Hapankermat sopivat ruoanlaittoon.

Kermaviili, ranskankerma vai smetana – tunnetko jo hapankermojen eron?

Erilaiset hapankermat ovat tuttua tavaraa monenlaisessa ruoanlaitossa, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä eroa kermaviilillä, ranskankermalla ja smetanalla on? Otimme selvää, ja listasimme herkulliset reseptit.

Kermaviili, ranskakerma ja smetana ovat hapatettuja kermoja, joita käytetään muun muassa dipeissä ja kastikkeissa, keitoissa, piirakoissa ja vuoissa. Sopivan kerman valinta riippuu aina käyttötarkoituksesta.

Hapankermat ovat oikeastaan sama tuote, niillä on vain eri rasvapitoisuus. Rasvapitoisuus puolestaan määrittää sen, mihin tarkoituksiin kerma sopii. Kermaviilin, ranskankerman ja smetanan rasvapitoisuus vaihtelee 12–42 prosentin välillä.

Kermaviili sopii dippeihin ja piirakoiden täytteisiin

Kermaviili on miedosti hapatettua kermaa, jonka rasvapitoisuus on yleensä 10–12 prosenttia. Kermaviilistä on saatavilla myös kevytversioita.

Kermaviili sopii hyvin dippien ja kylmien kastikkeiden pohjaksi. Siitä saa oivan kastikkeen kalalle, lihalle ja kasviksille. Kermaviili kestää myös siinä määrin kuumennusta, että se sopii suolaisten ja makeiden leivonnaisten taikinoihin ja täytteisiin.

Ranskankerma käy kylmään ja lämpimään ruoanlaittoon

Ranskankermasta syntyvät dipit, hyytelöt, mousset sekä kylmät kastikkeet. Se sopii myös lämpimiin ruokiin, jotka eivät vaadi kovin pitkää haudutusaikaa. Ranskankermalla viimeistelet esimerkiksi keitot, pastat ja piirakat täyteläisen makuisiksi.

Hapankermat sopivat ruoanlaittoon.

Ranskankermaa löytyy sekä täysirasvaisena (28 %) että vähärasvaisempana versiona (18 %).

Smetana kestää pitkän hauduttamisen

Smetana on hapankermoista rasvaisin (42 %), ja kestää siten hyvin kuumentamista ja pitkän haudutusajan. Smetana vaahtoutuu vatkatessa ja sitä voi lisäksi pursottaa.

Smetanaa käytetään sellaisenaan esimerkiksi blinien tai paahtoleivän päällä mädin kera. Lisäksi se sopii hyvin pataruokiin, jotka vaativat pitkän haudutuksen.

Nappaa reseptit hapankermalla höystettyihin herkkuihin!

Helppo kermaviilitartar kruunaa suolatun tai savustetun kalan ja uudet perunat. Se syntyy hetkessä sekoittamalla ainekset yhdessä kulhossa.

Kermaviili sopii voitaikinaan. Voit käyttää kermaviili-voitaikinaa niin suolaisessa kuin makeassakin leivonnassa.

Perunasalaatti kermaviilikastikkeella syntyy tähteeksi jääneistä, keitetyistä ja jäähtyneistä uusista perunoista. Artisokka antaa perunasalaatille uutta makua.

Hapankermat sopivat ruoanlaittoon.

Höyrytetty kalakäärö kypsennetään höyrykeittimessä, kerroskattilassa tai paistokasarissa. Kokeile tässä reseptissä esimerkiksi kuhaa tai turskaa.

Amerikkalainen juustokakku paistetaan uunissa, mutta muuntautumiskykyinen leivonnainen syntyy myös ilman uunia hyydyttämällä. Tuoreet marjat kruunaavat tuhdin juustokakun.

Hanna-tädin kakut ovat tuulahdus mummolan kahvipöydästä. Pikkuleipien salaisuus piilee ranskankermassa.

Sinappiset smetanasilakat raakakypsytetään, jonka jälkeen ne saavat maustua liemessä. Kastikkeen voi sinapin sijaan maustaa vaikka tomaattipyreellä.

Kalaliemi ja ruohosipuli maustavat sipuli-smetanakastikkeen, joka maistuu esimerkiksi kalan ja uuden sadon perunoiden kanssa.

Smetanasorsa on Kotilieden ohje vuodelta 1979. Lintu kypsytetään hitaasti hauduttamalla vähintään kaksi tuntia miedolla lämmöllä.

Lähteet: Ruokatieto, Valio, Yhteishyvä

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kermaviili, ranskankerma vai smetana – tunnetko jo hapankermojen eron?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X