katkarapuja kookoskastikkeessa

Katkaravut sopivat arkeen ja juhlaan – nappaa talteen 9 makoisaa ohjetta

Katkaravut maistuvat arjen aterioilla, ihastuttavat viikonloppuna ja sopivat myös juhlahetkiin. Kun pakastimesta löytyy pussillinen katkarapuja, on arjen ruokahaaste miltei selätetty ja herkkuhetki taattu.

Katkaravut ovat kiitollinen raaka-aine. Maukas, monen sopiva, mausteita hyvin kestävä sekä helppo ja nopea valmistaa.

Lue lisää: Kokkaa simpukoista, ostereista ja hummerista – 6 ohjetta äyriäisten ystäville

Osta vain vastuullisesti pyydettyjä, MSC-merkittyjä katkarapuja. WWF:n kalaoppaan mukaan lähes kaikki maailman trooppiset katkarapukannat ovat ylikalastettuja ja monet kylmienkin merialueiden katkarapukannat ovat taantuneet liiallisen kalastuksen vuoksi. Lisäksi katkarapujen pyyntimenetelmänä käytetty troolaus vaurioittaa koralleja ja merenpohjaa sekä vahingoittaa sivusaaliiksi joutuvia eläimiä. 

Katkaravut ovat todellista pikaruokaa. Ne kypsyvät muutamassa minuutissa. Pitkä kypsennys tekee niistä sitkeitä. Siksi katkaravut kannattaa lisätä ruokiin vasta hetki ennen tarjoilua. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, sulata ne hitaasti jääkaapissa ennen kypsennystä, jolloin niiden rakenne säilyy hyvänä.

Maukas merenherkku sopii moniin ruokiin alkupaloista pääruokiin ja jopa grillattavaksi. Äyriäiset ovat kotonaan niin kylmissä salaateissa kuin lämpimissä keitoissa ja pastoissa sekä suolaisissa leivonnaisissa.

Katkaravut: keitot ja -salaatit

Katkaravut tuovat vaihtelua keittoaterialle. Erityisesti kermainen kookosmaito ja aasialaiset mausteet ovat katkarapujen kanssa lyömätön yhdistelmä. Lisää katkaravut kuuman liemen joukkoon vasta lopuksi tai tarjoa ne erikseen pannulla paistettuina ja vartaisiin pujotettuina.

Ravut sopivat erinomaisesti myös salaatteihin. Maukas itämainen rapusalaatti on raikas aloitus aterialle tai erinomainen lisuke aasialaistyyliselle lounaalle. Ruokaisa varhaiskaali-nuudelisalaatti käy myös kokonaisesta ateriasta. Majoneesipohjainen sriracha-katkarapusalaatti sekä näyttävästi lasikulhoon kerroksittain koottu raikas katkarapusalaatti sopivat vaikka juhlien buffetpöydän tarjottaviksi.

Katkarapupastat

Herkullinen katkarapupasta on oiva valinta arki-illan iloksi tai viikonlopun herkkuateriaksi. Se syntyy vähällä vaivalla puolessa tunnissa. Kastikkeen voit sekoittaa katkaravuista, ranskankermasta, sitruunamehusta, chilistä ja tuoreesta tillistä tai simppelisti voista ja sitruunamehusta valkosipulilla ronskisti maustettuna. Viikonloppuna joukkoon sekoitetaan myös vaaleaa kalaa sekä simpukoita.

Katkaravut: padat, paistokset ja kastikkeet

Katkaravut sopivat monipuolisesti käytettäviksi erilaisiin paistoksiin, patoihin ja kastikkeisiin. Varhaisperunoista, parsoista ja katkaravuista pyöräytetyn alkukesän pyttipannun maustaa pikantti suolayrtti. Kookos-tomaattipohjaisen katkarapukastikkeen sekä mausteisen katkarapucurryn tulisuutta voi säätää chilin määrällä. Cioppino-äyriäispata sekä espanjalainen paella vaatiavat valmistuakseen hieman enemmän vaivannäköä ja sopivat hyvin viikonlopun kiirettömiin kokkaushetkiin.

Suolaiset herkut katkaravuista

Katkaravut tuovat ruokiin hitusen juhlallisuutta ja ne sopivatkin erinomaisesti aterian alkuun, suolaisiksi suupaloiksi sekä esimerkiksi blinien kanssa tarjottaviksi. Leivän päälle koottu Toast skagen on klassikko, mutta majoneesipohjainen skagenröra maistuu hyvältä myös uusien perunoiden kanssa. Rapean sydänsalaatin lehden sisään asetetut korelaisittain maustetut ravut sekä yuzu-majoneesin kera tarjottavat rapu-perunakroketit ovat rentoa sormisyötävää.

Katkaravuista pyöräytät myös maukkaat suolaiset leivonnaiset. Toast Skagen -voileipäkakku on rento ja nopea tehdä. Reunat voi jättää nakukakun tyyliin rennosti auki ja koristella vain kakun päällinen. Upeasti mädillä, lohiruusukkeilla ja syötävillä kukilla koristeltu munakasrulla on juhlapöydän komistus. Katkarapu-vuohenjuustopiirakassa maistuu ihanasti fenkoli.

Grillatut katkaravut

Katkaravut ovat erinomaisia myös grillattuina tai pariloituina. Grilliin kannattaa valita kookkaampia katkarapuja – ne eivät kypsenny yli yhtä helposti kuin pienemmät ravut. Esimeriksi jättikatkaravun pyrstöt soveltuvat erinomaisesti grillivartaisiin. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, varaa aikaa niiden sulamiseen rauhassa jääkaapissa. Kuivaa sulatettujen katkarapujen pinta hyvin ennen kypsentämistä. Kuumassa grillissä katkaravut paistuvat hetkessä, joten varo ettet ylikypsennä niitä.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Katkaravut sopivat arkeen ja juhlaan – nappaa talteen 9 makoisaa ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X