Italialainen pasta

Keitä pasta kuin italialaiset – kiinnitä huomiota näihin 3 kohtaan

Italiassa pastan keittäminen on tarkkaa puuhaa. Juuri oikein keitetty pasta vaikuttaa niin makuun kuin suutuntumaankin. Poimi vinkit, joiden avulla onnistut pastan keitossa kuin italialainen nonna konsanaan.

Pastan keittäminen ei ole vaikeaa, mutta muutama sudenkuoppa siinä vaanii. Kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellinen pasta vaatii ison kattilan, reilusti keitinvettä ja suolaa sekä jatkuvaa kypsyysasteen tarkkailua. 

Lue lisää: Pasta on parasta itse tehtynä – näillä vinkeillä onnistut!

Kun pasta on hyvin keitetty, se näyttelee annoksen pääosaa ja joukkoon sekoitetun kastikkeen tehtäväksi jää annoksen täydentäminen. Vastaraastettu parmesaanijuusto kruunaa annoksen. Kun haluat täydellistä pastaa, kiinnitä huomio näihin kolmeen kohtaan.

Lue lisää: Tiedätkö, mikä pasta sopii minkä kastikkeen kanssa? Näin yhdistät pastan ja kastikkeen kuin italialainen

1. Älä nuukaile suolan kanssa

Italialainen klassinen muistisääntö pastan keitolle on 100:10:1, mikä tarkoittaa käytännössä, että sataa grammaa täydellisesti kypsennettyä pastaa kohden tarvitaan kymmenen grammaa suolaa ja litra vettä. 

Suolan määrä vaikuttaa suurelta, mutta sen kanssa ei kannata nuukailla. Suola vaikuttaa maun lisäksi myös pastan rakenteeseen. Pienessä suolamäärässä keitetty pasta on rakenteeltaan pehmeää ja liimamaista, sillä suola vaikuttaa pastan rakenteeseen sekä vahvistamalla gluteenista muodostuvaa sitkoverkkoa että hidastamalla tärkkelysjyvästen hyytelöitymistä.

Pastan valmistus ei ole rakettitiedettä vaan maukas lopputulos on helppo saavuttaa.

Pastan keittäminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman tarkkuutta. Keitä pasta suuressa kattilassa reilusti suolatussa vedessä.

2. Ei öljyä keitinveteen

Öljyä pastan keitinvesi ei kaipaa, sillä veteen lisätty öljy jää pääasiassa veden pinnalle. Öljyä ei myöskään kannata sekoittaa kypsennetyn pastan joukkoon eikä huuhdella pastaa kylmässä vedessä, sillä ne estävät kastikkeen tarttumisen pastan pintaan. Huuhtelu kannattaa vain siinä tapauksessa, jos tarkoituksesi on käyttää pastaa kylmässä salaatissa.

Pastan tarttumisen estät parhaiten, kun keität pastan väljässä vedessä ja riittävän suuressa kattilassa sekä sekoittamalla pastaa silloin tällöin kypsymisen aikana.

lehtikaalipesto-pasta-kasvissalaatti

Huuhtelu poistaa pastan pinnasta tärkkelystä, joka auttaa kastikkeen kiinnittymistä pastaan. Keitetyn pastan huuhtelu kannattaa vain siinä tapauksessa, jos tarkoituksesi on käyttää pastaa kylmässä salaatissa.

3. Täydellinen kypsyys selviää vain kokeilemalla

Italialaiset kiinnittävät pastaa keittäessään erityistä huomiota siihen, että pastaan saadaan juuri oikeanlainen rakenne. Parhaimmillaan pasta on aavistuksen napakkana, al dente eli silloin, kun pasta on napakkaa, muttei rakenteeltaan enää kovaa ja murtuvaa edes sisältä. Tällöin viimeinenkin häivähdys kovasta lasimaisesta sisuksesta on hävinnyt. 

Pastan keitto-ohje ja -aika löytyvät aina paketin kyljestä, mutta niihin ei kannata sokeasti luottaa. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun seuraat pastan kypsymistä tarkasti. Maista pastaa keittämisen lomassa ja luota omaan suutuntumaasi. Muista, että pasta jatkaa kypsymistään kuumana, joten nappaa kattila liedeltä juuri ennen täydellistä kypsyyttä.  

Muista myös, ettei pasta odota syöjiään. Pasta tarjoillaan heti valmistumisen jälkeen, sillä sen koostumus kärsii odotusajasta. Pasta on pikaruokaa, joten sitä ei kannata valmistaa jääkaappiin seuraavaksi kerraksi, vaan keittää uutta pastaa aina tarpeen mukaan.

cacio e pepe -pasta

Yksinkertainen on herkullista. Kun pasta on hyvin keitetty, pasta näyttelee annoksen pääosaa ja joukkoon sekoitetun kastikkeen tehtäväksi jää annoksen täydentäminen.

Avainsanat

Keskustelu

Kyllä italiassa ihan kuule sitä öljyä laitetaan, kannattaa käydä ihan joskus siellä katsomassa… Ja nimenomaan Oliiviöljyä.

Kommentoi juttua: Keitä pasta kuin italialaiset – kiinnitä huomiota näihin 3 kohtaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X