Ruoka

Kirkastettu voi – tee itse rasva, jolla paistat ilman käryä

Kirkastettu voi ei kärytä. Huippukokeilta opittu tapa käsitellä voi tekee kokkauksesta helpompaa ja siistimpää. Nappaa tämä loistava vinkki omaan keittiöösi.

Kirkastettu voi on luottorasva, jota jokaisella intohimoisella kotikokilla pitäisi olla keittiössä.

Lue myös: Ruskistettu voi on avain parempaan ruokaan – opettele sen tekeminen

Kirkastettu voi tunnetaan parhaiten kokkien luottorasvana sekä intialaisesta ayurvedisesta lääketieteestä, jossa sitä kutsutaan nimellä ghee.

Kirkastettu voi – näin se tehdään

Ghee valmistetaan sulattamalla voita miedolla lämmöllä. Tämän voi tehdä kattilassa tai mikroaaltouunissa matalalla sulatusteholla. Sulata voita, kunnes se on täysin sulanut, mutta ei kuitenkaan alkanut vielä ruskistua. Nosta kattila levyltä tai astia pois mikrosta.

Kirkastettu voi valmistetaan hiljalleen sulattamalla. Hera jää kattilan tai astian pohjalle ja kirkas osa päälle.
Kirkastettu voi valmistetaan hiljalleen sulattamalla. Hera jää kattilan tai astian pohjalle ja kirkas osa päälle. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Anna sulaneen voin seistä pöydällä sulatusastiassa noin vartti. Valkoinen heraosa painuu astian pohjalle ja kirkas voi jää pinnalle.  Tämän jälkeen on kaksi tapaa jatkaa:

  1. Kaada sulanut voi + hera astiaan, jonka jonka nostat jääkaappiin jähmettymään. Seos jähmettyy, ja hera jää pohjalle ja kirkas osa kovettuu päälle. Voit nostaa koko jähmettyneen kimpaleen pöydälle ja erotella osat. Heran voi hyödyntää leivonnassa. Kirkas jähmettynyt osa huuhdellaan heran jäämistä ja siirretään takaisin astiaan. Sitä voi säilyttää jääkaapissa. Tarpeen tullen siitä voi lusikoida rasvaa ruoanlaittoon.
  2. Toinen tapa on kaataa sulanut ja erottunut kirkas osa omaan astiaan. Kaada varovasti, ettei heraa tule mukana. Voit kaataa kirkaan osan myös tiheäreikäisen pienen siivilän läpi. Hera käytettään esimerkiksi leivonnassa, mutta kirkaan osan voi jäähdyttää huoneenlämmössä ja käyttää juoksevana ruoalaitossa. Esimerkiksi lasinen pieni pullo tai hillopurkki ovat hyviä säilytykseen.
Tässä kuvassa näkyy hyvin, kuinka hera jää pohjalle ja kirkas voi pinnalle. 
Tässä kuvassa näkyy hyvin, kuinka hera jää pohjalle ja kirkas voi pinnalle.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Käytännössä tässä tapahtuu se, että voista haihtuu pois vesi ja maidon proteiini erottuu, jolloin se on helppo poistaa kirkkaasta osasta. Jäljelle jää niin sanottu voiöljy tai voineste, jota käytetään ruoanlaittoon. Sula voi, josta hera on poistettu on myös laktoositon, jolloin se kestää öljyjen tapaan korkeita paistolämpötiloja tekemällä kauniin paistopinnan ilman käryä.

Lue myös: Paista letut kirkastetussa voissa ilman käryä – nappaa ohje maailman parhaalle lettutaikinalle

Sitä voi säilyttää öljyjen tapaan huoneenlämmössä, jolloin se säilyy juoksevana. Jääkaapissa se kovettuu, mutta sulaa huoneenlämpöön otettaessa. Käytä aina puhdasta lusikkaa tai otinta, kun kosket voihin. Näin se säilyy puhtaana ja säilyy pidempään käyttökelpoisena.

Kirkastettu voi jähmettyy jääkaapissa. Sitä voi käyttää kylmänä lusikoimalla sitä purkista tai sen voi käyttää huoneenlämpöisenä, jolloin se on juoksevaa, kuten pääkuvassa.
Kirkastettu voi jähmettyy jääkaapissa. Sitä voi käyttää kylmänä lusikoimalla sitä purkista tai sen voi käyttää huoneenlämpöisenä, jolloin se on juoksevaa, kuten pääkuvassa. Kuva: iStockphoto

Kokosimme viisi hyvää syytä kokeilla kirkastettua voita ruoanlaitossa

  1. Kirkastettu voi ei kärytä.
  2. Kirkastettu voi on laktoositon.
  3. Kirkastetulla voilla saat voin maun ja öljyjen paisto-ominaisuudet.
  4. Kirkastetulla voilla saat kauniin paistopinnan ja mehukkaan lopputuloksen.
  5. Kirkastettu voi säilyy huoneenlämmössä ja on aina käyttövalmista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kirkastettu voi – tee itse rasva, jolla paistat ilman käryä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.