Ruoka

Kinuskin keiton salat + 5 herkullista reseptiä kinuskista

Kotitekoinen kinuski on maistuva lisä jälkiruoissa ja kakuissa. Sokeri- ja kermalaatuja vaihtelemalla herkku muuntuu tarkoitukseen sopivaksi.

Perinteisen kinuskin resepti on helppo muistaa: Sokeria ja kermaa tarvitaan yhtä paljon. Kerma- ja sokerilaaduilla voi kuitenkin leikitellä. Kermaksi sopivat esimerkiksi kuohu-, kahvi- tai kookoskerma. Sokereista voidaan valita vaikkapa kide-, fariini-, ruoko- tai muscovadosokeria. Sokerilaatuja voi myös yhdistellä, jotta mieleinen makupaletti saadaan aikaiseksi. Paahteisen maun ystävä lorauttaa joukkoon myös hieman siirappia.

Kinuskin valmistuksessa maltti on valttia, sillä seosta tulee keittää tarpeeksi kauan sakean rakenteen aikaansaamiseksi. Pinnoitettu kattila estää kermaa palamasta pohjaan, mutta seosta on silti syytä sekoitella aika ajoin. Herkku on valmista, kun vesilasiin tiputtaessa kinuski jää pisaran muotoon eikä leviä veden joukkoon.

Kinuski on oiva valinta tuoreiden ja jäisten marjojen seuraksi tai jäätelön kastikkeeksi. Täyteläinen herkku maistuu myös kakkujen, muffinien ja leivosten kuorrutteena.

kinuskin teko-ohjeet

Herkullinen pikakinuski on monelle tutuin kinuskielämys, joka valmistuu hyvin perinteisistä raaka-aineista: kuohukermasta, fariinisokerista ja voista. Kermaa ja sokeria keitellään hiljalleen niin kauan, että seos sakenee ihanan paksuksi jälkiruokakastikkeeksi. Lopuksi joukkoon lisätään pieni nokare voita, joka saa kinuskin kiiltämään kauniisti.

Täyteläinen paahtokinuski vaatii tekijältään hieman enemmän vaivannäköä, mutta lopputulos on sen arvoinen. Valurautapannu on aivan ehdoton paahteisen maun aikaansaamisessa, sillä sokerin annetaan sulaa rauhassa pannun lämmössä. Kun sokeri on täysin sulanut ja saanut hieman väriä, se yhdistetään kuuman kerman kanssa. Kokonaisuutta keitellään miedolla lämmöllä, kunnes kinuski on tasaisen paksua.

Omenasadon kypsyessä on aika tehdä vastustamattoman maukkaita kinuskiomenoita. Punaposkisten hedelmien siemenkodat poistetaan omenaporalla ja tilalle laitetaan herkullista sokeri-voiseosta. Herkkujen kypsyessä uunissa valmistetaan reilu määrä paahtokinuskia. Uunin lämmössä mehukkaiksi pehmenneet omenat hunnutetaan kinuskilla ja tarjoillaan kylmän vaniljajäätelön kanssa.

marenkilimeherkku

Tahmatassun limetti-kookoskakku on oikea herkkujen ystävän unelma. Manteliset marenkipohjat saavat täytteekseen kirpakkaa lime curd -tahnaa, jonka raikkaus taittaa mukavasti kakun makeutta. Samettisina täytteinä maistuvat myös lime curdilla ja kookoskinuskilla maustetut kermavaahdot. Kolmikerroksinen kakku viimeistellään kinuskin ja pistaasirouheen avulla. Kuvankaunis herkku nostetaan tarjolle saman tien, jotta marenkipohjat eivät menetä rouskuvaa rapeuttaan.

Tahmatassun unelmakakun tumma kookoskinuski on helppo valmistaa ja se sopii myös jälkiruokakastikkeeksi. Kookoskerma saa seurakseen kahdenlaista makeuttajaa eli muscovado- ja kookossokeria. Kookossokeri on loistava maunantaja, mutta se ei yksinään tee kinuskista riittävän sakeaa. Yhdessä aromikkaan muscovadosokerin kanssa lopputuloksesta tulee kuitenkin täydellinen.

Herkullisia kinuskikakkuja ja -torttuja: Kinuskikakku Vadelmainen kinuskikakku Suklainen kinuskijuustokakku Banaani-kinuskitorttu Ruoka.fi: Jäädytetty kinuski-juustokakku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinuskin keiton salat + 5 herkullista reseptiä kinuskista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.