Kauran terveysvaikutukset – suomalaista superfoodia
Kotimainen kaura on huippuraaka-aine, josta voi tehdä vaikka mitä. Se sopii puurojen lisäksi leivontaan, arkiruokien joukkoon ja jälkiruokiin sekä välipaloihin.
Kauran terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Lisäksi kaura on kivunnut rukiin tasolle elintarvikkeiden raaka-aineina. Vuonna 2016 Suomessa syötiin yli kuusi kiloa kauraa asukasta kohti, hyvaasuomesta.fi -sivuilla kerrotaan.
Lue myös: Kaurasta syntyvät kaikkien aikojen parhaat sämpylät
Miksi suomalainen kaura on huipputuote?
Pohjoiset olosuhteet suosivat erityisesti kauraa. Oletko tullut ajatelleeksi, että arktinen sijantimme tukee omalta osaltaan myös viljan ravintoainepitoisuuksia. Golfvirta tasoittaa lämpötiloja niin, että viljan viljely on mahdollista. Esimerkiksi Siperiassa näillä levyespiireillä on ikirouta ja viljan kasvatus on mahdotonta.
Valoisa ja pitkä kesä tukee kasvien kasvamista ainutlaatuisella tavalla. Runsas valon määrä pidentää kasvin vuorokaudessa yhteyttämiseen käyttämää aikaa, joten kesän lämpötilasumma riittää mainiosti kasvuun, lyhyestä kesästä huolimatta. Kylmä ja pitkä talvi puolestaan tuhoaa monia kasvitautien aiheuttajia ja tuholaishyönteisiä, ja Suomi onkin vähiten kasvinsuojeluaineita käyttävien EU-maiden joukossa, Luonnonvarakeskus Lukesta kerrotaan.
Puhdas maaperä ja ilma sekä runsaat ja hyvälaatuiset vesivarat luovat kasvualustan puhtaille ja laadukkaille viljoille. Maaperämme ja vesistömme ovat kansainvälisesti verrattuna puhtaita muun muassa raskasmetallien ja lääkejäämien suhteen.
Kauran terveysvaikutukset – 10 hyvää syytä syödä kauraa
1. Pitää kolesterolin kurissa
Kaurassa on runsaasti vesiliukoista ravintokuitua beetaglukaania, joka vähentää kolesterolin imeytymistä elimistöön. Se muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön. Suositeltava määrä on vähintään 3 grammaa beetaglukaania päivässä.
2. Hyväksi vatsalle ja suolistolle
Kauran kuidut hellivät vatsaa. Kauran syönti ehkäisee hyvin ummetusta. Kaura sopii myös vatsavaivoista kärsiville ja ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien FODMAP-ruokavalioon. Kaura hellii suolistoa. Kun suolisto voi hyvin, myös suolistosyöpien riski pienenee. Kauran terveysvaikutukset tuntuvat erityisesti vatsassa.
3. Helposti tarvittava määrä
Kaurasta saat nopeasti ja helposti suositellun päivittäisen määrän, 3 g beetaglukaania. Jos syöt päivän aikana lautasellisen kaurapuuroa ja muutaman kauraleivän, päivän annos on siinä. Kaurakuitua, -leseitä ja hiutaleita on helppo ripotella mukaan myös jogurtin ja smoothien joukkoon. Hirvelän kaurakuitusessa on huima määrä kuitua, joka 69 g / 100 g:ssa.
4. Tasainen verensokeri ja kylläisyys
Kauran kuidut tasaavat veresokeripiikkejä ja auttavat säilyttämään kylläisyyden tunteen pitkään.
5. Tasapainoinen ravintosisältö
Kaura sisältää tasapainoisessa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa. Lisäksi sen sisältämän proteiinin aminohappokoostumus on muita viljalajeja parempi lysiiniaminohapon suhteen, joten se täydentää helposti myös kasvissyöjän ruokavaliota. Lysiiniä tarvitaan muiden aminohappojen tavoin valkuaisaineiden valmistamiseen elimistössä. Kaurassa on myös B- ja E-vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja rautaa.
6. Sopii keliaakikolle
Silloin kun kaura on tuotettu erillään muista viljoista ja se on niin sanottua puhdaskauraa, se sopii myös keliaakikolle. Kaura ei sisällä gluteenia.
7. Monipuolinen tuote
Kauraa on saatavilla monipuolisesti niin hiutaleina, leseenä, jyvinä kuin erilaisina välipalatuotteina. Tutut tuotteet ovat saaneet rinnalleen aivan uudenlaisia tuotteita kuten kaurajuomia, jogurtteja, jäätelöitä, kermoja ja lihan korvikkeita. Kauraa käytetään myös kosmetiikkateollisuudessa rasvoissa ja hiustenhoitoaineissa.
8. Ympäristöystävällinen
Kauran hiili- ja vesijalanjälki on pieni. Kauran viljely ei vaadi paljon lannoitusta eikä kastelua. Lisäksi kaura sitoo tehokkaasti typpeä pelloilta, jolloin typen huuhtoutuminen vesistöihin vähenee.
9. Hyvän makuinen
Kauran maku on ainutlaatuinen verrattuna muihin viljoihin. Vaikka se ei sisällä gluteenia ja siitä ei muodostu vehnänkaltaista sitkoa taikinaan, sillä voi tuoda makua. Kaurasämpylät ja -leivät ovat nousseet suomalaisten suosikeiksi ja kauppohin tulee koko ajan lisää kauraleipiä. Valitessa hyllystä kauraleivän, kannattaakin olla tarkkana ja tarkistaa tuoteselosteesta kauran todellinen määrä leivässä. Kauraleipää saa kutsua kauraleiväksi, vaikka sen osuus leivän viljaosuudesta olisi hyvin pieni.
10. Hyvin saatavilla
Kauratuotteita on saatavilla jokaiselle kukkarolle ja lähes jokaisessa elintarvikkeita myyvässä pisteessä. Kahvinkin kanssa saa useissa kahviloissa kauramaidovaihtoehdon pyytämättä.
Lähteet: luke.fi, hyvaasuomesta.fi ja finnish-oats.fi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kauran terveysvaikutukset – suomalaista superfoodia
höpöhöpö kaurassa on niukasti kuituja rukiiseen verrattuna ,kaupan” kaura”leivät sisältävät paljon ennemmän vehnää kuin kauraa vaasan kauratyyny sisältää 17% kauraa. melkeen yhtä hyvä kuin hk lihapullat joissa oli peräti 7% yhteensä lihaa tai nahkaa,rasvaa, ym,
mitä tulee kolestroolin hallintaan minulla sama vaikka syön 3-4 palaa kauraleipää jossa kauraa on 100% + tieysti vettä ja hiivaa tai en syö ollenkaan kauraa .
kauran markkinointi on hyvä , ja viisaat ihmiset syövät kun eivät asiasta mitään ymmärrä .hyvin manipoloitu kansa