Ruoka

Kauraleipä-nimitykselle uusi tiukka ohjeistus – ei saa johtaa harhaan

Kaikki ei ole kauraa missä lukee kaura. Ruokaviraston uusi ohje on todella tiukka.

Kauraleipä on harvoin täysin kaurasta valmistettu. Kuluttaja on saattanut pettyä, jos kauraleiväksi nimetty leipä osoittautuu kotona tarkemmin tarkasteltuna joksikin muuksi.

Lue myös: Yksi annos kaurapuuroa ei riitä – näin paljon sitä pitää syödä

Jos leivän viljasta suurempi osa on vehnää kuin kauraa, sitä ei pitäisi kutsua kauraleiväksi, ruokaviraston uusi ohjeistus neuvoo elintarvikealan toimijoita uudessa Elintarviketieto-oppaassa.

Kauraleipä: vähintään puolet kauraa

Kauraleivän viljaraaka-aineesta pitää olla puolet kauraa.

Ruisleivän kohdalla tämä sääntö on ollut voimassa jo pidempään. Nimeä ”ruisleipä” käytetään ainoastaan leivästä, jossa rukiin osuus laskettuna viljaraaka-aineiden määrästä on vähintään 50 %, oppaassa neuvotaan.

Nyt myös kaura on saanut oppaassa oman ohjeen.

Ruokavirasto ohjeistaa, että kauraleivän nimeä käytetään ainoastaan leivästä, jossa kauran osuus on vähintään 50 % laskettuna viljaraaka-aineiden määrästä. Muuten leipää pitäisi kutsua sitä kuvaamalla tarkemmalla nimellä, esimerkiksi vehnäkauraleipä tai kaurasekaleipä.

Lue myös: Kauran terveysvaikutukset – suomalaista superfoodia

Lainsäädäntö edellyttää kauran määrän ilmoittamisen painoprosentteina valmiista kauraleivästä. Ruokavirasto suosittaa, että kauran määrä ilmoitettaisiin myös painoprosentteina kauraleivän viljaraaka-aineista. Yhdenmukaisuuden vuoksi suositellaan käytettäväksi sanamuotoa ”kauraa x % viljaraaka-aineista”.

Vain puolet kuluttajista tarkistaa kaurapitoisuuden

Leipomo Vaasan Oy teki kyselytutkimuksen, jossa kysyttiin kuluttajien mielipiteitä kauraleivästä.

”Kyselyn mukaan yli puolet (56 %) vastaajista olettaa, että kauraleivässä on vähintään 50 prosenttia kauraa. Tutkimuksemme mukaan vain 52 prosenttia kuluttajista tarkastaa leivän kaurapitoisuuden ostaessaan. Yllätys voi olla melkoinen, jos kotona huomaa, että kauraleiväksi nimetyssä tuotteessa onkin vain muutama prosentti kauraa”, Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins kertoo yrityksen tekemässä tiedotteessa.

Vaasan teettämän kyselyn mukaan jopa 68 % suomalaisista on sitä mieltä, että leipää, jossa on alle 50 % kauraa, ei voi kutsua kauraleiväksi.

Kauramerkki tulevaisuudessa kaikissa leipäpusseissa?

Vaasan Oy on ottanut käyttöönsä uuden kauramerkinnän, joka lisätään leipäpusseihin. Toive on lähtöisin kuluttajilta.

”Otamme kyselyn toiveet ja ohjeistukset vakavasti. Kauramerkkimme leipäpussin etupuolella kertoo leivän kaurapitoisuuden selkeästi yhdellä vilkaisulla, ja haluamme kannustaa muita toimijoita samaan avoimuuteen. Koko ala hyötyy läpinäkyvyydestä, jota kuluttajat toivovat. Siksi annammekin kauramerkkimme myös muiden halukkaiden valmistajien käyttöön. Kauramerkin painokelpoinen ja muokattava tiedosto on ladattavissa verkkosivuiltamme”, Cousins kannustaa.

Kysyimme toiselta suomalaiselta leipomolta heidän mietteitään kauramerkinnästä.

”Meille on tärkeää vastata suomalaisten toiveisiin, joten testautamme lähes kaikki uutuutemme kuluttajilla ja nostamme pakkauksen pääviestiksi sen, mikä heille on tutkitusti tärkeintä. Monille esimerkiksi leivän viljojen täysjyväosuus on kauraosuutta tärkeämpi tieto. Toiset taas haluavat syödä vain 100%:sta kauraleipää, joten on tärkeää, että myös ne tuotteet erottuvat hyllystä. Suurimmassa osassa Fazer Leipomoiden kauraleipien pakkauksista kaura% on näkyvillä tuotteen etupuolella. Kaikissa tuotteissamme se on lainmukaisesti vähintäänkin pakkauksen takapuolella”, Fazer Leipomoiden Markkinointi- ja portfoliojohtaja Noora Pöyhönen kertoo Kotiliedelle.

Tulevaisuus ja kuluttajien toiveet tulevat näyttämään miltä pakkaukset näyttävät. Myös lainsäädännön muutoksia seurataan Fazerilla.

”Seuraamme herkällä korvalla lainsäädännön ja kuluttajien toiveiden kehittymistä. Arvioimme pakkausten muutostarpeet kokonaisuutena joka kerta erikseen, kun esimerkiksi itse leipää tai ulkoasua muutoinkin uudistetaan”, Pöyhönen jatkaa.

Toimituksen tekemällä nopealla tarkistuksella suosituista kauraleivistä kauran osuus käytetystä viljasta vaihtelee.

Muutama esimerkki suosituista kauraa sisältävistä leivistä.

Reissumies Tosi Ohut Kaura (UUTUUS)

Reissumies Tosi Ohut Kaura 5 kpl/210g Kuva: Oululainen

Perheleipuri Salonen Kaura100

Tuotekuva – Leipomo Salonen
Kuva: Perheleipuri Salonen

Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura

Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura 220g 4 kpl Kuva: Fazer

Fazer Lemppari Kaurasämpylä

Fazer Lemppari Kaurasämpylä 300g 6 kpl Kuva: Fazer

Vaasan Kaurasydän

Kuva: Vaasan

Fazer Kauraherkku (paperipussissa myytävä kokonainen leipä)

Fazer Kauraherkku 440 g Kuva: Fazer

Vaasan Ohut Kauraherkku

Tässä leivässä on ”kauramerkki”, joka kertoo kauran prosenttiosuuden leivän viljasta. Kuva: Vaasan

Miksi kauraleivät ovat litteitä? Kauran leivontaominaisuudet

Kaura on haastava leivottava. Kauran proteiini ei sisällä vehnän, rukiin tai ohran proteiinin tyyppistä gluteenia, koska se on eri viljasukua oleva kasvi. Kaurasta on vaikea saada aikaiseksi pulleaa leipää. Leipä ei nouse samalla lailla kuin vehnäleipä. Tästä syystä 100 % kauraleivät ovat lituskoita. Vehnän lisääminen kauraleipätaikinaan parantaa leivontaominaisuuksia ja taikinasta on helpompi saada kuohkeampi.

Kyselytutkimus tehtiin IRO Research Oy:n toimesta, Vaasan Oy:n 1000 suomalaista -kuluttajatutkimus 5/2019, n=1000 Hakusanana ”kauraleipä”, haku suoritettu 6.8.2019 ruoan verkkokauppa osoitteissa k-ruoka.fi ja foodie.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kauraleipä-nimitykselle uusi tiukka ohjeistus – ei saa johtaa harhaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.