Ideoita ruoanlaittoon

Kondensoitu maito on salainen ase kotijäätelöön ja kinuskikastikkeeseen – ole tarkkana kaupan hyllyllä

Kondensoitu maito on kotileipureiden suosikkiraaka-aine ympäri maailman. Erikoinen säilykemaito on ehdoton hätävara, kun leipomisvimma iskee. Ole tarkkana kaupan hyllyllä, sillä kondensoitua maitoa myydään makeutettuna, makeuttamattomana ja valmiiksi kinuskiksi keitettynä.

Kondensoitu maito on käytännössä lehmänmaitoa, joka on keitetty paksuksi kastikemaiseksi tiivisteeksi. Maidosta on keitetty suurin osa sen sisältämästä vedestä pois.

Kondensoitua maitoa myydään säilykepurkissa, joka tekee siitä nerokkaan raaka-aineen jokaisen kotileipurin kuivakaappiin. Se säilyy vuosikaudet kaapissa avaamattomana.

Kaupassa kondensoitua maitoa ja sen eri versioita myydään leivontatarvikehyllyssä.

Kondensoitu kookosmaito myydään noin 300 gramman säilykepurkissa. 
Kondensoitu kookosmaito myydään noin 300 gramman säilykepurkissa.  Kuva: Maahantuoja

Kondensoitu maito – 4 erilaista purkkia, ole tarkkana kaupan hyllyllä

Kondensoitua maitoa on saatavana neljää erilaista: makeutettua sekä makeuttamatonta. Lisäksi on valmista kondensoidusta maidosta tehtyä kinuskia sekä vegaanista kookosmaidosta tehtyä kondensoitua maitoa.

Säilykepurkissa lukee, onko se makeutettua vai ei. Makeutettu versio on tehty lehmänmaidosta ja sokerista samaan tapaan keittämällä, kun makeuttamatonkin.

Kondensoidut maidot ovat ulkomaisia tuotteita, ja siksi pakkauksessa lukee usein englanniksi niiden nimet. Tunnistat ne nimistä ”sweetend condensed milk”, joka on makeutettu ja makeuttamaton ”evaporated condensed milk”.

Lisäksi säilykepurkkihyllyssä näiden kahden vieressä saattaa olla kolmas saman näköinen purkki, jossa lukee karamellisoitu kondensoitu maito tai ”caramellised condensed milk”.  Se on samaa makeutettua maitoa, mutta sitä on keitetty niin pitkään, että se on muuttunut kinuskiksi. Purkissa saattaa lukea myös ”dulce de leche” tai ”milk jam” eli maitohilloa.

Tätä karamellisoitua maitoa voi käyttää kinuskin tavoin. Se on paksumpaa, kun perinteinen juokseva kinuskikastike, joten se sopii hyvin kakkujen ja pikkuleipien täytteeksi.

Neljäs purkki on tehty kookosmaidosta ja eri makeutusaineista. Joidenkin merkkien kondensoidut kookosmaidot ovat makeutettu vain sokerilla, mutta mukana saattaa olla myös kookossiirappia.

Tuotetta löytää leivontahyllystä nimellä kondensoitu kookosmaito tai englanniksi ”condensed sweetend coconut milk”.  Se on luonnollisesti vegaaninen, koska sen valmistukseen ei ole käytetty lehmänmaitoa.

Kondensoitu kookosmaito on tehty kookosmaidosta, sokerista ja kookossiirapista. 
Kondensoitu kookosmaito on tehty kookosmaidosta, sokerista ja kookossiirapista.  Kuva: Maahantuoja

Kondensoitu maito sopii leivontaan ja jälkiruokiin

Kondensoitu maito ja siitä tehty kinuski sopivat loistavasti erilaisiin jälkiruokiin. Kondensoitu maito on kotitekoisen jäätelön salainen ase.

Jäätelön valmistus kotona voi olla hankalaa, koska maito ja kerma kovettuvat pakastimessa niin kovaksi, että jäätelön valmistus menee monesti pieleen ilman jäätelökonetta. Kondensoidusta maidosta tehty jäätelö pysyy myös pakastamisen jälkeen todella pehmeänä ja helposti muotoiltavana. Kondensoidusta maidosta tehdystä kotijäätelöstä saa jopa jäätelökauhalla kauniita palloja. Sitä kutsutaankin maailman helpoimmaksi jäätelöohjeeksi. 

Kondensoidusta maidosta tehty limettipiirakka on klassikko. Key lime pie -nimellä kulkeva piiras on legendaarinen limetinkuorella ja mehulla maustettu juustopiirakka, johon käytetään kondensoitua maitoa.

Banoffee-piirakka on myös yksi klassikkoleivonnaisista, johon tarvitaan kondensoitua maitoa. Lisäksi banoffee-piiraasta on monia erilaisia versioita, joita kannattaa kokeilla. Esimerkiksi puolukasta tehty puoloffee on todella herkullinen suomalainen versio.

Erilaiset pienet makeat herkut kuten toffeekarkit, kinuski- ja fudgekuutiot onnistuvat varmasti kondensoidun maidon avulla. Rocky road -suklaastakin tulee ihanan pehmeä kondensoidun maidon avulla.

Kondensoitua makeutettua maitoa voi käyttää jälkiruokakastikkeeksi sellaisenaan ja makeuttamatonta kondensoitua maitoa kahvin kanssa. Sitä voi pitää hätävarana mökillä kuiva-ainekaapissa.

Key lime pie on klassikkoleivonnainen, johon käytetään kondensoitua maitoa. 
Key lime pie on klassikkoleivonnainen, johon käytetään kondensoitua maitoa.  Kuva: iStockphoto

Tee itse: kondensoitu maito kinuskiksi keittämällä

Makeutetusta kondensoidusta maidosta saa keittämällä kinuskia.

Purkkia pitää keittää kolme tuntia. Kyllä, kolme tuntia! Se on todella energiatehotonta, koska samaa tavaraa myydään valmiina karamellina purkissa, joten mieti tarkkaan haluatko ryhtyä hommaan.

Jos kuitenkin päädyt keittämään itse makeutetun maidon karamelliksi, poista ensin säilykepurkista etiketit ja liima purkin kyljestä, sillä ne irtoavat kattilassa ja liima saattaa pilata kattilasi.

Pidä purkkia kolme tuntia kiehuvan veden alla, lisää vettä tarvittaessa. Purkki saattaa ”räjähtää”, jos vettä ei ole tarpeeksi. Kun kolme tuntia on kulunut, nosta purkki vedestä, jäähdytä sitä vähän ja avaa purkki. Sisältö on muuttunut paksuksi karamelliksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kondensoitu maito on salainen ase kotijäätelöön ja kinuskikastikkeeseen – ole tarkkana kaupan hyllyllä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.