Ruoka

Kasvispata muhii itsekseen uunissa tai liedellä – kokosimme Kotilieden maukkaimmat pataruoat eri kasviksista

Kasvispata on mahtava syys- ja talviruoka. Sujauta vain ainekset samaan pataan niin ruoka valmistuu kuin itsekseen. Vähäisestä vaivasta huolimatta lopputulos vie kielen mennessään ja sopii tarjottavaksi vieraillekin. Kokeile Kotilieden herkullisia reseptejä.

Kasvispata on pullollaan herkulliseksi hautuneita makuja lämmittää taatusti keskellä syysviimaa ja sydäntalven paukkuvimpiakin pakkasia. Kokosimme Kotilieden parhaat kasvispatareseptit, poimi suosikkisi tai kokeile vaikka kaikkia!

Lue myös: Kevyttä ja maukasta pataruokaa linsseistä – hauduta kasvisten, lampaan tai possun kera

Kasvispata on mainiota arki- ja viikonloppuruokaa. Se ei vaadi paljoa aktiivista kokkausaikaa. Kun tykötarpeet on pilkottu pataan, ei ruoka kaipaa juurikaan huomiota, vaan kaikki ainekset hautuvat maukkaaksi kokonaisuudeksi yhdessä astiassa tiskiä säästäen. Kasvispata uunissa vaatii hieman enemmän aikaa, mutta liedellä helppo herkku valmistuu tarvittaessa nopeastikin.

Paraskaan kasvispata ei vaadi kalliita aineksia, vaan aikaa, mausteita ja malttia. Kasvispataan kannattaa hyödyntää sesongin juureksia, jotka hissukseen hautuessaan tuovat ruokaan makua ja väriä. Ruokaisuutta kasvispata saa linsseistä, pavuista, kikherneistä tai soijarouheesta. Mausteilla ruokaan voi loihtia aina uutta jujua. Parhaimmillaan kasvis pataruoka vie matkalle maailman ympäri. 

Ruokaisa kasvis pataruoka maistuu sellaisenaan rapeakuorinen leipä kyytipoikana tai riisin tai perunoiden kera tarjottuna. Mausteista chili sin carnea varten kannattaa varata myös nachoja, avokadoa ja ranskankermaa tai kokeilla herkkua vaihteeksi tortillaletun välissä. Marokkolainen tagine maistuu ihanalta couscousin ja manteleiden kera tarjottuna. 

Kasvis pataruoka linsseistä tai pavuista

Linssi-kasvispata säästää niin aikaa kuin lompakkoakin. Mausta pitävät huolen inkivääri, garam masala ja kurkuma. Kasviksina maistuvat puolestaan porkkana, lehtiselleri ja aurinkokuivatut tomaatit. Tunnissa valmis pataruoka hurmaa lounastajat takuuvarmasti! 

Mausteinen kasvispata saa ruokaisuutta pavuista ja kikherneistä. Muheva pataruoka sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan kvinoan tai vaalean leivän ja salaatin kanssa. Mausteiden joukkoon voi laittaa myös tähtianiksia ja kanelitankoja, jotka tuovat ruokaan ihanan eksoottisen säväyksen.

Mausteinen linssipata sopii myös arki-illan herkutteluun, sillä se kypsyy tarvittaessa vaikka puolessa tunnissa. Mausteinen tomaattikastike avautuu kuitenkin täyteen aromiinsa vasta hissukseen hautuessaan, joten ajan salliessa ruokaa kannattaa muhitella toinenkin tovi. 

Edullisista linsseistä syntyy porkkanan, sipulin ja kukkakaalin kanssa intialainen kasvispata eli tagine. Se valmistuu uunin sijaan liedellä hauduttaen ja maistuu ihanalta mausteisen kurkkuraidan sekä paahdetuilla manteleilla rikastetun couscousin kera. 

Intialaisessa linssi-juustopadassa on makua kerrakseen: valkosipuli, inkivääri, chili, kurkuma, garam masala, korianteri sekä juustokumina muhivat tomaattisessa liemessä linssien kera rinta rinnan ja vasta lopuksi lisätään juustonpalat, jotka vegaani voi korvata myös tofulla tai kaurapalalla. Tarjoa linssi-juustopadan kanssa tuoretta leipää ja raikasta raitakastiketta. 

Muhevan mausteinen kukkakaalipata rikastetaan linsseillä. Maustetun ruokakerman voi halutessaan korvata myös kookoskermalla. Tarjoa lämpimän mausteinen vegeherkku riisin ja rapeakuorisen leivän kera.

Kasvispata chili sin carne -tyyliin 

Texmex-pöydästä tuttu chili sin carne on kasvissyöjälle ja vegaanillekin sopiva versio tutusta jauheliharuoasta, chili con carnesta. Jauhelihan korvikkeeksi chili sin carneen voi kokeilla kuivakaapi taviksia eli papuja, linssejä tai soijarouhetta tai pakastealtaasta löytyvää quornia. 

Chili sin carnea voi syödä sellaisenaan, riisin kanssa, tacojen täytteenä tai hauskana sormisyötävänä nachojen, avokadon, korianterin ja ranskankerman kera.

Lue myös Anna.fi: Pataruoasta riittää syötävää isommallekin porukalle – 6 parasta pataruokaa

Mausteinen kasvispata vie makumatkalle maailman ympäri

Kiireisen pata valmistuu kvinoasta, bataatista ja tölkillisestä kikherneitä. Inkivääri sekä garam masala tuovat ruokaan intialaista makua ja jalapeno asianmukaista poltetta. Tandoori-kvinoa-kasvispata muhii uunin sijaan liedellä ja on valmista puolessa tunnissa. Ruokaisa pata toimii lihan lisukkeena tai kasvisruokana sellaisenaan.

Edullisista kikherneistä, perunoista ja kukkakaalista syntyy kurkumalla ja garam masalalla maustettuna kevyt, mutta lämmittävä pataruoka. Kasviscurry kypsyy noin puolessa tunnissa ja raikastuu mintulla maustetulla jogurttikastikkeella

Marokkolainen kasvistagine on makean mausteinen kasvispata, joka sopii vaikka vegaanin joulupöytään. Kaneli, rusinat ja glögimauste saavat vastapainoa lantusta, perunasta ja tomaateista sekä uhkean umamisen silauksen syksyn sienisadosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvispata muhii itsekseen uunissa tai liedellä – kokosimme Kotilieden maukkaimmat pataruoat eri kasviksista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.