Ruoka

Kikherne yllättää monipuolisuudellaan – hyödynnä herneet kokkailuissa ja säilöntäliemi leivonnassa

Mikä aarre piilekään kikhernetölkissä! Vaatimattoman näköinen, mutta loputtoman monikäyttöinen kikherne on oikea Lähi-idän ihme. Siitä pyöräytät niin maittavat tahnat, pihvit kuin pyörykätkin ja tukevoitat salaatit sekä kastikkeet. Säilöntäliemellä puolestaan korvaat näppärästi kananmunanvalkuaisen.

Kikherne on maultaan miedosti pähkinäinen. Se kuuluu hernekasveihin ja on erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien suosiossa, sillä ravinteikas palkokasvi sisältää rutkasti muun muassa proteiinia, kuitua sekä kalsiumia.

Lue myös: Miten linssejä käytetään? Poimi vinkit ja katso 6 herkullista ohjetta

Kikherneet sisältävät muiden papujen tapaan myrkyllisiä lektiinejä. Siksi kuivattuja kikherneitä pitää liottaa yön yli ja keittää sitten miedolla lämmöllä tunnin verran, kunnes ne ovat pehmenneet, mutta pysyvät vielä kasassa. Säilykekikherneet ovat huuhdeltuina valmiita käytettäväksi sellaisenaan. Älä kuitenkaan kaada säilöntälientä vahingossa viemäriin, vaan ota se käyttöön.

Ihmeliemi aquafaba

Kikherneiden säilöntäliemellä, aquafaballa, on samoja ominaisuuksia kuin kananmunanvalkuaisellakin. Kikherneliemi sopii kaikkeen missä normaalisti käytetään valkuaisvaahtoa, joten sen käyttömahdollisuudet ovat rajattomat.

aquafaba

Lue myös: Vegaaninen ihmeliemi aquafaba – näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa

Ihmeliemi takaa vegaanisiin ja kananmunattomiin leivonnaisiin kuohkeuden ja siitä valmistuvat myös vegaaniset marengit sekä täyteläinen salaatinkastike. Kokeile aquafabaa esimerkiksi belgialaisissa vohveleissa, vegaanisessa suklaamoussessa tai tee siitä vegaaninen caesarsalaatin kastike. 

gluteenittomat belgialaiset vohvelit

Ohjeet: 

Kikherneliemestä valmistettu vegaaninen suklaamousse

Belgialaiset gluteenittomat vohvelit ilman kananmunaa

Vegaani caesarsalaatti

Kun säilöntäliemi on hyödynnetty, itse kikherneet voi käyttää esimerkiksi kastikkeisiin, salaatteihin, pihveihin ja pyöryköihin. Kikherneitä voi syödä sekä kylmänä että kuumana, sellaisenaan tai paahdettuina. Poimi vinkit ja ohjeet!

Paahdetut kikherneet naposteluun tai lisukkeeksi

Vähällä vaivalla kikherneistä saa aivan eriluokan herkkua. Pannulla tai uunissa paahtamalla niistä syntyy huikea naposteluherkku ja suolanaksujen ylivoimainen voittaja, rapea lisuke keittojen päälle tai hurjan hyvä lisä salaattien sekaan – vieläpä terveellinen sellainen. Paahdetut, rapeat kikherneet rouskuvat suussa niin, että naapurikin sen kuulee. Mausteita vaihtamalla paahdettuihin kikherneisiin saa aina uutta jujua.

rapeat kikherneet

Ohje: Rapeat kikherneet 

Salaattien sekaan

Toki tölkillisen kikherneitä voi lisätä salaattien sekaan ihan sellaisenaankin, ilman paahtamista. Ruokaisa peruna-kikherne-tillisalaatti sopii kokonaiseksi ateriaksi tai ruokaisaksi liharuokien lisukkeeksi. Se valmistuu yhdessä hujauksessa kumoamalla tölkillinen kikherneitä öljyn, hienonnetun punasipulin sekä mausteiden kanssa kuutioitujen keitinperunoiden joukkoon. Sekoitus, hetken tekeytyminen ja valmista tuli.

peruna-kikherne-tillisalaatti

 

Raikkaassa kikherne-kasvissalaatissa puolestaan maistuvat Välimeren maut. Hyvä öljypohjainen kastike antaa mehevyyttä salaatille. Hyödynnä salaattiin myös kuivahtanut vaalea leivänkannikka. Siitä saat tehtyä rapeita leipäkrutonkeja, jotka tuovat salaattiin lisärousketta.

kikherne-kasvissalaatti ja rapeita leipäkrutonkeja

Ohjeet:

Peruna-kikherne-tillisalaatti

Kikherne-kasvissalaatti ja leipäkrutonkeja

Curryt, padat ja kastikkeet

Tölkillisellä kikherneitä tukevoitat salaattien lisäksi myös kastikkeet, padat ja curryt. Kevyt ja maukas kasviscurry valmistetaan perunasta, kukkakaalista sekä aasialaisista mausteista. Kookosmaidon täytelöittämään kikherne-pinaatticurryyn puolestaan sujautetaan kesäkurpitsaa, omenaa sekä porkkanaa. Jos kaipaat kasvisaterioihin lisää ruokaisuutta, tarjoa kaverina täysjyväriisiä tai kuitupitoista leipää.

kikherne-pinaatticurry

Ohjeet:

Kikherne-kasviscurry pinaatilla

Kasviscurry 

Suosikkitahna hummus   

Erilaisilla tahnoilla ja dipeillä saa ruokaan hetkessä uutta menoa ja meininkiä. Jos kaipaat levitettä leivän päälle, dippiä kasviksille tai pyöryköille, ruokaisuutta salaatteihin tai muuten vain uutta jujua lautaselle, on Lähi-idän suosikkitahna, hummus, valintasi. 

Helppo, nopea, ruokaisa, edullinen ja ennen kaikkea loputtoman monipuolinen hummus tehdään kikherneistä, oliiviöljystä, seesaminsiementahnasta eli tahinista sekä tilkasta sitruunamehua. Valkosipuli tuo tahnaan sopivasti luonnetta. 

Ohje: Hummus

Hummukseen ei oikeastaan edes tarvitse varsinaista ohjetta. Kun tahnan on kerran pari surauttanut, menee homma sen jälkeen jo näppituntumalta. Sopivassa suhteessa vain kaikkea ja valmista tuli. Samalla ehkä huomaat, että hummuksen raaka-aineita voi vaihdella yhtä monipuolisesti kuin toisen hittikastikkeen peston.

hummus

Lue myös: 5 x suussa sulava hummus – katso helpot reseptit

Rapeat falafelit ja mausteiset pyörykät sekä pihvit

Kikherneet ovat tietysti suosittujen falafelien raaka-aine, mutta niistä valmistuvat myös muut mainiot ja maukkaat pihvit sekä pyörykät. Koska kikherneiden maku on mieto, mausteita vaihtamalla kikhernepyöryköihin saa aina uutta jujua.

Lue myös: Superrapeat falafelit – näillä vinkeillä onnistut 

falafelpihvit

Kikherneistä valmistettava pyörykkämassa surahtaa suit sait sukkelasti monitoimikoneessa ja pullat sekä pihvit paistuvat rapeiksi joko uunissa, paistinpannulla tai friteeraamalla. Kokeile rapeita falafelpihvejä tai pinaattisen tomaattikastikkeen kera tarjottavia mausteisia kikherne-pinaatipyöryköitä, joihin lusikallinen harissaa tuo tujauksen tunisialaista tulisuutta. 

mausteiset kikherne-pinaattipyörykät

Ohjeet: 

Mausteiset kikherne-pinaattipyörykät

Rapsakat falafelpihvit 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kikherne yllättää monipuolisuudellaan – hyödynnä herneet kokkailuissa ja säilöntäliemi leivonnassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.