Ruoka

Kastanja on makean pähkinäinen herkku paahdettuna – kokeile kastanjasosetta kakuissa, keitossa ja leivissä

Kastanja maistuu sellaisenaan ja hurmaa myös leivonnaisissa sekä jälkiruoissa. Kokosimme vinkit ja ohjeet, joilla kastanjan kovan kuoren alla piileksivä pehmeä sisus taipuu niin suloiseksi suklaajuomaksi kuin syntisen hyväksi joulutortun täytteeksikin.

Kastanja on erityisesti Euroopassa suosittu herkku eikä paahdettuja kastanjoita myyviin kojuihin ja kärryihin voi kulkiessaan olla törmäämättä. Kastanjoiden sadonkorjuuaika on loka-marraskuussa ja siksi loppusyksy sekä varsinkin joulunaika ovat niiden parasta sesonkia.

Lue myös: Pähkinäpavlova, jauhoton pähkinäkakku ja 5 muuta pähkinäistä joululeivonnaista

Kastanjat ovat jalokastanjan pähkinöitä. Kastanjapuita kasvaa erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopan vuoristoisilla alueilla, joissa viljat eivät menesty. Suomessa kasvavan hevoskastanjan siemenet ovat samankaltaisesta nimestään ja olomuodostaan huolimatta myrkyllisiä, eivätkä siis syötäväksi kelpaavia.

Yleisimmin kastanjat syödään uunissa paahdettuna, mutta niitä voi käyttää myös keitoissa, lisukkeena ja jälkiruoissa. Tuoreita kastanjoita löytää kauppojen heviosastolta loppusyksystä ja joulun aikaan.

Poimi ostoskoriisi kiinteitä, pulskia ja sileänä kiiltäviä yksilöitä. Hyvälaatuisen kastanjan tunnistaa siitä, että se on painava eikä kuoren ja pähkinän välissä ole ilmaa. Jos haluat varmistua laadusta, upota kastanjat veteen. Hyvät yksilöt painuvat pohjaan, huonot jäävät pinnalle kellumaan. Hyvälaatuisesta kastanjasta kuori irtoaa helposti paahtamisen tai keittämisen jälkeen.

Kastanja: mihin niitä voi käyttää?

Perinteisesti tuoreet kastanjat tarjotaan paahdettuina, sillä niiden sisältämä tärkkelys vaatii kypsennyksen. Paahdettaessa tärkkelys hajoaa sokeriksi ja maku muuttuu makean pähkinäiseksi ja muistuttaa jossain määrin uuniperunaa. Ennen perunan saapumista Eurooppaan, kastanjaa käytettiinkin usein perunan tapaan.

Paahdetut kastanjat tehdään viiltämällä kuoreen terävällä veitsellä ristiviilto, joka estää kastanjoita räjähtämästä paahdon aikana. Kastanjat paahtuvat 225-asteisessa uunissa parissakymmenessä minuutissa. Kypsän kastanjan tunnistaa siitä, että kuori irtoaa helposti ja malto tuntuu puristettaessa pehmeältä. 

Paahdetut kastanjat kannattaa tarjota heti paahtamisen jälkeen, sillä kuori lähtee parhaiten irti kuumista kastanjoista.

Paahdetut kastanjat ovat herkullista naposteluruokaa sellaisenaan, mutta niitä voi myös soseuttaa ja tarjota liharuokien lisukkeena. Englanninkielisissä maissa maustettua kastanjasosetta käytettään usein kiitospäivän kalkkunan täytteeseessä. Ranskassa kastanja puolestaan on suosittu herkku sekä suolaisissa ruoissa, leivonnaisissa että jälkiruoissa. Italialaiset jauhavat kastanjoita ja valmistavat jauhosta puuroa, leipiä tai keksejä.

Jos paahtaminen, kuoriminen ja soseuttaminen tuntuu liian työläältä, kaupasta voi ostaa myös säilyketölkeissä myytävää valmista kastanjasosetta. Ole tarkka ja valitse oikea purkki käyttötarkoituksen mukaan, sillä säilyketölkeissä myytävää kastanjasosetta on tarjolla sekä makeutettuna että makeuttamattomana.

Makeutettu kastanjasose sopii leivontaan ja jälkiruokiin sekä herkutteluun vaikka sellaisenaan. Sipaise makeaa kastanjasosetta paahtoleivän ja kakkujen päälle hillon tapaan, käytä lettujen täytteenä tai nauti jäätelön kera. Valmista kastanjasosetta kannattaa metsästää säilykeosastolta ja pienistä herkkuputiikeista.

1. Herkuttelu ranskalaiseen tapaan: suklaa-kastanjakakku

Pähkinäinen kastanja on ihana makupari tummalle suklaalle. Ranskalaisessa suklaakakussa kastanjasose korvaa vehnäjauhot, joten syntisen hyvä suklaakakku sopii myös gluteenittomaan herkutteluun, kunhan valitset suklaahyllystä täysin gluteenittoman suklaan. 

Ranskalainen kastanja-suklaakakku valmistuu vatkaamalla keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, sekoittamalla joukkoon sulatettu voi-suklaaseos ja nostelemalla lopuksi joukkoon vatkattu valkuaisvaahto. Ole tarkka paistoajan kanssa, sillä kakku on ehdottomasti parhaimmilaan, kun se jää keskeltä hyllyvän pehmeäksi. Anna kakun tekeytyä ja jäähtyä rauhassa jääkaapissa yön yli ja koristele se ennen tarjoilua pinnalle ripotellulla kaakaojauheella. Pallo vaniljajäätelöä kakun kyljessä tekee herkkuhetkestä unohtumattoman.

kastanja-suklaakakku ja -juoma
Pähkinäinen kastanja on ihana makupari tummalle suklaalle. Lisää kastanjasosetta kakkutaikinaan tai kuumaan suklaajuomaan. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Ranskalainen kastanja-suklaakakku

2. Kylmien ilmojen juoma: suklaa-kastanjajuoma

Voiko ihanampaa herkkua olla kuin sulatetusta suklaasta valmistettu kuuma suklaajuoma eli chocolat chaud? Tässä ohjeessa suklaa saa makuparikseen kastanjasosetta ja appelsiinia. Ainekset kuumennetaan kattilassa miedolla lämmöllä ja tarjotaan kuumana kanelitankojen kera. Kuuma kastanja-suklaajuoma sulattaa takuuvarmana niin sydämet kuin pakkasessa paleltuneet sormetkin.

Ohje: Kastanja-suklaajuoma

3. Joulutorttujen uusi ilme: suklaa-kastanjatäytteiset joulutortut

Unohda perinteiset luumuhillolla täytetyt joulutortut ja hurmaa vieraasi kastanja-suklaatäytteisillä lehtevillä herkuilla. Suklaan ja kastanjan valloittava makuliitto sopii täydellisesti klassisen joululeivonnaisen väliin. Voi olla, että kastanja-suklaatäytteellä täytetyt joulutortut ovat jopa parhaita ikinä!

kastanja-suklaatäyte
Unohda luumumarmeladi ja kokeile joulutorttujen täytteenä jotain ihan muuta. Suklaa-kastanjatäyte hurmaa lehtevien leivosten välissä. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Kastanja-suklaatäytteiset joulutortut

4. Joululimpun haastaja: viikuna-kastanjaleipä

Kastanja-viikunaleipä leivotaan kastanja- sekä ruisjauhoista ja makeutetaan leipäsiirapilla sekä kuivatuilla viikunoilla. Makea joululeipä on ihana lahja lähimmäiselle ja ihastuttava lisä joulupöytään perinteisten joululimppujen rinnalle.

kastanja-viikunaleipä
Makea limppu maistuu joulupöydässä. Viikunoilla höystetty leipä leivotaan kastanja- ja ruisjauhoista. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kastanja-viikunaleipä   

5. Hurmaava alkukeitto: omena-kastanjakeitto

Kastanja-omenakeitto on loppuvuoden hurmaava herkku, joka tehdään kastanjapyreestä, aromikkaan hapokkaasta omenasta ja juuriselleristä, joiden maku pyöristetään nokareella ranskankermaa. Kastanja-omenakeitto maistuu lämmittävänä alkukeittona tuoreiden sämpylöiden kanssa. 

Samettisen sopan voi valmistaa joko valmiista kastanjapyreestä tai tuoreista kastanjoista. Viillä veitsellä teräviin kastanjoiden päihin ristiviillot ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Kuori kastanjat kuumina, lisää muiden ainesten kanssa keittopohjaan ja soseuta.

kastanja-omenakeitto
Kastanjoista, omenasta ja juuriselleristä pyöräytetty sosekeitto hurmaa juhla-aterian alkuruokana. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kastanja-omenakeitto

Lue myös Anna.fi: Joululeivonnaiset uusin kujein: karpalo-pataleipää, blondipipareita ja muita herkkuja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kastanja on makean pähkinäinen herkku paahdettuna – kokeile kastanjasosetta kakuissa, keitossa ja leivissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.