Ideoita ruoanlaittoon

Kartanoiden herkut

Kokosimme Kotilieden Kartanoelämää-juttusarjan reseptit yhteen. Herkuttele kartanoiden tapaan!

Grönvikin Kartanon omenapiirakka
(6 annosta)

taikina:
225 g sokeria
425 g vehnäjauhoja          
1 tlk leivinjauhetta
225 g voita
2 munankeltuaista
1 dl maitoa
omenasose:
1 kg omenia
2 dl sokeria
2 dl vettä
marenkimassa:
4 valkuaista
9 rkl tomusokeria

Sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe sekoitetaan. Lisätään voi, keltuaiset ja maito. Taikinan annetaan jäähtyä jääkaapissa.

Omenaviipaleet, sokeri ja vesi kiehautetaan kunnes omenaviipaleet soseutuvat. Annetaan jäähtyä.

Taikina jaetaan kolmeen osaan ja kaulitaan kolmeksi pyöreäksi pohjaksi. Pohjat paistetaan keskilämpöisessä uunissa ja jäähdytetään. Sen jälkeen pohjien päälle lusikoidaan omenasosetta ja ne ladotaan päällekkäin. Vatkataan valkuaiset ja sokeri tiukaksi vaahdoksi ja levitetään se kauniisti piirakan päälle. Lopuksi piirakka paistetaan haaleassa uunissa kunnes marenki on hyytynyt ja väri on kullankeltainen.

Tarjoillaan kuohukermalla höystetyn vaniljakastikkeen kera.

Linnanrouvan sitruunahyve Laukon kartanosta

3 keltuaista
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 dl sitruunamehua
0,5 rkl raastettua sitruunankuorta
1 dl valkoviiniä

Kypsennä vesihauteessa vatkaten keltuaiset, kananmuna ja sokeri. Lisää sitruunamehu, valkoviini ja raastettu sitruunankuori. Jäähdytä kylmässä vedessä voimakkaasti vatkaten. Tarjoa lasipikareista.

Kuningatar Kristiinan sitruunavaahto on aito barokkiresepti ja ”aivan ihanan makuista”. Ohje on peräisin kirjasta Laukon kartanon keittiössä (Laukko Historicum, 2008).

Kruununprinssi Kustaa Adolfin kakku Vuorentaan kartanosta

165 g jauhettua mantelia tai mantelijauhetta
165 g sokeria
4 munanvalkuaista

Mantelijauhe ja sokeri sekoitetaan keskenään. Munanvalkuaiset vispataan vaahdoksi ja manteli-sokeriseos lisätään tähän varovasti sekoittaen. Seos laitetaan korppujauhotettuun uunivuokaan ja paistetaan 175 asteessa noin puoli tuntia.

Lotta Armfelt kertoo, että he usein kuorruttavat jäähtyneen kakun kermavaahdolla ja persikoilla. Tällöin kakkua kutsutaan Jennyn tortuksi. Kotilieden ruokatoimittaja Marja Malinen kuorrutti makoisan tortun kermavaahdolla ja mansikoilla.

Hirvipata à la Lofsdal

1 kg hirvenlihaa
voita
1–1,5 suurta sipulia
10 katajanmarjaa
suolaa, valkopippuria
1,5 dl kuohukermaa

Puhdista hirvenliha kalvoista ja paloittele se pieniksi paloiksi. Ruskista lihapalat voissa kuumassa valurautapannussa. Kuullota pilkottu sipuli voissa miedolla lämmöllä teflonpannussa. Lisää kuullotettu sipuli sekä katajanmarjat lihapalojen joukkoon, mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna hirvipadan muhia tunnin verran miedolla lämmöllä, lisää kerma.

Lisukkeena voi tarjota esimerkiksi keitettyä parsakaalia, haudutettua fenkolia tai sienimuhennosta.

Kaukolan kartanon Talon patee

Valmista patee muutamaa päivää ennen juhlia, jolloin maut ehtivät tasaantua. Patee voidaan valmistaa myös hauki- tai kuhafileestä.
(5–6 hengelle)

2 pkt pakastettua punakampelaa (á 400 g)
1 pkt pakastettua lehtipinaattia (250 g)
1 pkt pakastettuja rapupuikkoja (170 g)
4 maustemitallista suolaa
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
3 rkl hienoksi hakattua purjoa
1 tl rakuunaa
&34; maustemitallista cayennepippuria
2,5 tl perunajauhoja
koristeeksi:
katkarapuja ja parsaa

Sulata pakasteet ja valuta. Painele pinaatista vesi pois. Jauha kalafileet tai hienonna ne yleiskoneessa. Lisää suola, rikotut munat, tipottain kerma, purjo, cayennepippuri ja perunajauhot. Sekoita massa tasaiseksi.

Levitä pitkänomaiseen (vähintään 1,5 litran) vuokaan puolet valutetusta pinaatista ja sen päälle noin puolet kalamassasta. Lisää loppu pinaatti. Lado rapupuikot vuokaan pitkittäin ja peitä kalamassalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Anna pateen jäähtyä ennen kuin kumoat sen, jottei se hajoa. Patee tarjotaan kylmänä. Koristele ravuilla ja parsalla. Älä pakasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kartanoiden herkut

Taneli

Tein Grönvikin kartanon tortun töihin, tarjoilin sen omatekoisen vaniljakastikkeen kanssa. Aivan ihanaa oli!

Laiska mikä laiska

Varmasti hyviä reseptejä, mutta en omista keittiövaakaa. Grammat ovat jossain
desilitroina, mutta missä ne nyt onkaan?

apila62

Oletteko tehneet Grönvikin kartanon omenapiirakkaa? Ohjeesta puuttuu sekä pohjan että marengin paistoajat ja paistolämpötilat.
Osaatteko neuvoa?

kanala

siis tota en ymmärrä kaikki näit juttui esim lammas pasteijoita :0

Sinun täytyy kommentoidaksesi.