Keliaakikon toiveopas – näin korvaat vehnäjauhot ja muut ideat gluteenittomaan leivontaan

Kokosimme kotileipurille viisi vinkkiä, joiden avulla gluteeniton leivonta onnistuu helposti. Ohjeiden avulla korvaat vehnäjauhot, käsittelet taikinaa kuin ammattilainen ja pidät huolen kuidun saannista.

Keliaakikon tai keliaakikolle kokkaavan pitää olla tarkkana. Sopivat tuotteet löydät pakkauksessa olevasta gluteenittoman tuotteen merkistä tai gluteeniton-merkinnästä. Myös huolellinen tutustuminen ainesosaluetteloon kannattaa.

Katso tästä Keliakialiiton listaamat gluteenittoman tuotteen merkin saaneet tuotteet.

Valmistuksessa vältät vaaranpaikat, kun puhdistat gluteenittomien tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat perusteellisesti, ja käytät huolellisesti puhdistettuja välineitä ja astioita.

Lue nämä viisi muuta vinkkiä onnistuneeseen gluteenittomaan leivontaan:

1. Vehnäjauhojen korvaaminen onnistuu kahdella tavalla

Keliaakikolle sopivia jauhoja on useita. Kaupan hyllyiltä löytyy muun muassa tattari-, hirssi-, riisi-, maissi-, kookos-, teff- ja soijajauhoja. Leivonnaisten leipominen onnistuu niiden omilla ohjeilla, kun vaihdat vain vehnäjauhot gluteenittomiin versioihin.

Yksi keino on punnita gluteenittomat jauhot ja korvata niillä ohjeissa ilmoitettu vehnäjauho. Yksi desilitra puolikarkeaa vehnäjauhoa painaa noin 65 grammaa.

Toinen keino on mittaaminen.

Yksi desilitra vehnäjauhoja vastaa:

– 1 dl gluteenitonta jauhoseosta

– 1 dl maissijauhoja

– 1 dl riisijauhoja

– 1 dl soijajauhoja

– 3/4 dl perunajauhoja

– 3/4 dl tattarijauhoja

Gluteenittomat jauhot

Gluteeniton leivonta on helppo aloittaa perunajauhoista. Kahvipöytään sopivasta kääretortusta saat helposti gluteenittoman, kun käytät pelkästään perunajauhoja. Samoin valmistuvat hurmaavan herkulliset täytekakut.

Keliaakikon ei tarvitse hyvästellä leipääkään. Voimakkaan makuiset tattarijauhot ovat omiaan leivän tekoon. Näiden 8 gluteenittoman leipäreseptin avulla saat mukavaa vaihtelua leipälautaselle.

Gluteenittomasta jauhoseoksesta pyöräytät vaikka pitsan tai piirakkapohjan.

Vehnäjauhoja ei tarvitse korvata vain yhdellä laadulla. Voit sekoittaa jauhoja keskenään. Kokeilemalla löydät oman suosikkisi.

2. Vaivaa gluteeniton leipä- ja pullataikina huolellisesti ja kohota vain kerran

Viljan gluteeni antaa taikinalle sitkon. Gluteenittomista jauhoista se puuttuu, joten leivonnaiset ovat hauraampia ja kohoavat vähemmän. Leipoutuvuutta voi edistää leivontatarvikeosastolta löytyvillä psylliumilla ja ksantaanilla. Psyllium mehevöittää leipää ja vähentää murenemista. Ksantaani taas saa aikaan sitkomaisen rakenteen rapean kuoren ja kuohkeuden.

Taikinan rakennetta voi parantaa myös proteiinipitoisilla tuotteilla, kuten maidolla, piimällä, rahkalla tai raejuustolla.

Gluteeniton sampyla

Gluteeniton taikina on usein löysää ja tarttuvaa. Varaudu vaivaamaan hiivataikinoita pitkään, jotta saat niihin kuohkeutta ja pehmeyttä. Älä sorru lisäämään jauhoja enempää kuin ohjeessa, ettei leivonnaisista tule kovia ja sitkeitä. Helpotat käsittelyä, kun jauhotat kätesi gluteenittomilla jauhoilla ja alustat taikinat gluteenittomalla jauhoseoksella. Käsien kasteleminen tai öljyäminen helpottaa leivonnaisten muotoilua tai voit annostella ja muotoilla leivonnaiset pellille lusikan avulla.

Hiivataikinaleivokset kohotetaan vain kerran. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Aikaa voi tarvittaessa pidentää reseptissä mainitusta ajasta. Siirrä kohonneet leivonnaiset uuniin varovasti, etteivät ne pääse laskemaan.

3. Tarkkaile uunia – keliaakikon herkut paistuvat nopeammin

Gluteenittomat leivonnaiset jäävät usein paistaessa vaaleiksi. Väriä leivonnaisiin saa voitelemalla ne piimällä, maidolla, kananmunalla tai kahvilla.

Muista puhdistaa uunipelti tai vaihda uusi, käyttämätön leivinpaperi keliaakikon leivonnaisille.

Pidä katsekontakti uuninluukun kanssa paistamisen loppuvaiheessa. Gluteenittomat leivonnaiset kypsyvät tavallisia leivonnaisia nopeammin.

4. Syö heti ja pakasta ylimääräiset leivonnaiset

Jotkin gluteenittomat leivonnaiset säilyvät vehnäisiä sukulaisiaan heikommin. Ylimääräiset pullat ja leivät kannattaa pakastaa, niin estät kuivumisen ja kaapistasi löytyy vierasvara yllättävien vierailujen varalle.

Kuivakakut, piirakat ja pikkuleivät säilyvät vehnäjauhoista tehdyin veroisesti, samoin täytekakut ja kääretortut, jotka saavat kostuketta täytteestään.

5. Pidä huolta kuidun saannista – lisää juureksia, siemeniä ja pähkinöitä

Pähkinät ja siemenet ovat loistavia kuidun lähteitä. Lisää niitä taikinan joukkoon, ne tuovat leivokseen samalla rakennetta. Ylijäänyt perunamuusi, raastetut juurekset tai perunahiutaleet loihtivat leivonnaisesta maukkaan ja värikkään.

Gluteeniton kaura tuo myös kuitua ruokavalioon ja rakennetta leivonnaisiin. Valitse kuitenkin gluteenitonta kauraa, sillä tavalliset kaurahiutaleet saattavat sisältää jäämiä muista viljoista, vaikkei sitä pakkauksessa mainittaisikaan.

Jos kuidun riittävä saanti epäilyttää, voit käyttää leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa kuitulisiä.

Gluteeniton leipä

Lue lisää keliakiasta ja nappaa gluteenittomia reseptejä:

Gluteenittomat jauhot
Gluteenittomat leivonnaiset
Gluteenitonta ruokaa arkeen
Gluteeniton keitto on maukas ja ruokaisa – 5 ohjetta
Vihelän perheessä seitsemällä on keliakia – näin heillä kokataan

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Keliaakikon toiveopas – näin korvaat vehnäjauhot ja muut ideat gluteenittomaan leivontaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X