Kermaperunat – ota haltuun perusohje ja maukkaat muunnelmat

Kermaperunat on rakastettu klassikko, joka sopii monen ruoan kaveriksi. Ota haltuun ohjeet, joiden avulla valmistat elämäsi parhaat kermaperunat.

Kermaperunat valmistuvat helpoimmillaan vain neljästä raaka-aineesta: perunaviipaleista, suolasta, pippurista ja kermasta. Makua voi muunnella helposti mausteiden ja höysteiden avulla mieleisekseen.

Lue myös: Pelastetaan peruna! 8 hyvää syytä syödä perunaa ja 7 parasta reseptiä

Lajikkeella ja kermalla on väliä

Kermaperunoihin sopivat kaikki perunalajikkeet. Tosin lopputulos vaihtelee sen mukaan, käytätkö kiinteitä, jauhoisia tai muita perunalajikkeita. 

Usein parhaana valintana kermaperunoihin pidetään keltaisella koodivärillä merkittyjä yleisperunoita, joissa tärkkelystä on juuri sopivasti saostamaan kermainen liemi, mutta perunat säilyvät kypsyessään kuitenkin riittävän kiinteinä. Jos haluat pottujen olevan irtonaisia ja napakoita, valitse vihreällä värikoodilla merkitty kiinteä lajike. Pehmeimmät kermaperunat valmistuvat jauhoisista punaisella koodilla merkityistä lajikkeista. 

Varhaisperunoista kermaperunoita ei kannata valmistaa, sillä niiden soluseinät eivät pehmene ja perunat tuppaavat jäämään ikävän koviksi.

Lue myös: Asiantuntija suosittelee: Mikä perunalajike muusiin, mikä keittoon?

Perunalajikkeen lisäksi myös kerman laadulla on merkitystä. Kuohukerma tuo perunavuokaan herkullista ja täyteläistä makua, mutta säilyy myös pitkän haudutuksen ajan juoksettumatta. Voit valita kermaksi oman suosikkisi, kun varmistat, että valitsemasi kerma kestää pitkän uunikuumennuksen. Maustetut kermat ovat hauska vaihtoehto. Niillä saa perunoihin esimerkiksi yrttistä, juustoista tai pippurista makua.

Ensin keitetään, sitten haudutetaan

Jos haluat panostaa, esikeitä perunaviipaleita hetki kermassa ja hauduta potut vasta sitten pehmeiksi uunissa. Tällä keinolla perunan tärkkelys irtoaa jo kattilassa ja saostaa kerman niin, että lopputulos on juuri herkullisen sakea ja täyteläinen.

Tee näin: viipaloi perunat ensin kattilaan, lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Anna perunoiden kiehua hissukseen vartin verran koko ajan sekoitellen, jotta kastike ei pala pohjaan. Lisää tarvittaessa kerman määrää. Siirrä kattila liedeltä, kun kerma on hieman saostunut ja perunat aavistuksen pehmenneet.

kermaperunat

Kermaperunat voi valmistaa myös kahden padan taktiikalla. Kun perunat esikeittää, irtoava tärkkelys saostaa kerman herkulliseksi. Kuva: iStockphoto

Mausta kermaperunat maun mukaan

Välttämättä kermaperunat eivät kaipaa mausteeksi kuin suolaa ja pippuria, mutta potut kestävät mainiosti ronskimpaakin maustamista. Useimmat yrtit, erityisesti tilli, salvia timjami ja rosmariini ovat perunan hyviä makupareja. Ne voi silputa perunaviipaleiden väliin sellaisenaan. 

Valkosipuliperunat on ehkä tutuin muunnos klassisista kermaperunoista. Valkosipulia voi lisätä perunakerrosten väliin hienonnettuna maun mukaan. Myös erilaiset juustot tuovat herkullista makua kermaperunoihin. Raasta juusto viipalekerrosten väliin tai sulata se jo kattilassa kerman joukkoon. 

Tilkka happoa tekee kermaperunoille terää ja leikkaa kermaperunoiden rasvaisuutta. Esimerkiksi sitruuna sopii kermaperunoihin sekä puristettuna mehuna että raastettuna kuorena. Tyylikästä hapokkuutta kermaperunoihin saa myös tilkalla valkoviiniä.

kermaperunat

Makua kermaperunoihin saa paitsi valkosipulilla, myös yrteillä, juustolla tai vaikkapa paahdetulla pekonilla. Kuva: iStockphoto

Kypsennä sopivasti, älä liikaa

Monen mielestä kermaperunoiden paras osuus on rapeaksi paahtunut pinta. Kruunaa se halutessasi juustoraasteella tai mantelilastuilla.  

Lisää rapsakkuutta, makua ja suutuntumaa kermaperunoihin saa sujauttamalla kerrosten väliin paahdettua pekonia, muutaman oliivin tai kapriksia. Muista kuitenkin, että peruna on pääosassa, muut höysteet vain mausteena.

Kermaperunat kypsyvät 200-asteisessa uunissa tunnissa. Jos olet esikeittänyt perunat, on kypsyminen hieman nopeampaa. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Kun haarukka uppoaa perunaviipaleiden läpi vaivatta, ruoka on valmis. Älä unohda pottuja uuniin. Liian pitkä kypsennysaika tekee perunoista muhjuisia ja sosemaisia tai pahimmassa tapauksessa koko ruoka kuivahtaa ikävästi.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kermaperunat – ota haltuun perusohje ja maukkaat muunnelmat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X