Kasvisletut: bataattiletut ja puolukka-chiahillo

Kasvisletut 9 tavalla – kokeile myös näyttävää juuresröstiä

Kaikki rakastavat lettuja! Perinteisten pinaattilettujen lisäksi uskomattoman hyviltä maistuvat myös suolaiset kasvisletut juureksilla, perunalla, maissilla tai esimerkiksi kesäkurpitsalla höystettynä. Poimi yhdeksän maittavaa kasvislettuohjetta ja muhkean juuresröstin ohje!

Kasvisletut ovat simppelit valmiistaa eikä raaka-aineitakaan tarvita paljon. Tarvitset jauhoja, kananmunia, nestettä, rasvaa ja suolaa sekä mieleisiäsi kasviksia soseutettuna, raastettuna tai muutoin hienonnettuna. Lisäjujua kasvislettuihin saa jauhoja vaihtamalla, juustoraasteella tai erilaisilla mausteilla sekä tuoreyrteillä. 

Lue myös: Suolaiset ohukaiset muuntuvat moneksi – 13 reseptiä

Lettujen tekeminen ei ole rakettitiedettä, mutta menestyksekkääseen lettutaikinaan on omat niksinsä. Riko ensin kananmunien rakenne rikki kulhossa, lisää sitten tilkka nestettä sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vasta viimeiseksi loput nesteestä sekä hienonnetut kasvikset. Näin varmistat, että taikinasta tulee tasainen eikä siihen jää paakkuja.

Valitse paistamiseen pinnoitettu tai valurautainen pannu sekä ohut paisinlasta. Käytä paistamiseen voin ja öljyn seosta ja pyyhi pannu muutaman letun välein talouspaperilla, jottei lettuihin jää palaneen makua. Taikinasta voi paistaa suuria räiskäleitä, mutta usein lettupannulla paistetut pikkupannarit ovat helpompia käännellä ja käsitellä.

Paista letut molemmin puolin kullanruskeiksi. Sopiva paistolämpötila selviää vain kokeilemalla, mutta yleensä 2/3 täydestä tehosta on sopiva. Letut ovat valmiita käännettäviksi, kun pinta on kauttaaltaan hyytynyt ja reunat aavistuksen rapeutuneet. 

Säilytä paistettuja lettuja tarjoiluvadilla liinan alla tai nosta ne miedosti lämmitettyyn uuniin odottamaan aterian alkua. Mehevät kasvisletut maistuvat toki hyviltä myös jäähtyneinä tai seuraava päivänä uudelleen lämmitettyinä.

Mehevät juuresletut juustolla höystettynä

Juustoiset juuresletut ovat paitsi hyviä, helppoja ja ruokaisia, myös täydellistä hävikinhäätöruokaa. Lettuihin voi raas­taa nahistuneita juurespaloja ja aavistuksen kuivahtaneita juustonkannikoita. Seuraksi sopii rai­kas kasvistabbou­leh-salaatti.

juustoiset juuresletut

Nämä letut antavat hävikille huutia! Lettuihin raastetaan nahistuneita juurespaloja ja juustonkannikoita. Seuraksi sopii rai­kas kasvistabbou­leh-salaatti. Kuva: Pekka Holmsröm

Ohje: Juustoiset juuresletut

Porkkanalettujen juhlaversiossa maistuu mäti

Sekoita lettutaikinaan porkkanasosetta, niin saat meheviä ja kauniin oransseja pikkupannareita. Herkulliset porkkanaletut maistuvat syksyllä säilöttyjen puolukoiden tai puolukkahillon kera. Jos tarjoilet niitä viikonloppuna, juhlava täyte valmistuu mädistä ja smetanasta.

herkulliset porkkanaletut

Porkkanaletut maistuvat syksyllä säilöttyjen puolukoiden tai puolukkahillon kera. Jos tarjoilet niitä viikonloppuna, juhlava täyte valmistuu mädistä ja smetanasta. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Herkulliset porkkanaletut

Kullankeltaiset maissiletut kurkuma-aiolilla

Maissista, jogurtista ja juustoraasteesta valmistuvat maukkaat letut arkeen ja juhlaan. Voit käyttää lettuihin pakastemaisseja, mutta elo-syyskuussa näihin kannattaa hyödyntää myös tuoretta kotimaista maissia, joka on loppukesästä sesongissa. Säväyttävä ja kehut keräävä alkupala syntyy maissiletuista, katkaravuista ja kurkuma-aiolista.

maissiletut ja kurkuma-aioli

Maissista syntyvät maukkaat letut arkeen ja juhlaan. Kuva: Roope Permanto

Ohje: Maissiletut ja kurkuma-aioli

Vuohenjuustolla aateloidut nokkosletut

Gratinoiduista nokkos-vuohenjuustoletuista on arjen peruspöperöt kaukana. Paistetut letut levitetään uunipellille, täytetään nokkosella sekä vuohenjuustolla, maustetaan valkosipuliöljyllä ja nostetaan grillivastuksen alle gratinoitumaan. Lopuksi letut aateloidaan voi-hunajasiirapilla. Nokkossesongin ulkopuolella voit mainiosti käyttää myös pinaattia.

gratinoidut nokkos-vuohenjuustoletut

Nokkosella ja vuohenjuustolla täytetyt letut aateloidaan gratinoimisen jälkeen voi-hunajasiirapilla. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Gratinoidut nokkos-vuohenjuustoletut

Ricottajuustolla täytelöitetyt pinaattiletut

Perinteiset pinaattiletut saavat pientä twistiä ja muhkean maun, kun lisäät lettutaikinaan purkillisen ricottajuustoa. Pulleat pinaatti-ricottapannarit maistuvat sellaisenaan tai perinteiseen tapaan puolukkasurvoksen kera.

Kasvisletut: pinaatti-ricottapannarit

Pulleat pinaattiletut täytelöitetään ricottajuustolla. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Pinaatti-ricottapannarit

Pehmeät bataattiletut

Bataattisoseesta, muutamasta kananmunasta sekä lämpimistä mausteista valmistuu pehmeitä pikkulettuja, jotka maistuvat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Mehukkaat, ilman jauhoja valmistetut bataattiletut tarjotaan herkku­hillon kera, joka syntyy nestees­sä turpoavista chiansiemenistä ja puolukoista.

bataattiletut ja puolukka-chiahillo

Mehukkaat bataattiletut maistuvat herkku­hillon kera, joka syntyy nestees­sä turpoavista chiansiemenistä ja puolukoista. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Bataattiletut ja puolukka-chiahillo 

Kesäkurpitsapannarit Lähi-idän tapaan ja muhkea muhammara 

Loppukesästä kesäkurpitsat puskevat satoa niin, ettei aina tiedä mihin muhkeat pötkylät upottaisi. Herkulliset kesäkurpitsapannarit ja paprikatahna maistuvat lounaaksi tai iltapalaksi. Mehukkaat kasvisletut maustetaan eksoottisesti za’atarilla ja nautitaan arabikeittiöistä tutun muhammaran eli paprikoista ja saksanpähkinöistä tehdyn tahnan kera. Lisänä voi tarjoilla myös hummustahnaa ja vastapaistettua naan-leipää.

kesäkurpitsapannarit ja paprikatahna

Herkulliset kesäkurpitsapannarit saavat maun za’atarista eli seesaminsiemenistä, sumakista ja yrteistä valmistetusta Lähi-idän mausteseoksesta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Kesäkurpitsapannarit ja paprikatahna

Kasvisletut perunasta

Tillillä maustetut perunaletut sopi­vat täydellisesti syksyisen illallisen alkupaloiksi. Ne valmistuvat peruslettutaikinaa mukaillen lisäämällä joukkoon perunapuristimen läpi painettuja kypsiä, jauhoisia Rosamunda-perunoita. Tee somat alkupalat tai herkulliset cocktailtarjottavat kokoamalla jäähtyneiden perunalettujen päälle mätiä, punasipulia sekä smetanaa.

kasvisletut: perunaletut

Perunaletut sopi­vat täydellisesti syksyisen illallisen alkupaloiksi mädillä ja smetanalla kruunattuna. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Perunaletut 

Vihreät kasvisletut

Pinaattiletut on arjen suosikki ja erityisesti lasten lemppari, mutta tiesitkö, että maittavat pinaattiletut voi pakastepinaatin sijaan tehdä myös pinaattikeiton tähteistä. Sekoita vain puoleen litraan keittoa kaksi kananmunaa sekä pari desilitraa jauhoja ja anna taikinan turvota tovi. Lisänä savusiiasta ja kermaviilistä sekoitettu tahna on verraton!

Kasvisletut: vihreät letut

Helpot ja nopeat pinaattiletut valmistuvat pinaattikeiton tähteistä. Kuva: Kari Hautala

Ohje: Vihreät letut

Juuresröstit – kasvisletut uunissa

Jos lettujen paistaminen tylsistyttää tai ruokaa on taiottava nopeasti koko nälkäiselle komppanialle, kokeile ronskisti uuninpellillä valmistettavaa mahtavaa juuresröstiä. Uunissa rapeaksi paistuva juuresrösti on näppärä arkiateria, johon voi raastaa myös aavistuksen nahistuneet juurekset. Fetajuusto ja herneet sopivat täytteeksi, kevyesti paistetut munat toimivat kastikkeena ja ruokaisana lisänä. 

juuresröstiä kananmunilla ja pinaatti-hernesalaatilla

Uunissa rapeaksi valmistuvaan juuresröstiin kelpaavat myös aavistuksen nahistuneet kasvikset. Kevyesti paistetut kananmunat toimivat kastikkeena. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Juuresrösti kananmunilla ja pinaatti-hernesalaatilla

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kasvisletut 9 tavalla – kokeile myös näyttävää juuresröstiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X