Ruoka

Kiinankaali on kaikkea muuta kuin tylsä salaattiaines – kokosimme herkuimmat kaalireseptit inspiraatioksi

Kiinankaali on kaikkea muuta kuin tylsä salaattiaines. Parhaimmillaan kiinankaali on lämpimissä ruoissa, kuten wokeissa. Nappaa parhaat vinkit kiinankaalin käyttöön ja hyödyntämiseen.

Kiinankaali tuli tutuksi 80-luvun salaattipöydästä, mutta siitä on muuhunkin ruoanvalmistukseen. Kiinankaalin kerä on pitkulainen ja tasapaksu. Sen päällimmäiset lehdet ovat vaaleat, vihreään tai keltaiseen vivahtavat. Sisemmät ovat vaaleita, sillä auringonvalo ei pääse viherryttämään niitä. Paksut lehtiruodit ovat valkoisia ja meheviä.

Kuten nimikin kertoo, kiinankaali on kotoisin Kiinasta, jossa sitä viljeltiin jo 400-luvulla. Eurooppaan kasvis tuli 1900-luvulla, ja Suomeen se rynnisti edullisena keskitalven salaattiaineena 1960-luvulla. Alkuperästään huolimatta kiinankaalin suurin käyttäjämaa on Korea, joiden kansallisruoassa, kimchissä, kiinankaali on oleellinen ainesosa. 

Kiinankaalin makua on turha verrata rotevaan keräkaaliin tai pirteään punakaaliin, sillä maultaan kasvis on varsin mieto. Kiinankaali-ananassalaatti ja 1980-luvun kouluruokailu kuuluivat saumattomasti yhteen, mutta salaattien sijaan kiinankaalia kannattaa käyttää lämpimissä ruoissa. 

Kiinankaali kestää hyvin kuumennusta ja se kypsyy nopeasti, joten se soveltuu hyvin itämaisiin ruokiin tai vaikka grillattavaksi. Kokeile kiinankaalia rohkeasti myös keitoissa, padoissa ja vuokaruoissa. Erityisen hyvin se sopii vokkeihin ja kaikkiin itämaisiin ruokiin.

Kiinankaalia kannattaa säilyttää muoviin käärittynä jääkaapissa 2-4 asteen lämpötilassa. Huuhtele kasvis huolellisesti ennen käyttöä.

Kokosimme alle reseptit, joissa kiinankaali pääsee parhaiten oikeuksiinsa. 

Tee mehevä salaattipohja kiinankaalista

Vaikka kiinankaali onkin omimmillaan lämpimissä ruoissa, sopii se mainiosti myös salaattipohjaksi erityisesti aasialaisvivahteisiin salaatteihin erityiseti silloin, kun tarjolla ei ole mehevää varhaiskaalia. Broilerisalaatissa ja varhaiskaali-yrttisalaatissa on vietnamilainen makumaailma. 

Aasialainen fenkoli-kaalisalaatti antaa särmää hodareiden ja hampurilaisten välissä. Se kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä kuten muutkin etikkasäilykkeet on fenkoli-kaalisalaattikin valmis nautittavaksi noin viikon kuluttua valmistuksesta

Mehukas omenslaw on raikas lisä syksyisten ruokien kylkeen tai ihana kevennys tuhtien jouluruokien seuraan. Omena, juuriselleri ja punasipuli ovat salaatissa kiinankaaliin makoisia seuralaisia.

Katkarapu-misosalaatissa loistavat perinteisen salaatti-kurkku-tomaatin sijaan kiinankaalin lisäksi ohueksi suikaloitu porkkana ja retikka. Öljystä, etikasta ja misosta sekä aasialaisista mausteista sekoitettu vinegrette täydentää itämaishenkisen katkarapusalaatin. 

Jos perinteinen salaatti tylsistyttää, kokoa sushista tutut raaka-aineet kiinankaalin lehdelle ja kääräise rullalle. Salaattisushit voi täyttää maun mukaan graavilohella tai kalkkunaleikkeleellä.

Psssst! Kiinankaali on tärkeä osa korealaista ruokakulttuuria, sillä se on oleellinen osa maan kansallisruoan kimchin valmistuksessa. Kokeile kimchin valmistusta myös kotona.

kimchi
Korealaisten kansallisruoka kimchi tehdään kiinankaalista. Kokeile happaman tulisen salaatin valmistusta myös kotona. Kuva: Sampo Korhonen

Nyytit, leivät ja hampurilaiset saavat täytteekseen kiinankaalia

Kiinankaali on tuttu kasvis aasialaisista kevätkääryleistä, mutta yhtä hyvin se sopii myös muiden nyyttien ja kääröjen sisään. Momonyytit ovat kotoisin Himala­jalta tai Nepa­lista. Höyrytettyjen nyyttien sisään kätkeytyy mausteinen kasvis-jauhelihatäyte.

Korealaiset kanaleivät syntyvät kimchi-coleslawsalaatista, mehukkaista broilerileikkeistä ja pehmeän tulisesta majoneesista.

Uskoisitko, että kiinankaalin sopivan erinomaisesti myös hampurilaisen väliin? Kyllä vain! Sekoita kiinankaalisuikaleet ranskankerman, sinappirelissin sekä tillin kera ja käytä amerikkalaisen coleslawn tapaan.

Lue myös Anna.fi: Syksyn mehevimmät kaaliruoat – reseptit koko viikoksi

Kiinankaali sujahtaa keittoihin

Kiinankaali on sukua pinaattikiinankaalille eli paksoille. Sukulaisensa tapaan myös kiinankaali maistuu erinomaiselta keitoissa. Suikaloi kaali ohuelti ja lisää se kattilaan ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Kypsennä vai kevyesti, jotta kaaliin jää mukavasti suutuntumaa.

Sujauta kiinankaalia erityisesti makumaailmaltaan Aasian suuntaan nojaaviin keittoihin. Onko suosikkisi lempeän lämmittävä misokeitto, nopea mustapapukeitto vai täyteläisen pehmeä kookos-lohikeitto?

Kiinankaali loistaa wokeissa

Ehkä parhaimmillaan kiinankaali on kuitenkin pannulla nopeasti paistettuna ja wokattuna. Suikaloi kaali ohuelti ja paista se pikaisesti niin, että rakenteeseen jää mukavasti suutuntumaa. Wokkien valmistuksessa raaka-aineet sanelee mielikuvitus tai kaapin aarteet. Nuudelit tekevät wokista ruokaisan, mutta sen voi tarjota myös lisukkeena tai riisin kera. Aasialaiset mausteet niputtavat raaka-aineet kokonaisuudeksi.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiinankaali on kaikkea muuta kuin tylsä salaattiaines – kokosimme herkuimmat kaalireseptit inspiraatioksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.