Kokonainen kala uuniin – kalakauppiaan vinkillä tunnistat kypsän kalan

Silloin kun kalastus ei ole itselle mahdollista, suuntaa kalaan kauppaan. Pienet kalakaupat palvelevat ja antavat valmistusvinkkejä.

Marraskuussa 2016 perustettu Maxin kala löytyy 100 vuotta vanhasta talosta Espoon Kauklahdesta. Siellä häärii 27-vuotias kauppias Max Grönholm.

Vuoden 2017 positiivisimman espoolaisen ja vuoden kauklahtelaisen on mukava hymyillä, sillä kalakauppaan tullaan kauempaakin ja jopa aivan jonoksi asti. Täältä ei osteta pelkkää lohta, vaan asiakkaat ovat kiinnostuneita kuulemaan Maxin ehdotuksia muistakin kaloista. Palvelu onkin täällä ykkösasia.

”Meiltä löytyy tuoreena riippuen päivästä esimerkiksi turskan kieltä ja poskea, merikrottia, molvaa, keilaa sekä perinteisempiäkin kaloja. Kannattaa seurata Facebook-sivujamme, jonne päivitetään päivän saalista,” kauppias kertoo.

Max jakaa mielellään myös ideoita ohjeisiin ja kertoo, mistä kalat tulevat.

Kalat fileoidaan asiakkaan niin halutessa, mutta Max suosittelee kokeilemaan esimerkiksi kokonaista siikaa.

”Tämä Välimeren tyyliin täytetty siika on maistuva ja todella helppo valmistaa. Kokonainen kala on mehevämpää kuin filee,” kauppias muistuttaa.

täytetty siika välimeren tyyliin

Mistä tunnistaa kypsän kalan?

  • Varaa kokonaista perattua kalaa 300–400 g/henkilö.
  • Kala kannattaa valmistaa melko kuumassa uunissa, noin 220 asteessa.
  • Kun kalasta irtoaa evä helposti nyppäämällä, kala on kypsää.

graavilohi thaimaalaisella twstillä ja som tam -salaatti

 

Espoolaisessa kalakaupassa suosituimpia ovat teemaviikot. Etenkin thaiteemaviikot ovat suosittuja. Silloin mukaan voi ostaa muun muassa chilihilloja, joita voi käyttää ruoanlaitossa tai ostaa Maxin thaityyliin graavattua lohta. Jos sen haluaa valmistaa kotona, niin tässä on ohje.

Samalla reissulla Maxin kalakaupasta voi ostaa oheistuotteita kuten kalasäilykkeitä sekä pakastealtaasta löytyviä äyriäisiä, paikallista riistaa ja helsinkiläisen pienmakkaratehtaan Feri’sin makkaroita.

Maxin kala
Osoite:
Kuninkaankartanontie 5, 02780 Espoo
(Kauklahti),
maxinkala.fi
Avoinna:
Ke–pe klo 11–19 ja  lauantaina klo 10–16.

Artikkeli on osa 3 osaista kalakauppajuttusarjaa, joka on julkaistu 3-18 Kotiliedessä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kokonainen kala uuniin – kalakauppiaan vinkillä tunnistat kypsän kalan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X