lisäksi kardemumma sopii erityisen hyvin mustikan, omenan ja raparperin makupariksi. Lisää ripaus kardemummaa piirakka- tai kakkutaikinaan, ihastut ikihyväksi!

Helppo luumupiirakka on alkusyksyn mehevä tarjottava, jota kardemumma ihanasti maustaa. Herkkuleivonnainen tarjotaan rommilla maustetun kerman kanssa.

Mustikkatäytekakku täytetään tuorejuustolla, jogurtilla ja tuoreilla mustikoilla. Mehevän kakun täytteessä maistuu aavistus sitruunaa ja pohjassa häivähdys kardemummaa.

Kardemumman lämpimän mausteinen makumaailma tuo joulun kielelle ja sitä käytetäänkin toisinaan osana piparkakkumaustesekoitusta kanelin, inkiväärin, neilikan ja pomeranssinkuoren ohessa. Esimerkiksi piparkakun makuisessa porkkanakakussa maistuvat joulun mausteet kardemummasta kaneliin. 

Krannin tilan mehevä maustekakku maistuu kahvin, teen ja kuuman glögin kanssa. Krannin tilan emäntä vinkkaa käyttämään kakussa omia lempimausteita. Tässä versiossa on kardemummaa, kanelia ja piparkakkumaustetta.  

Saksalaisessa joulupullassa eli stollenissa maistuvat kardemumman ohella kuivatut hedelmät, pähkinät ja mantelimassa. Jos haluat, mehevöitä kuivahedelmiä rommi-, tai konjakkitilkalla.

Kardemummalla maustettu gluteeniton klementiinikakku vie kielen mennessään. Tahmainen pinta syntyy sivelemällä valmis kakku sitruuna-sokeriliemellä. 

Ripaus kardemummaa tekee terää niin puurolle kuin pannarillekin

Kuituinen yön yli tuorepuuro pitää nälän loitolla lounaaseen asti. Ripaus kardemummaa loihtii kaurapuurosta herkkua. 

Mausteinen mustikkakeitto on kevyt ja herkullinen välipala, johon kardemumma ja tähtianis tuovat herkullisen säväyksen. Kokeile keittoa puuron seurassa tai nauti sellaisenaan. 

Vastustamaton makuliitto syn­tyy omenois­ta, puolukoista ja kardemummalla maustetusta rapeasta kaura­muruista. Kuuma omena-puolukkaherkku ja pallo vaniljajäätelöä vievät kielen. 

Raparperi-leipävanukas hyödyntää edellispäivän aavistuksen kuivahtaneen leivän. Kesän herkullisin jälkiruoka viimeistellään mascarponejuustolla ja ripauksella kardemummaa. 

Ahvenanmaan pannukakku on perinneherkku, jonka salaisuus piilee manna- tai riisipuurossa sekä reilussa ripauksessa kardemummaa. Pannari tarjotaan perinteisesti luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa.

Valkosuklaata, marjoja ja ripaus kardemummaa – siinä kaikki, mitä kesäiseltä jälkiruoalta osaa toivoa. Hyödynnä jälkiruokaan sesongin marjoja tai pakastealtaan aarteita ja terästä maku halutessasi tilkalla kermalikööriä.

Kardemumma sulostuttaa suolaiset ruoat

Lähi-idässä ja Intiassa kardemumma on suosittu suolaisten ruokien mauste. Erityisen hyvin se sopii mausteisten curryjen, pilahvien ja pataruokien maustamiseen. Pieni ripaus kardemummaa riittää, sillä kardemumman tarkoitus on tukea mausteista makumaailmaa ei niinkään jyrätä muita makuja alleen. 

Savustettu munakoiso maistuu yllättävän lihaisalta ja sopii kasvissyöjän juhlapöytään liharuoan sijaan. Granaattiomenansiemenillä sekä kardemummalla, korianterilla ja juustokuminalla maustetulla jogurttikastikkeella saat talven juhlapöytään Lähi-idän vivahteita. 

Marokkolainen lammas saa marinoitua mausteiden ja jogurtin kanssa yön yli. Valkosipuli, kardemumma ja kaneli antavat karitsanpaistille itämaista makua.

Quorn-curry on muhkean muheva kasvisruoka. Intialaiset mausteet kardemummasta korianteriin ja kanelista inkivääriin tekevät tästä vegeherkusta hykerryttävän hyvän. Tarjoa quorn-curry keitetyn basmatiriisin, naanleivän ja raikkaan raita-jogurttikastikkeen kanssa. 

Kardemummalla maustetut juomat – maukasta erityisesti glögissä

Joulun makuinen glögi keitetään mustaherukka- ja karpalomehusta ja maustetaan kanelilla, inkiväärillä, tähtianiksella, kardemummalla ja neilikalla. Ohjeen glögitiivisteestä riittää neljään litraan valmista juomaa. 

Vai kokeilisitko vaihteeksi glögin omenaista versiota. Liköörillä terästetyssä mausteisessa omenaglögissä maistuu muun muassa kardemumma, maustepippuri ja tähtianis.

Omenatoti lämmittää talvipakkasilla ja maistuu myös pikkujouluissa glögin sijaan. Voit maustaa juomaan käytettävän omenamehun kokonaisilla neilikoilla, tähtianiksella, kanelitangolla tai kardemummansiemenillä.

Glögin lisäksi joulun aikaan maistuvat myös muut lämpimät ja mausteiset juomat. Coquito on puertoricolainen joulujuoma, jossa maistuu kookos ja joulusta tutut mausteet. Uskomattoman helposti valmistuva juoma on noussut suosioon etenkin vegaanien keskuudessa, koska se tehdään kookosmaidosta. 

Ripaus kardemummaa tuo kahviin ihanan säväyksen, mutta vähintään yhtä hyvää sen on intialaisen teen joukossa. Kardemummatee maistuu aterian jälkeen tai vain lämmittävänä juomana sellaisenaan esimerkiksi glögin asemesta.

Lisää ripaus kardemummaa aamusmoothiesi joukkoon. Marjoista erityisesti mustikka ja puolukka ovat kardemumman mahtavia makupareja. 

Lue myös Anna.fi: Unohda sokeri! Piristä kahviasi mausteilla – pullantuoksua kardemummalla, jouluntaikaa kanelilla, kauhistusta hunajalla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kardemumma – pullataikinan verraton vakiomauste yllättää pannarissa, piirakassa ja puurossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.