Kookosmaito on aasialaisen keittiön kulmakivi – kokosimme 27 suolaista ja makeaa reseptiä

Kookosmaito tuo ruokiin pehmeää täyteläisyytta ja eksoottisen aasialaisen vivahteen. Poimi suolaiset ja makeat reseptit, joiden vuoksi kaapissa kannattaa pitää varalla kookosmaitotölkki jos toinenkin.

Kookosmaito sopii monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Se ihastuttaa täyteläisellä maullaan ja sopii myös laktoosittomaan, vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon.

Lue myös: Kookos antaa makua marjaleivonnaisiin – leivo piiras mustikoista, luumusta tai rapaperista

Kookosmaito on kookospähkinän siemenvalkuaisesta tehtyä maitomaista nestettä. Se on yksi aasialaisen keittiön kulmakivistä.

Kookos tuo ruokiin makua ja toimii myös vahvojen mausteiden herkullisena tasapainottajana. Maito taittaa tulisen ruoan pahimman poltteen, pyöristää lempeästi makua ja sitoo ainekset kokonaisuudeksi. 

Kookos on miedon makeutensa ansioista ihana valinta myös leivontaan, jälkiruokiin ja muihin makeisiin herkkuihin. Kookoksen makua täydentävät erityisen hyvin raikkaat hedelmät, vanilja ja suklaa.

Kookosmaidosta valmistat myös uskomattoman kuohkeat pullat sekä herkullisimmat letut ja räiskäleet. 

Kookosmaidot tutuiksi

Erilaisia kookosmaitoja on kaupan hyllyt pullollaan. Suurimmat erot niiden välillä ovat rasvapitoisuudessa. 

  • Kookosmaito valmistetaan kookospähkinän valkoisesta mallosta sekä kookosvedestä. Kookosmaidon rasvapitoisuus on 17-20 %. 
  • Kookoskerma valmistetaan murskatusta kookospähkinän mallosta. Se on kookosmaitoa rasvaisempaa ja paksumpaa. Kookoskermaa käytetään silloin, kun ruokaan halutaan täyteläistä makua ja rakennetta. Kerma sopii vatkattavaksi ja käytettäväksi makeissa jälkiruoissa kermavaahdon tapaan. Kookoskerman rasvapitoisuus on yleensä 24 %.
  • Kevyt kookosmaito sopii nimensä mukaan kevyeen ruoanlaittoon ja sellaiseen kokkaukseen, jossa kookoksen maun ei haluta olla keskiössä. Kevyen kookosmaidon rasvapitoisuus on 8 %.
  • Kondensoitu kookosmaito on kookosmaidosta valmistettu kookosmaitotiiviste, joka on makeutettu sokerilla ja kookossiirapilla. Se on koostumukseltaan paksua, tahmeaa ja siirappimaista. Runsaan sokeripitoisuutensa ansioista kondensoitu kookosmaito sopii erinomaisesti jälkiruokiin ja leivontaan. Siitä voi valmistaa vegaanista jäätelöä.

Kun kookosmaitotölkkiä säilyttää kylmässä, kookosmaidossa oleva neste ja rasva erottuvat siten, että pinnalle muodostuu kermainen kookosmaitokansi ja pohjalle kirkas neste.

Kermaisen kookosmaitokuoren voi lusikoida kulhoon, vatkata vaahdoksi ja käyttää jälkiruoissa ja kastikkeena kermavaahdon tapaan.

Jos haluat kookosmaidosta tasaista, upota suljettu tölkki hetkeksi lämpimään veteen ja ravista sitä sitten, niin kerrokset muuttuvat jälleen tasaiseksi seokseksi. 

Kookosmaidot ja -kermat sopivat monipuolisesti ruoanlaittoon, kastikkeisiin, keittoihin sekä leivontaan ja kylmiin ja lämpimiin juomiin. 

Lue myös: Intialainen kukkakaalipannu on lempeän mausteinen kasvisruoka

Kookos tuo täyteläisyyttä keittoihin

Loraus kookosmaitoa tai -kermaa loihtii uutta makua sosekeittoihin ja tuo eksoottisen vivahteen myös muihin arjen suosikkisoppiin.

Kookos-tofulaksan mausteinen liemi saa ruokaisuutta nuudeleista, tofusta ja pähkinöistä.

Thaimaalainen lohikeitto tarjotaan katkarapuvartaiden kanssa. Keiton lisukkeeksi sopivat myös tofu, paistetut sienet ja minimaissit.

Kookospohjaiset curryt ja kastikkeet 

Kookosmaito taittaa tulisen ruoan pahimman poltteen ja pyöristää lempeästi makua. Siksi se sopii erinomaisesti mausteisten curryjen ja muiden aasialaisvivahteisten kastikkeiden pohjaksi.

Maukkaat currykastikkeet tarjotaan jasmiiniriisin ja cashewpähkinöiden kanssa.

Kookosmaito valloittaa jälkiruoissa

Kookosmaito on miedon makeutensa ansioista ihana valinta jälkiruokiin ja muihin makeisiin herkkuihin. Kookoksen makua täydentävät erityisen hyvin raikkaat hedelmät sekä vanilja ja suklaa.

Kookoskermasta ja kondensoidusta kookosmaidosta valmistat pehmeää jäätelöä ja herkullisen makeaa kinuskia. Syntisen hyvän vegaanisen suklaamoussen pohjana on tölkillinen kookomaitoa.

Kookosmaito mehevöittää kakut ja muut leivonnaiset

Kokeile kookosmaitoa myös makeaan ja suolaiseen leivontaan. Kookosmaidosta vatkaat herkullisen kreemin täytekakkuun, pyöräytät pehmoisat sämpylät ja herkulliset piirakan täytteet.

Kookosmaidosta valmistetut letut ja räiskäleet sopivat myös maidottomaan ruokavalioon. 

Kookosmaitopohjaiset juomat

Kylmissä sekä lämpimissä juomissa kookosmaito on verraton. Aamusmoothie ja välipalapirtelö saavat hetkessä uuden ilmeen, kun pohjana käyttää kookosmaitoa.

Kylmillä ilmoilla maistuu Coquito eli puertoricolainen joulujuoma, jossa ihastuttvat kookoksen lisäksi joulusta tutut mausteet eli neilikka, kaneli ja kardemumma.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kookosmaito on aasialaisen keittiön kulmakivi – kokosimme 27 suolaista ja makeaa reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X