Ruoka

Kello viiden tee – kokosimme parhaat suolaiset ja makeat herkkupalat teekutsuille

Kello viiden tee on mainio tapa kutsua ystävät ja läheiset saman pöydän ääreen herkuttelemaan vaikka arki-iltana töiden jälkeen. Kata tuolloin pöytään teekupit ja -pannu sekä toinen toistaan herkullisempia pikkusyötäviä. On peribrittiläisen iltapäiväteen, afternoon tean, aika.

Kello viiden tee on terminä jossain määrin harhaanjohtava, sillä englantilaista teetä ei välttämättä tarjoilla tasan viideltä. Teehetki ajoittuu Briteissä iltapäivään kolmen ja seitsemän välille ja saattaa toisinaan kestää useamman tunnin ajan.

Lue myös: Miten tee haudutetaan? Poimi ammattilaisten vinkit hyvän teen valmistukseen

Mitä tarjolle iltapäiväteelle?

Herttuattaren iltapäiväteellä tarjoiltiin kurkku- ja kerrosvoileipiä, makeisia, erilaisia leivoksia, kakkuja ja pikkuleipiä sekä tietysti teetä. Iltapäiväteen ei tarvitse olla mitään tiettyä teelaatua, vaan sen voi valita makunsa mukaan.

Samat herkut toimiva iltapäiväteellä yhä tänäkin päivänä. Kun tarjottavat ovat tarpeeksi pieniä, voi nautiskelija ottaa surutta joka sorttia.

Kello viiden tee – suolaiset tarjottavat

Kurkkuleivät ovat iltapäiväteen kera nautittava klassikko. Levitä paahtoleipäviipaleelle tuorejuustoa, lisää täytteeksi ohuita kurkkuviipaleita sekä tuoretta minttua ja paina toinen leipä päälle. Leikkaa reunat pois ja muotoile leivät vielä kolmioiksi. Viimeistelty vaikutelma syntyy, kun sipaiset leipien yhteen reunaan tuorejuustoa ja kastat pinnat ruohosipulisilpussa.

Suolaiset, vehnä- ja ruisjauhoista tehtävät keksit saavat makunsa rosmariinista ja mehevyytensä parmesaanijuustosta. Suolaiset vuohenjuustokeksit voi leipoa valmiiksi hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, kunhan säilytät ne ilmatiiviissä rasiassa. Täytä keksit ennen tarjoilua pehmeällä vuohenjuustolla sekä paholaisen hillolla tai muulla mieleiselläsi hillolla.

Lohi-­kurkku­rullat on nopea ja helppo tarjotta­va. Rullat sopi­vat erinomaisesti kello viiden teelle muiden suolaisten herkkujen kanssa. Kauniin värinen kirjolo­henmäti viimeistelee rullat. Rulliin kannattaa pistää cocktailti­kut, jotta ne pysyvät paremmin koossa.

Kello viiden tee ei olisi mitää ilman suussa sulavan juustoisia herkkuja. Helpot juustokeksit valmistuvat nimensä mukaan vaivatta sekoittamalla ainekset yhteen. Emmental, parmesaani ja ripaus paprikajauhetta tuovat keksitaikinaan makua ja mehevyyttä.

Aurinkokuivatut tomaatti-fetapasteijat tehdään valmiista lehtitaikinasta. Täytteessä on tomaattien ja suolaisen juuston seurana myös pinjansiemeniä sekä raikasta minttua. 

Feta-lehtikaalipiirakat ovat mehukkaita pikkupiiraita, joissa maistuu lehtikaali ja fetajuusto. Piirakat leivotaan suolaisiksi pikkunaposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.

Kello viiden tee – makeat tarjottavat

Vaikka masariinit ovatkin alun perin ranskalaisia klassikkoleivoksia, sopivat ne myös brittiläiselle iltapäiväteelle. Leivonnaiset säilyttävät suosionsa ikäpolvesta toiseen. Eikä ihme, karvasmanteli ja kirsikka antavat masariineille herkullisen, hienostuneen maun.

Madeleinet ovat nekin alkujaan ranskalaisia, simpukan muotoisia leivonnaisia, jotka tarjotaan klassisesti teen kanssa. Madeleinetaikinan voi maustaa eri tavoin: appelsiininkukkavedellä, lempiliköörillä tai vaikka lakritsijauheella. Tässä ohjeessa madeleinet saavat kirpakkaa makua taikinaan lisättävistä punaherukoista ja leivokset viimeistelevästä limetti-sokerikuorrutteesta.

Myös vastapaistetut skonssit ovat iltapäiväteen olennainen osa, mutta tiesitkö,että klassinen iltapäiväteen menu ei alun perin sisältänyt skonsseja, vaan ne ovat vasta 1900-luvun keksintö. Iltapäiväteelle ne sopivat kuitenkin kuin nakutettu.

Kokeile skonsseja puolukkacurdin kera. Jauhoista, voista, piimästä ja kananmunasta valmistettava taikina syntyy sekoittamalla ainekset yhteen. Tarjoile skonssit puolukkacurdin ja kermavaahdon kanssa. Myös hieman hapan smetana toimii loistavasti lisukkeena. Pirteän pinkki puolukkacurd kannattaa tehdä valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii jähmettyä viileässä.

Makeat muffinit on aina hyvä ajatus – niin myös kello viiden teelle. Italialaiset muffinit leivotaan hiivataikinasta. Täytteessä maistuu appelsiini, aprikoosi, rusinat ja rommi. Voit vaivata taikinan jo illalla jääkaappiin ja kohota leivonnaiset huolella huoneenlämmössä ennen paistoa.

Hanna tädin kakut on klassikko, joita kelpaa tarjota tilanteessa kuin tilanteessa. Mukavan mureat ja maukkaat pikkuleivät ovat täydellinen pikkumakea iltapäiväteen kylkeen.

Kello viiden tee on täydellinen tilausuus herkutella somilla pikkupiirailla. Kookos-mustikkapiiraat leivotaan tuoreiden mustikoiden sijaan makeasta mustikkahillosta. Pohja leivotaan kookosjauhoista sekä gluteenittomasta jauhoseoksesta, joten ne sopivat myös moneen ruokavalioon. Kookossokeri tuo makuun veikeän vivahteen.  

Tartaletti sitruunatäytteellä hurmaa taatusti iltapäiväteellä. Rapeassa pohjassa ihastuttaa mantelijauho. Kirpakan raikasta sitruunatäytettä tasapainottaa makea marenki.

Macaronit ovat vaikeasti valmistettavan leivonnaisen maineessa, mutta vaativat leipojalta oikeastaan vain hieman tarkkuutta ja muutaman niksin onnistumiseen. Ota rohkeasti haltuun ranskalaisten macaron-leivosten valmistus. Tällä ohjeella leivot elämäsi parhaat macaronit. Kuoret voi leipoa valmiiksi jo edellisenä päivänä, täyte kannattaa lisätä vasta hetki ennen tarjoilua. Tässä ohjeessa makuna ihastuttaa suosittu suolakinuski.

Kello viiden tee – juomaksi teetä vai jotain väkevämpää

Iltapäiväteen kanssa ei ole perinteisesti nautittu teetä väkevämpää. Nykyään kuitenkin teen seurana voidaan nauttia vaikkapa klassikkococktail.

Tyypillinen cocktail on iltapäivään sopiva kevyt, kuohuviinipohjainen juoma, kuten mimosa tai mangonektarista ja kuivasta kuohuviinistä sekoitettu mangocava. Myös lasi samppanjaa toimii aina.

Kun kaipaat alkoholitonta mocktailia on kevyesti kupliva matchapore  trenditietoisen nautiskelijan valinta.

Lue myös Anna.fi: Teen uskomattomat terveyshyödyt – valitse oikea tee oikeaan vaivaan

Herttuatar ja hänen kurniva vatsansa

Iltapäiväteen nauttimiseen liittyy yläluokkainen leima. Onhan tapa peräisinkin Ison-Britannian hovista, viktoriaaniselta ajalta 1840-luvun alusta. Tuolloin Bedfordin herttuatar Anna tilasi huoneeseensa pannullisen teetä ja kevyttä syötävää tuntiessaan itsensä nälkäiseksi aamupalan ja perinteisesti vasta myöhään illalla tarjottavan päivällisen välissä. Pikkuhiljaa herttuatar Annan seuraan teehetkeä viettämään liittyi myös joukko ystäviä ja tapa levisi nopeasti brittiläisen yläluokan keskuudessa.

Työväen luokan parissa kehittyi afternoon teasta oma versio, high tea, joka nautittiin yleensä työpäivän jälkeen noin kello kuusi. Pikkusyötävien sijaan se sisälsi usein tuhdin ja täyttävän aterian.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kello viiden tee – kokosimme parhaat suolaiset ja makeat herkkupalat teekutsuille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.