Ideoita ruoanlaittoon

Kondiittorin vinkit täydelliseen kakun kuorrutukseen: ”Pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä!”

Kakun kuorrutus saattaa aiheuttaa päänvaivaa näin juhlakaudella. Kysyimme vinkit ammattilaiselta.

Lue lisää: Hittiohje! Liukuvärjätty kakku – katso vaihekuvat, ja olet trendien harjalla

Onnistunut kakku ei ole mitään ilman täydellistä kuorrutusta. Koristeltu kakku näyttää viimeistellyltä ja huolitellulta. Onneksi tämän kevään kakkutrendit eivät vaadi näpertelyä vaan suosivat esimerkiksi liukuvärjäystä ja helppoja koristuksia.

Lue lisää: Vältä 3 yleisintä virhettä  ja valmista täydellinen täytekakku: ”Me emme ole koskaan epäonnistuneet tällä ohjeella!”

”Viimeistelty koristelu on kakun kruunu ja tekijänsä ylpeyden aihe,” kesäkuussa kondiittoriksi valmistuva catering-yrittäjä ja intohimoinen leipuri Merja Naumanen kertoo.

Tuulihattuleivokset Ranskassa Divernet patisseriessa.
Kakut ja leivonnaiset koristellaan yksinkertaisesti tänä kesänä. Esimerkiksi puutarhan myrkyttömät ruusut ja niiden terälehdet sopivat juhlakakkujen koristeluihin. Alkukesästä kukkiva juhannusruusu on kaunis kakun koriste.

Oppinsa Naumanen on saanut Suomen lisäksi Ranskasta.

”Vietin viisi viikkoa opiskellen kondiittorin töitä Luoteis-Ranskassa Dieppen kaupungissa Divernet-nimisessä patisseriessa. Olen ylpeä kokemuksestani, onhan Divernet kaupungin paras patisserie. Ranskalaisten työmoraali on uskomaton, he ovat todella ylpeitä osaamisestaan ja tekevät kaiken pieteetillä. Viikkojen aikana opin paljon ja kirjoitin kaikki vinkit ylös. Nyt toteutan ranskalaisia ideoita omassa catering-yrityksessäni, joka on erikoistunut juuri ranskalaisiin leivonnaisiin ja aperitiivi-tuotteisiin,” Naumanen kertoo.

Divernet patisserie Ranskassa.
Kondiittoriksi kesäkuussa valmistuva Merja Naumanen (vas.) yhdessä ranskalaisten Divernet-patisserien työntekijöiden kanssa. Toppaliivi oli välillä tarpeen, sillä patisseriessa työskenneltiin 4 asteen lämpötilassa.

Kevään juhlien koristelutrendit

Millainen kakun kuorrutuksen pitäisi olla tämän kevään ja alkukesän juhlissa? Ja miten siitä saa kestävän, jos on lämmin ja juhlat ovat sisätiloissa?

”Tämän kevään kuorrutustrendeissä näkyy rentous ja yksinkertaiset koristeet. Liukuvärjätty kuorrute on trendikkäin ja modernein. Sen lisäksi kakun voi halutessaan koristella muutamalla suklaalehdellä, jotka ovat todella helppo tehdä. Ihan muutama koriste riittää, tämän kesän kakut ovat yksinkertaisia ja simppeleitä,” hän kertoo.

Täytekakku voikreemillä.
Etualalla koristeena valkosuklaalehdyköitä. Kakun ovat tehneet kondiittori Piia Perttilä sekä kesäkuussa kondiittoriksi valmistuva Merja Naumanen. © Sarianne Solio

Suklaalehdet tehdään todella yksinkertaisesti sulattamalla esim. valkosuklaata ja pyyhkäisemällä sitä leivinpaperille lehden muotoon. Suklaa jähmettyy nopeasti ja se irtoaa leivinpaperista helposti.

Täydellinen kakun kuorrutus

Juhlissa kuorrutetut kakut seisovat pöydässä useammankin tunnin. Kuorrutuksen pitää pysyä kasassa eikä se saa valua.

”Jos haluat kuorrutuksen, joka pysyy kauniina koko illan ja on hyvän makuinen, tee klassinen voikreemikuorrutus. Se on todella hyvän makuinen ja se pysyy paikallaan. Sitä on myös helppo muokata liukuvärjäykseen ja se pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä.”

Voikreemin valmistuksessa on tärkeää, että vaahdotettava voi on sopivan lämpöistä. Se ei saa olla aivan löllöä ja pehmeää, mutta ei jääkaappikylmääkään.

”Ota voi ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön. Muista, että kakkupohjan tulee olla täysin kylmä, kun aloitat koristelun. Vatkaa tarpeeksi kauan, että kreemistä tulee kuohkeaa. Kuorrute tarttuu paremmin täysin kylmään kakkuun. Myös ennen liukuvärin lisäämistä, pidä kakkua kylmässä,” Naumanen muistuttaa.

voikreemi

Voikreemin ohje

400 g huoneenlämpöistä voita

4 1/2 dl tomusokeria

3 rkl kylmää vettä

halutessasi elintarvikeväriä

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Malta vaahdottaa niin kauan, että kuorrute on valkoista. Lisää lopuksi kylmä vesi ja vaahdota vielä hetki. Tämä tekee voikuorrutteesta notkeampaa. Jos teet liukuvärjäyksen jätä puolet vaahdosta valkoiseksi ja jaa toinen puolikas kahteen osaan. Värjää toinen puolikas elintarvikevärillä vaaleanvihreäksi ja toinen astetta tummemmaksi. Kuorruta kakku valkoisella kuorrutteella ja laita kylmään puoleksi tunniksi. Levitä palet-veitsellä kakun alaosaan (noin puolet) vaaleampaa kuorrutetta ja laita kakku taas hetkeksi kylmään. Levitä lopuksi tummempi kuorrute palet-veitsellä kakun alaosaan.

Muista myös vispikerma sekä marenki

Muita kestäviä kakun kuorrutuksia ovat yhdistetty vispikerma sekä rahka tai vispikerma sekä tuorejuusto esimerkiksi mascarpone. Italialainen marenkikuorrutus on todella kestävä ja se on täysin maidoton, joten se on hyvä vaihtoehto maidottomaan kakkuun.

Syötäviä kukkia kakkuun

Mikäli pihallasi kukkkii juhannusruusu tai syreeni, voi niiden kukkia käyttää koristelussa. Puhtaista kukista voi tehdä myös maustesokeria. Surauta terälehtiä sokerin kanssa tehosekoittimessa ja käytä sokeria kuppikakkujen tai pikkuleipien leivonnassa. Kukkasokerilla voi maustaa myös kakkumassaa.

Juhannusruusu sopii kakun koristeeksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kondiittorin vinkit täydelliseen kakun kuorrutukseen: ”Pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä!”

iäkäs makuri

Äitini oli kakkuleipuri 50-luvulla, jolloin ei ollut jääkaappeja monessakaan taloudessa, hän teki mm. kerros hääkakkuja kesäaikanakin, kermakakut olivat vielä silloin harvinaisia. Velipojan kanssa päästiin”nuolemaan” kaikki kipat, jotka olivat olleet erilaisina kakkutaikina-astioina, parhaaksi äänestimme voikreemitäytteen, joka maustettu väkevällä kahvilla. Edesmennyt vaimoni osasi tehdä samanmakuista kahvivoi täytekakkua, ei löydy ihan helposti sellaista reseptiä, joka neuvoisi miten tehdää kahvikakku makurille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.