Karpalo – kirpeä supermarja sopii makeaan ja suolaiseen herkutteluun

Karpalo on tuttu näky kiisselissä ja vispipuurossa, joissa niiden kirpakkuutta taitetaan sokerin avulla. Marjat sopivat mainiosti myös suolaisiin ruokiin, kuten salaatin piristäjäksi ja graavisiian maustajaksi.

Karpalo on kirpeän hapan supermarja, joka sopii erinomaisesti makeaan ja suolaiseen herkutteluun: jälkiruokiin ja leivoksiin sekä keittoihin, juomiin ja riistaruokien kyytipojaksi. Karpalosta saa myös herkullista hyytelöä sekä marmeladia.

Lue myös: Puolukka sopii puuroon ja piirakkaan – nappaa ohjeet!

Kaksi karpaloa 

Karpalo kuuluu puolukan, mustikan ja juolukan kanssa kanervakasveihin. Suomessa kasvaa kaksi karpalolajia: tavallinen eli isokarpalo ja pikkukarpalo  Eteläisillä soilla tavataan isokarpaloa, mutta pohjoisemmaksi mentäessä karpalot muuttuvat pikkukarpaloiksi.

Karpalo on soiden supermarja

Karpalo tunnetaan erityisesti sen tulehdusta ehkäisevästä vaikutuksesta, ja karpalomehulla on lääkitty sekä virtsarakkotulehdusta että maha- ja suolistovaivoja. Soiden supermarja sisältää runsaasti myös C-vitamiinia sekä antioksidantteina toimivia fenolisia yhdisteitä. 

Karpalon sesonki alkaa syksyllä syyskuun loppupuolella ja jatkuu aina lumien tuloon saakka. Jos karpaloa poimii keväällä lumen alta, sen sokeripitoisuus on kasvanut ja happamuus vähentynyt. 

Joinakin vuosina karpaloita on niin paljon, että suo leviää punaisena mattona ja poimijan on edettävä mättäiden ja varpujen valtakuntaan tarkasti askeleitaan varoen. Karpaloon kannattaa kuitenkin lähteä, vaikka saalista ei paljoa saisikaan. Jo muutamasta desilitrasta voi loihtia pienelle joukolle herkullisen vispipuuron, juhlavan jälkiruoan tai maittavia makeita leivonnaisia.

Hyydytä hilloksi tai hyytelöksi

Korkea pektiinipitoisuus tekee karpalosta erinomaisen hyytelömarjan. Tee maukas karpalohillo tai hyytelö helposti tämän ohjeen avulla ja tarjoa sitä vaikkapa joulupöydässä maukkaan saksanpähkinä-broileriterriinin kera.

karpalohillo

Makean kirpeä karpalohillo sopii erinomaisesti liharuokien kylkeen ja joulupöytään broileripateen makupariksi. Kuva: Riikka Hurri

Lue myös Anna.fi: Puolukka x 9 – poimi parhaat reseptit

Karpalo piristää joulun ajan kakut

Pakastetut karpalot tuovat joulun ajan kahvikakkuihin ihanaa raikkautta. Kirpeät karpalot saavat karpalo-valkosuklaakakussa seurakseen makeaa valkosuklaata, maustamatonta jogurttia ja raikasta appelsiinia.

Mehevä taatelikakku saa karpalosta kirpeyttä ja kahvi-suklaaseoksesta muhkeaa aromia.

Sacherkakku on klassikko joka valmistetaan perinteisesti tummasta suklaasta ja aprikoosista. Tässä jouluisessa versiossa kakku leivotaan valkosuklaisena ja piristetään karpalohillolla. 

Valkosuklainen karpalokakku sopii jouluaterain makeaksi huipennukseksi. Pohja tehdään piparkakuista, täyte valkosuklaasta, maitorahkasta ja vatkatusta kermasta. Kapraloista ja glögistä valmistuu maukas kuorrute kakun päälle.  

Amerikkalainen juustokakku karpaloiden kera varastaa huomion kahvipöydän keskipisteenä. Näyttävä juustokakku koostuu kullanruskeaksi paistuneesta pohjasta ja rahkaisesta täytteestä, jossa pirteät appelsiinin maut yhdistyvät vaniljan hienostuneisiin aromeihin. Komeus viimeistellään marjaliköörillä ja hillosokerilla hunnutetuilla karpaloilla. 

Tuttu mausteinen ja perinteinen piimäkakku voidaan tarjoilla uudella tavalla. Peitä kuivatuilla karpaloilla maustettu piimäkakku tuorejuustokuorrutuksella.

Makeat leivonnaiset höystetään karpalolla

Kirpeä karpalo on omiaan kakkujen lisäksi myös muissa makeissa leivonnaisissa. Karpalo sopii leivontaan joko tuoreena tai kuivattuna.

Joulunaikaan herkutellaan paitsi piparkakuilla ja maustekakuilla, myös pehmeällä pullalla. Klassisen bostonkakun sisälle voi laittaa mitä vain. Perinteinen kaneli-sokeri-yhdistelmä, johon kuivatut karpalot ja pähkinärouhe tuovat jujua, maistuu korvapuustien ystäville. Pullan täytteeksi sopii myös kuivattu karpalo yhdessä piparkakkumausteen kera.

Stollen on saksalainen, pullaa muistuttava hiivataikinaleivonnainen, jolla herkutellaan erityisesti joulun aikaan. Tässä ohjeessa taikina höystetään mantelimassalla, kuivahedelmillä ja -karpaloilla sekä tummalla suklaalla ja pähkinärouheella.  

Kirpeän makea karpalohillo, manteli, vaniljainen tuorejuusto ja piparkakkumauste luovat loppusyksyn kääretortulle täydellisen makukombon.

Ihania syksyn ja joulunajan leivonnainen on myös näyttävä lehtitaikinasta valmistettu manteli-karpalokranssi, jonka täytteeseen tulee karpalohilloa ja mantelikreemiä. Kuivatut karpalot, sokerikuorrute ja tomusokeri viimeistelevät kranssin.

Suklaa-karpaloleivosten välissä on chiansiemenillä hyydytettyä karpalohilloa. Päällensä leivokset saavat tuhdin suklaakuorrutteen.

Kuivatut karpalot sopivat kekseihin ja amerikkalaistyylisiin cookieen sattumiksi valkosuklaan tai pistaasipähkinöiden makupariksi.

Karpalo sopii jälkiruokiin

Jälkiruokana karpalo suolostuttaa niin jäädykkeenä, kiisselinä kuin sellaisenaankin kinuskin ja kermavaahdon kera. Karpaloita ja kinuskikermaa on helppo, nopea, herkullinen ja kaunis jälkiruoka, joka kootaan kerroksittain lasikulhoihin.

Syrnkit ovat venäläisiä rahkalettuja, jotka tässä oheessa raikastetaan sitruunankuoriraasteella. Vodkalla maustettu karpalohillo on pulskien pikkulettujen oiva lisuke.

Makeat sokeroidut karpalot on klassikko, joka valmistuu nopeasti pyörittelemällä karpalot ensin munanvalkuaisessa ja sitten tomusokerissa. Sokeroidut karpalot ovat ihania sellaisenaan sekä kakkujen ja jälkiruokien koristeena.

Itse tehty fudge on taivaallista ja yllättävän helppo valmistaa. Kun kermakaramellit valmistaa itse, saa mausteet ja saatumat valita oman maun mukaan. Kuivatut karpalot sopivat ihanasti makea valkosuklaan makupariksi.

Karpalo raikastaa suolaiset ruoat

Ei makeaa mahan täydeltä! Karpalo ihastuttaa myös suolaisissa ruoissa, kuten salaateissa, leivissä ja graavisiian mausteena. 

Jos kaipaat illanistujaisiin jotain pientä suolaista, joka olisi vieläpä helppo ja nopea valmistaa, tartu tähän reseptiin. Nopeat italialaiset alkupalaleivät tehdään valmiista patonkiviipaleista ja kuorrutetaan vuohenjuustolla ja karpalohillolla.

Salaatti keventää mukavasti joulupöytää. Karpaloinen Waldorf-salaatti on raikas valinta aterian lisäkkeeksi tai kevyeksi alkuruoaksi. Amerikansalaatti, rucola, lehtiselleri ja omena muodostavat maukkaan salaattipohjan, jota täydennetään viinirypäleillä, kuivatuilla karpaloilla ja saksanpähkinöillä. Valmis salaatti saa viimeisen silauksen sitruunaisesta kermaviili-smetanakastikkeesta. 

Tässä uudenlaisessa ruusukaalisalaatissa kasvis leikataan ohuenohueksi. Makupaloiksi kaalin kaveriksi sekoitetaan kuivattua karpaloa, pähkinää ja juustoa. Tarjoa sheivattu ruusukaalisalaatti vihreän salaatin sijaan tai liharuokien, kuten kinkun kumppanina. 

Joulun aikaan ruusukaalit saavat makua saksanpähkinöistä ja karpaloista. Maukas kasvislisuke maistuu erilaisten liharuokien rinnalla. 

Rapeakuorinen pataleipä valmistuu pienellä vaivalla ja kätkee sisäänsä kuivattuja karpaloita sekä rouhittuja saksanpähkinöitä. Leivo samalla kaksi leipää ja anna toinen lahjaksi. Tuore pataleipä ilahduttaa varmasti lahjan saajaa.

Karpalon käyttö

Perinteisesti karpaloa käytetään erityisesti joulun ajan juhlaherkuissa, mutta makeankirpsakalla marjalla kelpaa herkutella ympäri vuoden.

Karpalo on helppo säilöä. Se sisältää paljon sitruuna- ja bentsoehappoa, minkä vuoksi se säilyy hyvin. Pakastettaessa karpaloa sokeria ei välttämättä tarvita. Päin vastoin: pakastaminen vähentää hapanta makua ja nostaa marjan makeutta esiin.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Karpalo – kirpeä supermarja sopii makeaan ja suolaiseen herkutteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X