Ideoita ruoanlaittoon

Millä korvaan kananmunan leivonnassa ja ruoanlaitossa? Kokosimme parhaat kikat ja keinot

Pullat, kasvispihvit ja jopa marengin voi valmistaa ilman kananmunaa, eikä ruoan rakenne kärsi. Kananmunan voi korvata esimerkiksi hedelmäsoseilla, jauhoilla ja kikherneiden liotusliemellä. Lue lisää!

Pienikin määrä kananmunaa voi aiheuttaa allergikolle rajua pahoinvointia. Munat eivät kuulu myöskään täysin kasvispohjaiseen vegaaniruokavalioon. Kun munaa ei voi käyttää, kotikokki voi hämmentyä. Pysyvätkö raastepihvit kasassa, tuleeko kakuista kovia ja litteitä?

Ruokiin saa onneksi hyvän rakenteen ilman muniakin. Jos reseptissä on vain yksi muna, sen voi jättää pois, ja nestettä tai rasvaa voi käyttää hieman enemmän. Pullan, patongin, pizzataikinan, monet leivät ja sämpylät voi leipoa ilman munia. Piirakoiden pohjissa ja täytteissä munan voi korvata jugurtilla, kermaviilillä tai juustoraasteella.

Leivonnaiset voi voidella ennen paistamista sokerivedellä tai maustamattomalla agar agar -hyytelöaineella, jolloin niihin tulee kaunis kiilto. Ruokiin saa jopa munan makua mustalla suolalla eli Kala namakilla, jossa on kananmunaa muistuttava, rikkimäinen aromi.

Jos reseptissä on paljon munia, ne voi korvata useilla aineilla, jotka antavat ruokaan kuohkeutta ja kiinteyttä. Munankorvikkeeksi sopivia aineita löytyy hyvin varustelluista marketeista sekä kasvisruokaan ja etnisiin tuotteisiin erikoistuneista kaupoista.

Näillä aineilla korvaat munan kuohkeuttajana:

Etikka

omenaviinietikka

Kananmunankorvikejauhe

Kauraleseet ja leivänmurut

Kikherneiden liotusliemi

Kikhernejauho

Kikhernejauho

Kivennäisvesi

Peruna

Silkkitofu

Soijajauho

Soijajauho

Tärkkelysjauhot

Vehnäjauho

Näillä aineilla korvaat kananmunan kosteuttajana ja sidosaineena:

Banaani

Hedelmäsoseet

Jugurtti ja kermaviili

Jugurttia

Pellavarouhe ja chia-siemenet

Pähkinävoit

Maapähkinävoi

Lähteet: Allergia- ja astamliitto, Kamomillan konditoria -ruokablogi, Ruokatieto,  VegaanihaasteVegaaniliitto, The Vegan Society

Testaa Kotilieden kananmunattomia leivonnaisohjeita:

kirsikkapiirakat

Munattomia leivonnaisia – katso ohjeet täältä!

Munaton maustekakku

Raakasuklaakakku

Raakasuklaakakku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millä korvaan kananmunan leivonnassa ja ruoanlaitossa? Kokosimme parhaat kikat ja keinot

Merja Koski

Kiitos monipuolisesta esittelystä kananmunan vaihtoehdoiksi. Vegaaninen ruokavalio on lisännyt näiden vinkkien tarvetta. Myös kananmuna-allergia vaatii ehdotonta tietoa vaihtoehdoista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.