Kokki Linnea Vihosen luottoherkku on uskomattoman kaunis ja maukas: ”Munavoi on parhaimmillaan heti nautittuna, ei jääkaapin kautta”

Linnean munavoi kerää ylistyksiä sosiaalisessa mediassa. Voiko munavoi tosiaan olla noin herkullisen näköistä ja makuista? Salaisuus piilee juuri oikeanlaisissa kananmunissa.

Munavoi on todella koukuttavaa, jos se on valmistettu hyvin. Se sopii lisukkeeksi niin karjalanpiirakoille, rieskoille kuin ruisleipienkin päälle. Ja erityisen hyvin valmistettua munavoita voi kauhoa suoraan kulhosta, niin herkullista se on!

Munavoin tekeminen luulisi olevan helppoa. Onnistumisen takana piilee kuitenkin muutama niksi, millä tästä legendaarisen yksinkertaisesta lisukkeesta saa täydellistä.

Lue myös: Tunnetko munien tuotantotavat? ”Maalaismunat” on vain markkinointitermi – fiksu kuluttaja opettelee tuntemaan nämä neljä numeroa

Linnea Vihosen munavoi kerää kehuja

TV-ohjelmista Kokkisota ja Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmista tuttu kokki Linnea Vihonen tunnetaan yksinkertaisen ja maistuvan ruoan ystävänä. Linnean ruoanlaitossa pääroolissa ovat simppelit raaka-aineet.  Hän saa yksinkertaisistakin raaka-aineista irti niiden herkullisimmat aromit.

Suomalaisten perisynti munavoin valmistuksessa on keittää kananmunia liian kauan.

Linnean munavoi on luottoherkku, jota kokki tarjoaa vieraille niin juhlissa kun arkenakin.

Linnean munavoi on luottoherkku, jota kokki tarjoaa vieraille niin juhlissa kun arkenakin. Kuva: Linnea Vihonen

Munavoi: Älä mokaa keittoaikaa ja tarjoilulämpötilaa

Munavoissa kananmuna on pääroolissa, mutta miten saada yksinkertaisesta munasta kaikki irti, että se tämäkin vanha ruoka nousisi uudelle tasolle?

Munavoi on kuin risotto – ehdottomasti parhaimmillaan heti nautittuna.

”Suomalaisten perisynti munavoin valmistuksessa on keittää kananmunia liian kauan,” Linnea sanoo.

Maltti on valttia kananmunan kypsennyksessä. Kun munia kypsentää liian kauan, niistä tulee kumisia ja kuivia. Lisäksi saattaa käydä köpelösti ja muniin ilmestyy harmaan vihreä rengas ja keltuainen muuttuu jopa harmaaksi. Tässä tapauksessa kysymyksessä on kemiallinen reaktio, jossa valkuaisen rikkivety ja keltuaisessa oleva rauta reagoivat. Muna maistuu ja näyttää pahalle.

Koska ulkonäkö on puoli ruokaa, niin munavoin kohdalla munien keittoaikaan pitää kiinnittää erityistä huomiota. Linnean mukaan täydellinen keittoaika mediumkokoiselle kananmunalle on kuusi minuuttia. Munavoin voi tehdä myös uppomunasta, jolloin keittoaika on kolme minuuttia.

Keittoaika ei ole ainut asia. Munavoin tarjoamiseen pitää kiinnittää huomiota myös. Täydellinen munavoi on kultaisen keltaista ja huoneenlämpöistä. Ei jääkaappikylmää.

”Munavoi on kuin risotto – ehdottomasti parhaimmillaan heti nautittuna. Ei siis jääkaapin kautta”, Linnea sanoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Linnea Vihonen (@linnea.vihonen) jakama julkaisu

Simppelit mausteet

Perinteinen munavoi ei kaipaa mitään lisukkeita eikä erikoisia mausteita. Toki sitäkin voi maustaa oman fiiliksen mukaan suolan lisäksi.

”Tämän kyseisen munavoin kohdalla laitoin sormisuolan lisäksi mausteeksi vähän morttelissa rouhittua sichuanpippuria ja raastettua veriappelsiininkuorta. Myös sitruunankuori sopii hyvin sen joukkoon. Tärkeintä munavoin kohdalla on kuitenkin se, että kananmunia ei ole keitetty harmaiksi ja kuiviksi vaan ne ovat jätetty hieman löysiksi ja keltuainen on kauniin keltainen. Lämpimänä murskattu muna haarukoidaan pehmeän kirnuvoin joukkoon ja maustetaan sormisuolalla. Ja ehkä se tärkein, munavoi tarjotaan heti eikä jääkaapin kautta. Se on siinä kaikessa yksinkertaisuudessaan”, Linnea ylistää.

Avainsanat

Keskustelu

Itse olen jo vuosia tehnyt munavoin ilman voita tai margariinia. Teen munavoin kananmunista ja raejuustosta (+ sopivat yrtit ja pansuola). Näin munavoi on huomattavasti terveellisempi ja kuitenkin lopputulos näyttää ja maistuu oikealta.

Kommentoi juttua: Kokki Linnea Vihosen luottoherkku on uskomattoman kaunis ja maukas: ”Munavoi on parhaimmillaan heti nautittuna, ei jääkaapin kautta”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X