Kotilieden ruokatoimittaja sai arvostetun palkinnon: Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja on vuoden paras keittokirja

Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja on valittu vuoden parhaaksi keittokirjaksi. Sannan ruokakirja on ylistys lähiruoalle: edulliselle, herkullisille ja ravinteikkaalle perunalle.

Sanna Mansikkamäen mummolassa ei saanut koskaan karkkia. Sannan karkkeja olivat pienet, peukalonpään kokoiset perunat, jotka nostettiin pellosta ensimmäisinä. Ne pestiin yhdessä, keitettiin isossa kattilassa ja syötiin voin kanssa.

”Pyysin aina mummolta, että saanko ne kaikista pienimmät perunat”, Sanna kertoo.

”Ne olivat kuin mansikoita.”

Peruna on vuoden paras keittokirja

Sanna-tyttö kasvoi aikuiseksi, ryhtyi toimittajaksi ja lähti perunapellon laidalta maailmalle ja koki niin italialaisen, eteläamerikkalaisen kuin saksalaisenkin keittiön. Varsinaissuomalaiselta mummonmökiltä periytynyt rakkaus perunaan kuitenkin pysyi ja kasvoi niin suureksi, että Sanna halusi kirjoittaa kokonaisen kirjan perunasta. Vuoden 2018 lopussa julkaistiin Sannan viides ruokakirja, Peruna – parhaat reseptit (Readme).

Nyt Sanna Mansikkamäen kirjoittama ja Pia Inbergin kuvaama Peruna on valittu vuoden parhaaksi keittokirjaksi. Paras keittokirja -palkinnon jakaa Ruokatoimittajat ry.

Lue myös: ”Eivätkö lapset saa enää perunaa?” Ruokatoimittaja kauhistui ja kokosi parhaat perunareseptit kirjaksi

Sanna Mansikkamäki, Peruna-kirja, vuoden paras keittokirja

Peruna – parhaat reseptit valittiin vuoden 2019 parhaaksi keittokirjaksi. kuva: Anni Reenpää

Kirjassa on 80 ruokaohjetta, joiden pääraaka-aine on peruna. Mukana on perinteisiä kiusauksia, laatikoita ja muusiohjeita, mutta myös uudempia tuttavuuksia, kuten kala-perunatahnaa ja leivontaa perunasta.

Lue myös: Peruna-elokuva on pian valmis, mukana suosikkinäyttelijöitä

Sannan oma suosikki kirjan ohjeista on gluteeniton perunapannukakku.

”Se on nopea, sen voi valmistaa suolaisena tai makeana, ja se torjuu hävikkiä, sillä eiliset perunat tai muusin voi upottaa siihen.”

Sanna Mansikkamäki

  • Ruokatoimittaja ja -kirjailija
  • Kodin lehtien (Kotiliesi, Deko, Maalla, Käsityö) food manager
  • Julkaissut viisi keittokirjaa: Peruna (Readme 2018), Muna (Readme 2017), Aamiainen (Tammi 2006), Chiliä ja muita mausteita (Tammi 2003) ja Tofu (Tammi 2000)

Peruna takaisin suomalaisten ruokapöytiin

Sanna haluaa palauttaa perunan suomalaisten ruokapöytiin. Tutkimusten mukaan perunan kulutus on vähentynyt peräti 75 prosenttia viidessä vuosikymmenessä.

”Halusin kirjaan reseptien lisäksi suomalaisen perunan tarinan. Meillä Suomessa viljellään maailman parhaimman makuista perunaa. Toivon, että suomalaiset oppisivat arvostamaan sitä uudelleen”, Sanna sanoo.

Sannan mielestä peruna on suomalaisen ruokakulttuurin kivijalka.

”Haluan kirjassani näyttää, että kotimaiset raaka-aineet ovat inspiroivia niin arkeen kuin juhlaankin,” Sanna sanoo.

Lue myös: 6 herkullista perunaohjetta arkeen ja juhlaan

Peruna on myös ilmastoystävällinen valinta: Perunakilon tuottamiseen kuluu 202 litraa vettä, kun riisikilon kohdalla luku on 1 112 litraa.

”Peruna on halpa raaka-aine, joka on kaikkien ulottuvilla”, Sanna muistuttaa.

Suomalainen peruna kasvaa valoisissa kesäöissä maukkaaksi. Suomalaista perunaa arvostetaan ympäri maailman. Peruna on vuoden paras keittokirja.

Suomalainen peruna kasvaa valoisissa kesäöissä maukkaaksi. Suomalaista perunaa arvostetaan ympäri maailman. Kuva: Pia Inberg (Peruna-kirja)

Suomalainen peruna maailmalle!

Sanna muistuttaa, että suomalaiset viljelijät tekevät korvaamatonta työtä perunantuottajina.

”Lapsena olin aina potunnostossa mukana, ja opin arvostamaan prosessia: maan kääntämistä, perunoiden kylvämistä, sadon nostamista. Ja koko talvi syötiin oman maan pottuja.”

Perunassa on potentiaalia, Sanna uskoo.

”Sitä voisi ja pitäisi jalostaa kauran tapaan välipaloiksi ja nuorisoa kiinnostaviksi tuotteiksi. Viedään suomalainen peruna maailmalle!”

Sanna työskentelee nykyään Kotilieden food managerina. Hän on paitsi ruokatoimittaja myös vastuussa Kotilieden ja kotiliesi.fi:n ruokajuttujen sisällöstä ja painotuksista.

Kuva: Readme

Kun suomalaiset on taas saatu syömään perunaa, mikä mahtaa olla Sannan seuraava tavoite?

”Haluan, että perheet alkavat taas syödä yhdessä! Peruna saadaan takaisin lautasille vain kokkaamalla sitä ja ottamalla se osaksi ruoanlaittoa. Otetaan perunaruoat osaksi arkea ja juhlaa. Miksi vähintään kerran viikossa ei voisi olla perunapäivä? Silloin kokataan uunipottuja tai kiusausta. Suomalainen peruna on maailman parasta, laadukasta ja hyvän makuista. ”

Ja sitä ennen tietenkin pestään yhdessä perunat.

Lue myös: Tutustu perunan terveysvaikutuksiin ja nappaa parhaat reseptit

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotilieden ruokatoimittaja sai arvostetun palkinnon: Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja on vuoden paras keittokirja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X