Karjalanpaisti isoäidin tapaan – näin mummo sen tekisi

Karjalanpaisti kuuluu suomalaisten suosikkiruokiin. Mikä on oikea tapa valmistaa se? Suomi jakautuu kahteen leiriin.

Karjalanpaistin valmistus on varmasti yksi eniten keskustelua aiheuttavista liharuoista. Laitetaanko lihat ensin uuniin paahtumaan vai suoraan pataan? Mikä on oikea tapa valmistaa karjalanpaisti?

Lue lisää: Karjalanpaisti on klassikkoruoka

Suoraan uuniin

Paista leivinuunissa pataruoat.

Isoäiti paistaisi karjalanpaistilihat leivinuunissa. Leivinuuni tuo ruokiin omaleimaisen maun.

Helppo ja varmasti erittäin suosittu tapa on kuutioida lihat ja laittaa ne suoraan pataan, vettä päälle ja uuniin. Tämä tapa on suosittu etenkin kiireisessä arjessa, jossa yksinkertaisesti aika ei riitä  paahtamiselle ja eri työvaiheille. Mutta onko se isoäidin tapa?

Paahtaminen ja sitten vasta pataan

Ennen vanhaan karjalanpaisti tehtiin leivinuunissa.  Lihat ja luut paahdettiin tummiksi kuumassa uunissa. Sen jälkeen ne laitetettiin pataan ja pata nostettiin leivinuunin jälkilämpöön hautumaan. Leivinuunia kun ei saa säädettyä välillä kovemmalle ja hetken päästä pienemmälle. Kaikki lämpötilat hyödynnettiin ruoanlaiton eri vaiheissa.

Valmistat karjalanpaistin sitten helpommalla tavalla suoraan pataan tai paahtamisen kautta, molemmilla tavoilla tulee hyvää. Toki paahtamalla lihat ja luut tuovat  syvemmän ja voimakkaamman maun liemeen ja lihoihin.

Karjalanpaisti padassa

Mitä raaka-aineita tarvitset karjalanpaistiin?

Karjalanpaistin raaka-ainelista on hyvin yksinkertainen. Tarvitset vain lihaa, ehkä sisäelimiä, luita, suolaa ja vettä. Tämä on ollut se yksinkertaisin ja edullisin tapa tehdä perinteinen karjalanpaisti. Jos kuitenkin kaipaat paistiin voimakkaampaa makua, lisää joukkoon myös sipulia ja mauste- tai mustapippureita. Ehkä myös laakerinlehtiä.

Ennen vanhaan ruoanlaitossa hyödynnettiin koko eläin. Karjalanpaistiin käytettiin paistin sijaan eläimen sisäelimet ja pataan sekoitettiin eri eläinten lihoja. Tavallista oli, että lammasta, possua ja nautaa saattoi olla samassa padassa. Myös eläimen munuaiset ja jopa sydän hyödynnettiin.

Jos kuitenkaan sisäelimet eivät maistu, niin laita mukaan ainakin luut. Pyydä lihakauppiasta halkaisemaan ydinluu keskeltä, niin saat kaiken maun irti ja tuntien hautumisen aikana luusta irtoaa umamin makua liemeen.

Lue lisää: Ison porukan karjalanpaisti 

 

Avainsanat

Keskustelu

Olen tästä sisäelinversiosta kuullut. Oma reseptini on kulkenut Karjalan kannakselta jo edesmenneen äitini mukana, joka valmisti kotoaan saadulla konseptilla äitinsä, siis isoäitini tavoin. Voipa jopa kutsua isoisoäidin äidin tapaan reseptiksi jos jälkipolvia ladketaan. Muistan myös äitini sisarusten (kauan sitten edesmenneiden) tehneen samalla konseptilla). Ja ero tähän niinsanottuun ’isoäidin reseptiin’ on tämä: Ei mitään sisäelimiä, eikä luita, vain nautaa ja possua, ensinmainitun osuus suurempi. Lisäksi makua tuomaan porkkanaa ja lanttua, jälkimmäistä pienesti, kumpaakin vain maustamismäärä, hyvin pilkottuna. Ja vielä pari muuta seikkaa liementekoon liittyen. Paahtaminen kuuluu asiaan (kaupunkilaisperheessämme ei leivinuunia, mutta tätini luona sitten olikin extrahyväö). Resepti pelittänyt jo pitkälle toistasataa vuotta (ja kauempaa, sillä isoäitini perimä tapa tehdä), joten melko autenttinen karjalankannaslainen talollisen paistiohje.

Isäni säkkijärveläisen suvun karjalanpaistiin kuului lihojen lisäksi ainakin munuaista. Kovin tarkkaa reseptiä minulla ei ole, useimmiten olen saanut valmista sukulaisten luona. Itse olen viime aikoina laittanut saman verran juureksia kuin lihaakin, ”kevennettyä karjalanpaistia”.

Samaan tapaan laitan naudan- ja sianlihaa sekä paahdan lihat, mutta ennen paahtamista kiehautan väliässä vedessä, jotta roppu/veri lihoista tulee veden pintaan ja siitä kauhalla poistan sen. Porkkana, lanppu, sipuli, laakerinlehti ja pippuri sekaan.

Karjalainen äitini joka oli syntynyt 1914 laittoi possun ja naudanlihan suoraan pataan. Mausteeksi pippuria ja suolaa, eikä mitään porkkanoita. Paistettiin leivinuunissa jälkilämmössä pitkään. Ja hyvää oli!

Kommentoi juttua: Karjalanpaisti isoäidin tapaan – näin mummo sen tekisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X