Ruoka

Kaura-omenapaistos on rakastettu jälkkäriklassikko – paistosta on helppo muunnella marjoilla, luumuilla ja raparperilla

Kun omenapuut tuottavat satoa niin, ettei kaikkea millään ehdi syödä sellaisenaan, leipoa piirakaksi tai säilöä hilloksi, on kaikkien rakastama kaura-omenapaistos vastaus ongelmaan.

Kaura-omenapaistos on ehkä yksi parhaista asioista mitä omenoista voi tehdä. Se on helppo, nopea, herkullinen ja vähän valmisteluita vaativa jälkkäriherkku, joka maistuu taivaalliselta vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. Iltapalaksi se taipuu paksun jogurtin kanssa tarjottuna ja pelastaa myös tilanteen, kun yllätysvieraat kolkuttelevat ovella tai makean nälkä yllättää äkkiarvaamatta.

Kaura-omenapaistos on helppo klassikko

Kaura-omenapaistos sopii myös niille, jotka väittävät olevansa surkeita leipureita. Kaura-omenapaistos on kuin leivonnainen ilman vatkaamista, vaahdottamista tai muita vaivalloisia keittiötoimenpiteitä. Riittää, kun sekoitat rasvan, vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja sokerin murumaiseksi seokseksi, ripottelet taikinan omenoiden päälle ja annat uunin hoitaa loput.

Omenapaistoksen päällä oleva paksu ja rapea kerros crumblea on ehdottomasti se kaikkein herkullisin juttu. Rapean pinnan aikaansaaminen vaatii pari kikkaa. Omenat kannattaa esipaahtaa uunissa tai paistinpannulla sokerin kanssa, jotta niistä haihtuu enin kosteus ja ne ennättävät kypsyä. Valmista kaura-omenapaistos myös mahdollisimman laakeaan vuokaan. Pienessä vuoassa rapeasta pinnasta ei ole tietoakaan, vaan lopputulos muistuttaa pikemminkin pehmeää kaurapuuroa.

Kaura-omenapaistoksen ansioihin on luettava myös sen monipuolisuus. Supersimppeliä jälkkäriherkkua voi muunnella lähes loputtomiin oman maun ja kaapin sisällön mukaan. Pilko omenoiden seuraksi esimerkiksi luumua tai sujauta joukkoon pirteitä puolukoita tai karpaloita, vaihda kaura kookokseen tai ripauta mausteeksi kanelia tai kardemummaa. Vaniljajäätelön lisäksi annoksen voi kruunata esimerkiksi itse tehdyllä kinuskikastikkeella.

Kaura-omenapaistos: Kurkkaa herkulliset muunnelmat

1. Luumuruukku

Tässä ohjeessa kaurahiutaleet vaihdetaan kookokseen ja omenoiden kaveriksi lohkotaan luumuja. Hedelmät paistetaan ensin pannulla voin ja fariinisokerin kera ja paahdetaan uunissa muruseoksen kera rapeaksi vasta sitten. Pannulle jäänyt keitinliemi hyödynnetään ja keitetään makoisaksi siirapiksi, jolla jäkkäriherkku kruunataan. 

Pikkuvuoissa valmistetut paistokset voi tehdä myös perinteiseen ja rentoon tapaan isossa piirakkavuoassa. Lisämakua paistokseen saat vaihtamalla tavallisen voin sitruunalla maustettuun ja lorauttamalla hedelmien mausteeksi rommia tai konjakkia.

Ohje: Luumuruukku

luumuruukku

2. Omena-puolukkaherkku

Tämän puolukoilla piristetyn omenapaistoksen jekku on koota uunissa rapeaksi paahtuneesta herkusta sekä vaniljajäätelöstä kerroksittain juhlavat annokset suoraan annosmaljoihin. Omena-puolukkaherkku sopii astetta fiinimmänkin päivällisen tai vaikka jouluaterian päätökseksi.

Ohje: Omena-puolukkaherkku

omena-puolukkaherkku

3. Omenatosca

Omenatosca mukailee perinteistä kaura-omenapaistosta, mutta muruseos sekoitetaan omenoiden joukkoon jo pannulla paahdettaessa. Itse paistokseen ei lisätä sokeria, sillä pähkinäinen kinuskikastike sekä pallo vaniljajäätelöä tuovat makeuden ja vievät makunautinnon uudelle tasolle.

Ohje: Omenatosca

omenatosca

4. Raparpericrumble

Keväällä ennen kotimaisten omenoiden sesonkia kaurapaistos kannattaa valmistaa raparpereista. Raparpericrumble on pinnalta rapsakka paistos, johon voi käyttää kaurahiutaleiden sijaan myös kookoshiutaleita. Ripaus kardemummaa sopii raparperin seuraan kuin nakutettu ja viimeistelee maun huippuunsa. Raparpericrumble tarjotaan perinteiseen tapaan jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Ohje: Raparpericrumble

raparpericrumble

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaura-omenapaistos on rakastettu jälkkäriklassikko – paistosta on helppo muunnella marjoilla, luumuilla ja raparperilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.