Äitienpäivälounas: kylmä avokadokeitto
Ideoita ruoanlaittoon

Kasvisruokaa juhliin – hemmottele vieraita ihanilla vegeherkuilla salaateista suupaloihin

Mietitkö mitä kasvisruokaa laittaa tarjolle juhliin? Juhlapöydän parhaat herkut loihdit, kun hyödynnät sesonkien maistuvat kasvikset. Kokosimme yhteen värikkään kattauksen kasvisruokia, joita kehtaa tarjota vähän fiinimillekin juhlavieraille.

Kasvisruokaa kannattaa asettaa juhliin tarjolle runsas kattaus. Siitä saa pienellä vaivalla näyttävän näköistä ja moni juhlavieraskin nauttii mielellään astetta raikkaammista tarjottavista.

Juhlapöydän parhaat kasvisruoat ovat sesongin mukaisia. Kevään juhliin sopii sesonkiherkku parsa, syksyllä tarjottavat voi lohtia esimerkiksi juureksista tai kurpitsasta. Joulun kasvisruoat kannattaa miettiä joulun makumaailmaan sopiviksi.

Noutopöytään sopivat erilaiset ruokaisat salaatit, rentoihin kekkereihin vegaaninen juustotarjotin ja vähän hienommalle illalliselle esimerkiksi risotot. Nappaa alta reseptit, joilla hurmaat vieraasi.

Salaatit ovat raikasta kasvisruokaa juhliin

Salaatit sopivat tarjottavaksi erityisesti juhlien noutopöytään, mutta ne myös keventävät mukavasti ateriaa. Tee joulun juhlapöytään sykähdyttävän kaunis punakaali-sinihomejuustosalaatti tai vegaaninen munakoisosalaatti.

Pastasalaatti on juhlien noutopöydän loistotarjottava, sillä pastapohjaiset salaatit voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Ne eivät ole moksiskaan pienestä odottelusta, vaan päin vastoin vain paranevat, kun saavat hetken rauhassa makuuntua.

Perunasalaatti kuuluu perinteisesti niin uuteen vuoteen, vappuun kuin juhannukseenkin. Tee paras perunasalaatti öljy-viinietikkapohjaisella kastikkeella ja mausta se valkosipulilla, sinapilla sekä tuoreella ruohosipulilla.

Pääsiäisen tai vapun juhlapöytään puolestaan sopii makean raikas parsa-juustosalaatti, johon sitruunavinaigrette tuo pirteän makulisän. Tarjoa kastike juhlapöydässä erikseen, jotta salaatti säilyy raikkaana mahdollisimman pitkään.

Juhlien alkuruoat ja pikkusyötävät

Alkuruoaksi tai noutopöytään sopivat esimerkiksi erilaiset tahnat rapeakuorisen leivän kera. Tahnat ja dipit ovat myös siitä loistavia juhlapöydän tarjottavia, että niitä pyöräyttää monitoimikoneella usein sukkelasti isonkin annoksen. Pohjana voi käyttää kikherneitä tai valkopapuja ja täydentää maun vaikkapa punajuurella. Hauska idea on levittää hummus laakealle vadille ja höystää se yltäkylläisesti esimerkiksi fetajuustolla, tuoreilla kasviksilla ja oliiveilla.

Kalapöydän herkut skagenrörasta silleihin ja savuloheen ovat monen juhlapöydän suosikkiruokia. Kasvisversiot tutuista tarjottavista onnistuvat vaivattomasti. Tee skagenröra savutofusta, silli munakoisosta ja savulohi porkkanasta. Nämä vegeilijän herkut sopivat täydellisesti niin jouluun kuin juhannukseenkin.

Vegaaninen juustotarjotin on loistavaa kasvisruokaa juhliin. Se valmistuu pienellä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla. Poimi kaupasta muutama herkullinen vegejuusto ja aseta niiden kaveriksi tarjolle esimeriksi erilaisia hedelmiä, hilloja, keksejä sekä vaikkapa pähkinöitä. Suosionosoituksen keräät pyöräyttämällä tarjolle vielä vegaanisen ricotan.

Dippiparsat karhunlaukkamajoneesin kera on hauskaa ja herkullista tarjottavaa ja herättää taatusti ihastuksen kiljahduksia juhlavieraissa. Dippiparsat maistuvat alkuruokana tai pienenä napostetuherkkuna.

Kasvisruokaa juhliin: Keitot sopivat noutopöytään ja alkuruoaksi

Erilaiset keitot aloittavat juhla-aterian maukkaasti. Kylmä keitto sopii täydellisesti kesäjuhlien noutopöytään tai alkuruoaksi. Kylmä avokadokeitto on yhtä aikaa täyteläinen ja raikas ja loistavaa kasvisruokaa juhlapöytään. Soppa surautetaan herneistä sekä avokadosta ja maustetaan viehkeästi tuoreella mintulla.

Kevään juhliin sopii sesonkiherkku parsa. Kermaisen pehmeä parsakeitto saa täyteläisyyttä perunasta ja valkosipulituorejuustosta, raikkautta tuoreista yrteistä.

Borschkeitto on loistava tarjottava syksyn satokauden juhlissa, joka taipuu kasvisversioksi vaihtamalla lihaliemi kasvisliemeen. Juhlavan tarjottavan saat kruunaamalla annoksen smetanalla ja rapeilla juureslastuilla.

Lämmintä ja täyttävää kasvisruokaa juhliin

Yhtä aikaa raikas ja täyteläinen sitruunarisotto kruunaa keväisen juhlapöydän. Se sopii lisukkeeksi, väliruoaksi tai pääruoaksi sellaisenaan.

Tuskin kukaan voi vastustaa rapeaksi friteerattuja aranchini-pyöryköitä, jotka tässä ohjeessa valmistetaan riisin sijaan kvinoasta. Juustoa pikkupallerot kätkevät sisäänsä kiitettävän määrän, joten mehevyys on taattu.

Muhkea linssimureke on näyttävä tarjottava. Se saa veikeän maun savupaprikasta, tomaatista ja oreganosta. Ruoasta saa vegaanisen vaihtamalla ranskankerman vastaavaan kasvipohjaiseen valmisteeseen.

Jouluna juhlapöytä notkuu toinen toistaan herkullisempia tarjottavia. Kinkun sijaan pääroolin osan voi antaa mehevälle tofukinkulle, savustetulle munakoisolle tai näyttävälle, kokonaisena täytetylle kurpitsalle. Vegekinkun kyljessä maistuu esimerkiksi vegaaninen porkkana-linssilaatikko.

Lue myös Anna.fi: Parhaat tofureseptit: tofucurry, tofu-nuudelikeitto ja 4 muuta herkkuruokaa tofusta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvisruokaa juhliin – hemmottele vieraita ihanilla vegeherkuilla salaateista suupaloihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.