Ideoita ruoanlaittoon

Keittiömestarin kesäruokapaljastukset – yksi lisä perunoille tekee niistä erityisen hyviä

Keittiömestari Jukka Kyllönen paljastaa parhaat kesän kalaruokavinkit ja kertoo salaisuuden perunan mausteeksi.

Pro Kala ry:n haastattelema Jukka Kyllönen paljastuu kotimaisten kalojen ystäväksi. Pannulla paistuvat kuha, ahven ja hauki.

Keittiömestari antaa myös vinkin perunoiden maustamiseen ja miten kalakeitosta saa erityisen maukasta.

Onko sinulla jotakin erityistä kalaruokien kesäsuosikkia?

”Tykkään paistaa pannulla voissa kuhaa, ahventa ja haukea. Myös siika kuuluu suosikkeihini. Paistaessa ruoanvalmistus on nopeaa, helppoa ja vaivatonta ja päästään helposti ihan optimaaliseen lopputulokseen.”

Lue lisää: Grillattu kala kahdeksalla tavalla – katso grillaajan parhaat kalaohjeet

Miten valmistat kalan?

”Mikäli kalat on käsitelty nahattomiksi, pyöräytän ne kevyesti karkeassa ruisjauhoissa tai vehnäjauhon ja korppujauhon seoksessa. Jos kalat on suomustettu ja nahka jätetty irrottamatta, paahdan fileen nahkapuolelta rapeaksi tosi kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Paistan fileetä vain hetken toiselta puolelta, jotta kala jää vielä meheväksi.

Savustaminenkin on hieno tapa, mutta oikean savustusajan arvioiminen on huomattavasti vaikeampaa, ellei ole kovin kokenut savustaja. Pääasia on, ettei kalaa valmisteta liian kuivaksi.”

Lue lisää: Vinkit savustamiseen

Mitä kalan kaveriksi?

”Oma suosikkini kalaruokien lisäkkeeksi on tietenkin uudet perunat ja ihan perinteinen kananmunakastike maustettuna tuoreella ruohosipulilla.”

Lue lisää: Osaatko keittää uudet perunat? Ne vaativat erityishuomiota – muista oikea määrä suolaa keitinveteen

Miten kotikokki saa juhlavuutta kalaisaan kesämenuunsa?

”Hyvä vinkki perinteisen kermaisen kalakeiton maustamisessa on maustaa liemi voimakkaan makuisella sulatejuustolla. Esimerkiksi mustaleimainen Koskenlaskija on hyvä. Se tuo keittoon täyteläisyyttä ja vahvaa pohjamakua.

Toinen helppo vinkki on maustaa kalan kanssa tarjottavat keitetyt uudet perunat ruskistetulla voilla, joka valmistetaan keittämällä voita kunnes sen lämpötila on 155 astetta. Ruskistettu voi tuo perunoihin hienon, pähkinäisen aromin.”

Mikä on tämän kesän paras kalaherkku?

”Loppukesästä kannattaa suosia maukasta järvikalaa ja tuoretta lehtipinaattia, joka muhennettuna kermaan sipulin kera maistuu taivaalliselta paistetun tai savustetun kalan kanssa!”

uudet perunat, juhannus, juhannuksen parhaat herkut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keittiömestarin kesäruokapaljastukset – yksi lisä perunoille tekee niistä erityisen hyviä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.