Kokin ja leipurin opas – näin korvaat kananmunan leivonnassa ja ruoanlaitossa

Pullat, kasvispihvit ja jopa marengin voi valmistaa ilman kananmunaa, eikä ruoan rakenne kärsi. Kananmunan voi korvata esimerkiksi hedelmäsoseilla, jauhoilla ja kikherneiden liotusliemellä. Lue lisää!

Pienikin määrä kananmunaa voi aiheuttaa allergikolle rajua pahoinvointia. Munat eivät kuulu myöskään täysin kasvispohjaiseen vegaaniruokavalioon. Kun munaa ei voi käyttää, kotikokki voi hämmentyä. Pysyvätkö raastepihvit kasassa, tuleeko kakuista kovia ja litteitä?

Ruokiin saa onneksi hyvän rakenteen ilman muniakin. Jos reseptissä on vain yksi muna, sen voi jättää pois, ja nestettä tai rasvaa voi käyttää hieman enemmän. Pullan, patongin, pizzataikinan, monet leivät ja sämpylät voi leipoa ilman munia. Piirakoiden pohjissa ja täytteissä munan voi korvata jugurtilla, kermaviilillä tai juustoraasteella.

Leivonnaiset voi voidella ennen paistamista sokerivedellä tai maustamattomalla agar agar -hyytelöaineella, jolloin niihin tulee kaunis kiilto. Ruokiin saa jopa munan makua mustalla suolalla eli Kala namakilla, jossa on kananmunaa muistuttava, rikkimäinen aromi.

Jos reseptissä on paljon munia, ne voi korvata useilla aineilla, jotka antavat ruokaan kuohkeutta ja kiinteyttä. Munankorvikkeeksi sopivia aineita löytyy hyvin varustelluista marketeista sekä kasvisruokaan ja etnisiin tuotteisiin erikoistuneista kaupoista.

Näillä aineilla korvaat munan kuohkeuttajana:

Etikka

  • Tehostaa leivinjauheen ja ruokasoodan vaikutusta taikinassa.
  • Käytä etikkaa 2 teelusikallista 0,5 desin nestemäärää kohti.
  • Mieto omena- ja valkoviinietikka sopivat parhaiten leivonnaisiin.

omenaviinietikka

Kananmunankorvikejauhe

  • Peruna- ja tapiokatärkkelystä sisältävät korvikejauheet kohottavat, kuohkeuttavat ja kiinteyttävät leivonnaiset ja pihvitaikinat. Jauheesta voi tehdä myös munamaidon laatikkoon.
  • Suomalaiset ekokaupat myyvät Orgranin gluteenitonta No Egg -jauhetta
  • 1 teelusikallinen No Egg -jauhetta 1 teelusikallisessa nestettä vastaa yhtä munaa.

Kauraleseet ja leivänmurut

  • Kuohkeuttavat kasvis- ja jauhelihapihvitaikinat.
  • Leseitä tai muruja kannattaa lisätä taikinaan vähän kerrallaan ja tunnustella, koska seos on helposti muovattavaa.
  • Tarkista, ettei leivänmuruissa ole munaa.

Kikherneiden liotusliemi

  • Valkuais-sokerivaahdon voi korvata vaahdolla, joka tehdään sokerista ja kikherneiden liotusliemestä. Aquafabaksi kutsutusta herneliemestä voi valmistaa jopa marenkia.
  • Aquafaballa voi korvata majoneesin kananmunan ja drinkkien munanvalkuaisen. Liemi antaa jämäkkyyttä kasvispohjaisiin kermavaahtoihin ja tekee letuista rapeita.
  • 3 ruokalusikallista hernelientä vastaa yhtä munanvalkuaista.
  • Leivonnaiset kannattaa maustaa hyvin, jotta kikherneen aromi peittyy.

KikhernejauhoKikhernejauho

  • Kikhernejauho tekee leivonnaisista ja ohukaisista kiinteitä. Se sopii sidosteeksi suolaisiin ruokiin, kuten pihveihin ja laatikoihin ja antaa niihin lisämakua.
  • 0,5 desiä kikhernejauhoja vastaa yhtä munaa.
  • Jauhoista voi tehdä munakasta muistuttavan omeletin. Yhteen annokseen tulee 1,5 desiä kikhernejauhoa, 1 desi vettä ja 1 teelusikallinen öljyä. Omeletin voi maustaa kananmunalle maistuvalla mustalla suolalla.

Kivennäisvesi

  • Täytekakku- ja lettutaikinasta tulee kuohkea, kun osan nesteestä korvaa kivennäisvedellä.
  • Kivennäisvesi ei sido taikinaa, joten vehnäjauhoa kannattaa käyttää enemmän. Lisää vissytaikinaan 0,25−0,5 desiä ylimääräistä jauhoa jokaista puuttuvaa munaa kohden.

Peruna

  • Raastettu raaka tai kypsä peruna antaa kuohkeutta kasvis- ja jauhelihapihveihin ja suolaisiin piirakkapohjiin. Perunan tärkkelys toimii myös sidosaineena.
  • 1 pieni peruna vastaa yhtä munaa.

Silkkitofu

  • Soijasta tehty pehmeä silkkitofu kuohkeuttaa ja kiinteyttää kuivakakut, juustokakut ja mousset. Tofumuru antaa munamaitomaista rakennetta laatikkoruokiin.
  • 50 grammaa silkkitofua vastaa yhtä munaa.
  • Soseuta tofu sauvasekoittimella, ettei leivonnaisesta tule rakeinen.

SoijajauhoSoijajauho

  • Kiinteyttää leivonnaiset, letut, sekä kasvis- ja jauhelihapihvit. Soijajauho antaa myös lisämakua suolaisiin ruokiin.
  • 0,5 desiä soijajauhoa vastaa yhtä munaa.

Tärkkelysjauhot

  • Peruna-, maissi- ja ohrajauho kiinteyttävät ja kuohkeuttavat leivonnaiset sekä kasvis- ja jauhelihapihvit.
  • Munaton leivitysjauho syntyy tärkkelysjauhosta, vedestä, suolasta ja pippurista.
  • 0,5 desiä tärkkelysjauhoa vastaa yhtä munaa, ja sillä voi korvata osan taikinan vehnäjauhosta.

Vehnäjauho

  • Kiinteyttää ja kuohkeuttaa leivonnaiset, letut, jauheliha- ja kasvispihvit.
  • Lisää taikinaan 0,25-0,5 desiä ylimääräistä vehnäjauhoa jokaista puuttuvaa munaa kohden.

Näillä aineilla korvaat kananmunan kosteuttajana ja sidosaineena:

Banaani

  • Sopii mehevöittäjäksi ja kiinteyttäjäksi makeisiin leivonnaisiin, vohveleihin ja lettuihin.
  • Puolikas soseutettu banaani vastaa yhtä munaa.
  • Banaanin makeuden ansiosta voit käyttää vähemmän sokeria.

Hedelmäsoseet

  • Omena-, luumu- ja aprikoosisose antavat makeutta, mehevyyttä ja kiinteyttä makeisiin leivonnaisiin.
  • 0,5 desiä hedelmäsosetta vastaa yhtä munaa.

Jugurtti ja kermaviili

  • Maito- ja kasvispohjaiset jugurtit kiinteyttävät ja kosteuttavat leivonnaiset sekä kasvis- ja jauhelihapihvit.
  • Maustetuilla jugurteilla saa lisäaromia makeisiin leivonnaisiin. Maustamaton jugurtti tai kermaviili sopii suolaisiin piirakkapohjiin ja niiden täytteisiin.
  • 0,5 desiä hapanmaitotuotetta vastaa yhtä munaa.

Jugurttia

Pellavarouhe ja chia-siemenet

  • Nesteeseen sekoitettu pellavarouhe ja chia-siemenet muuttuvat munamaisen tahmeaksi massaksi. Se kiinteyttää leivonnaiset ja vohvelit.
  • 1 ruokalusikallinen pellavarouhe- tai chia-tahnaa vastaa yhtä munaa.

Pähkinävoit

  • Kiinteyttävät makeat leivonnaiset ja antavat niille täyteläisen maun.
  • 0,5 desiä pähkinävoita vastaa yhtä munaa.

Maapähkinävoi

Lähteet: Allergia- ja astamliitto, Kamomillan konditoria -ruokablogi, Ruokatieto,  VegaanihaasteVegaaniliitto, The Vegan Society

Testaa Kotilieden kananmunattomia leivonnaisohjeita:

kirsikkapiirakat

Munattomia leivonnaisia – katso ohjeet täältä!

Munaton maustekakku

Raakasuklaakakku

Raakasuklaakakku

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kokin ja leipurin opas – näin korvaat kananmunan leivonnassa ja ruoanlaitossa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X