Ruoka

Paista kokonainen paisti meheväksi muutaman niksin avulla – tiedätkö, miten pyyheliina liittyy paistin onnistumiseen?

Täydellisesti kypsennetty kokonainen paisti on herkkua. Lihan kypsennyksessä kannattaa muistaa muutama niksi.

Kokonainen paisti on arvokasta, joten valmistukseen kannattaa panostaa, ettei laadukas liha epäonnistu.

Kokonainen paisti, millainen liha sopii paistiin?

Kokolihasta tehty paisti on helppoa juhlaruokaa. Se valmistuu uunissa lähes itsekseen ja pienillä nikseillä se myös onnistuu aina. Yleinen virhe on valita lihaksi ruhonosa, jossa on paljon sidekudosta. Paistia ei kypsytetä uunissa pitkään ylikypsäksi, vaan se syödään usein mediumina, eli jätetään roseeksi sisältä. Paljon sidekudosta sisältävät ruhonosat kannattaa jättää ylikypsälle lihalle. Hyvin riippuneen ja murean lihan voi jättää roseeksi sisältä. Esimerkiksi sisäpaisti tai paahtopaisti ovat hyviä vaihtoehtoja. Paahtopaisti on suomalaisten herkku, sitä tehdään usein juhliin. Riista-aikana paisti kannattaa valmistaa peuran- tai hirvenlihasta. Myös lampaanpaisti ja naudan eri osista tehdyt paistit ovat mehukkaita ja helppoja.

Riistapaisti on ekologinen valinta ruokapöytään.
Riistapaisti on ekologinen valinta ruokapöytään. Kuva: Kristiina Kurronen

8 vinkkiä kokonaisen paistin valmistukseen

  1. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Lihan paistoaika riippuu lihan sisälämmöstä. Perinteinen paisti paistetaan huoneenlämpöisestä lihasta. Joskus myös routapaistille on paikkansa. Routapaisti laitetaan uuniin jäisenä.
  2. Kun paistat pinnan voissa ennen kypsennystä, paisti saa kivan värin ja hyvän maun.
  3. Paista paisti miedossa lämmössä. Uunin kuumuus 135 astetta on hyvä. Liian kuuma uuni tekee paistista kuivan.
  4. Käytä paistomittaria. Mittari työnnetään lihan paksuimpaan kohtaan.
  5. Jos haluat naudan paistin kauniin punertavana (medium), jätä lihan sisälämpötila on 53 – 57 asteeseen. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58 – 64 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on 65 astetta.
  6. Vetäytymisessä tehdään suurimmat virheet. Erittäin tärkeä vaihe on lihan vetäytyminen, jolla taataan nesteiden tasaantuminen. Ota paisti uunista, hiero sen pintaan suolaa ja mustapippuria, ja peitä se foliolla ja pyyheliinalla 20 – 30 minuutiksi. Liha jatkaa vielä hiukan kypsymistä vetäytymisen aikana. Vaihtoehtoinen tapa paistin maustamiseen on hieroa paistin pintaan suolaa, pippuria, kuivia tai tuoreita yrttejä ja valkosipulia pannulla ruskistamisen jälkeen, ennen kuin laitat paistin uuniin.
  7. Käytä sileää veistä. Leikkaa paisti poikkisyin viipaleiksi terävällä sileäteräisellä paistiveitsellä. Sahalaitainen veitsi hajottaa lihaa.
  8. Viimeistele paisti suolalla. Voit lisätä vielä sormisuolaa paistiviipaleiden päälle juuri ennen syömistä.

Kokonainen paisti: paahtopaisti, routapaisti tai poropaisti

Paahtopaisti on varmasti yksi suosituimmista ruhonosista valmistaa kokonainen paisti. Paahtopaisti on murea ja se kypsyy nopeasti mehukkaaksi. Paahtopaistin voi tarjoilla myös kylmänä, joten sen voi valmistaa hyvin etukäteen.

Routapaisti on herkullinen. Se tehdään usein riistasta. Jäinen kokonainen paisti nostetaan uuniin, paistetaan kypsäksi ja vasta sen jälkeen maustetaan. Aseta jäinen paisti uunivuoassa 80-asteiseen uuniin. Kun paisti on muutaman tunnin kuluttua sulanut, aseta paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari. Paista noin 12 tuntia kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Paistettu paisti nostetaan mausteliemeen, jossa paisti saa muhia yön yli tai useamman päivän.

Jos saat käsiisi poronlihaa, kokeile paistia. Poropaisti on vähärasvaista ja todella maukasta. Riistaliha on ekologinen valinta lautaselle. Poronpaistia ei kannata maustaa erikoisilla mausteilla. Vain suola riittää. Nauti riistan mausta sellaisenaan.

Vinkit antoi HKScanin Suomen lihan kategoriajohtaja Mikko Järvinen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paista kokonainen paisti meheväksi muutaman niksin avulla – tiedätkö, miten pyyheliina liittyy paistin onnistumiseen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.