Kotilieden suosituimmat reseptit 2019 – poimi talteen arjen ja juhlien lempiohjeet
Kulunut vuosi on pitänyt sisällään monen moisia herkkuja klassisista kotiruoista trendikkäisiin kakkuihin ja leivonnaisiin. Kokosimme yhteen Kotilieden vuoden 2019 suosituimpia ohjeita.
Kotilieden suosikkiohjeet ovat jokseenkin leivontapainotteisia. Kakkuja, leipiä ja piirakoita mahtui lempiohjeiden listalle useampiakin. Myös arkeen sulavasti solahtavat ohjeet ja kotiruokien klassikot keräsivät kehuja ja kiitoksia. Tässä poimintoja Kotilieden vuoden 2019 suosituimmista ohjeista.
Lue myös: Kettukarkkikakku sulaa suuhun, katso video gluteenittoman juustokakun leipomisesta
1. Kinkkupiirakka – varma valita kahvipöytään ja iltapalalle
Kinkkupiirakka sopii moneen: kahvipöydän suolapalaksi, iltapalaksi, lounaaksi tai evääksi piknikille. Ei siis ihme, että ohje on yksi suosituimmista. Kinkkupiirakka syntyy helposti ja nopeasti, kun taikinan tekee jääkaappiin paistamista vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä ja esivalmistelee myös täytteen ainekset ajoissa ennen paistamista. Mehevä palvikinkkutäyte saa tässä ohjeessa makua tuoreesta purjosta ja basilikasta.
Ohje: Kinkkupiirakka
2. Saaristolaisleipää – joululahjaksi tai juhannusjuhliin
Kotilieden lukijat rakastavat uunituoretta leipää – niinpä erilaisia leipä-, sämpylä- ja rieskaohjeita mahtui suosikkien listalle iso liuta. Saaristolaisleipä Nauvosta on yksi parhaista ja sitä leivottiin joulun aikaan varmasti yksi jos toinenkin omaan herkutteluun ja lahjaksi lähimmäiselle. Ohje kannattaa kuitenkin napata talteen, sillä aivan yhtä ihanalta makean siirappinen leipä maistuu myös arki-iltana lohikeiton kyljessä tai savusilakkatahnalla, skagenröralla tai graavilohella päällystettynä vaikka juhannusjuhlissa. Taikinan valmistus on uskomattoman helppo: sekoitus, kohotus ja paisto – valmista tuli!
Ohje: Saaristolaisleipä Nauvosta
3. Makkarapelti – moderni pyttipannu uunissa
Makkarapelti kuuluu vuoden 2019 aikana julkaistujen ohjeiden suosikkeihin. Se on moderni muunnos makkaraperunoista ja melkein kuin uunissa paistettava pyttipannu. Hieman tulisten raakamakkaroiden ja perunoiden kaveriksi voi laittaa paistumaan melkein mitä tahansa kasviksia. Viime silauksen ja modernin twistin tuo sinapilla maustettu majoneesikastike.
Ohje: Makkarapelti
4. Sweet chili-seiti – huokea kala-ateria pakastealtaasta
Sweet chili -seiti vakiinnutti sekin paikkansa uusien arkiruokasuosikkien joukossa. Ohje todistaa, että pakastealtaan tavis on mitä mainioin arkiruoan raaka-aine. Huokea ja helppo kalaruoka tehdään upottamalla pakasteseitipalat herkulliseen sweet chili -kermakastikkeeseen. Nopea kalaruoka valmistuu uunissa melkein itsekseen ja sopii niin riisin kuin perunoidenkin kera nautittavaksi.
Ohje: Sweet chili -seiti
5. Raparperipiirakka – hittiohje kesän ja syksyn kahvipöytään
Maisemakahvilan raparperipiirakka on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, jossa on muhkea murupinta ja sisällä valloittava rahkatäyte. Hitiksi noussut piirakkaohje on peräisin Hämeenkyrön Maisemakahvilaa pitävältä Katariina Pylsyltä ja se hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin. Ohjetta voi muunnella sesonkiin sopivaksi: keväällä siihen uppoavat ensimmäiset notkeat raparperinvarret, kesällä auringon kypsyttämät makoisat marjat ja syksyllä kotimaistet omenat.
Ohje: Maisemakahvilan raparperipiirakka
6. Spagettivuoka – aikuisten ja lasten lemppari
Vappu Pimiän mutkattomia ja arkeen sulavasti solahtavia reseptejä mahtui suosikkireseptien listalle useampikin. Yksi suosikeista on jauheliha-spagettivuoka, joka yhdistää bolognesekastikkeen ja makaronilaatikon parhaat puolet. Hurmaava ruokasuosikki maistuu niin aikuisille kuin lapsillekin.
Ohje: Vappu Pimiän maistuvat spagettivuoka
7. Thaimaalainen kanakeitto – kattilallinen soppaa arki-illaksi ja toiseksikin
Thaimaalainen kanakeitto kiilaa oikeutetusti vuoden suosituimpien ruokien joukkoon. Se on helposti ja nopeasti valmistuva arkiruoka, jota kannattaa keittää kerralla koko kattilallien, kaikki syödään varmasti viimeistä liemipisaraa myöten. Ohjetta voi myös soveltaa tilanteen ja omien mieltymysten mukaan. Broilerin voi mainiosti vaihtaa vaikka tofuun, rehuja vaihdella kaapin sisällön mukaan ja mausteita lisätä joukkoon ronskimmallakin kädellä. Tuore korianteri on keiton päällä verraton, mutta kookosmaitopohjainen liemi maistuu makoisalta ilmankin.
Ohje: Thaimaalainen kanakeitto
8. Kinkkukiusaus – mutkaton arkiruoka vähällä vaivalla
Perinteisten kotiruokien sarjassa suosituimpien joukkoon nousi perinteinen kinkkukiusaus. Klassikko saa täyteläisen makunsa perunasta, saunapalvikinkusta, kermasta ja aromikkaasta juustoraasteesta. Herkullinen kinkkukiusaus valmistuu vikkelästi pakaste-altaasta löytyvästä peruna-sipulisekoituksesta, kiirettömänä iltana perunat ja sipulit voi pilkkoa myös alusta alkaen itse. Kun vaihdat kinkun loheen ja sinapin tilliin sekä sitruunaan, saat toisen kotiruokien kunkun, kermaisen lohikiusauksen.
Ohje: Kinkkukiusaus
9. Nami Namasten rapeakuoriset sämpylät – hitti Sikke Sumarin tapaan
Mikään ei vedä vertoja uunituoreille sämpylöille ja sellaisia on luvassa pienellä vaivalla vaikka aamupalaksi, kun noudattaa Sikke Sumarin supersuosittua sämpyläohjetta. Nami Namasten rapeakuoriset sämpylät ovat kerrassaan nerokkaat, sillä taikina-ainekset voi vain sekoittaa kulhossa ja nostaa sitten yöksi jääkaappiin kohoamaan ilman vaivausta, veivausta tai muita vaivalloisia leivontatoimenpiteitä. Aamulla taikinasta nostellaan pellille taikinanökäreitä, jotka paistuvat uunin lämmössä rapeakuorisiksi sämpylöiksi.
Ohje: Sikke Sumari: Nami Namasten rapeakuoriset aamiaissämpylät
10. Kettukarkkikakku – klassikko jo syntyessään
Vuoden yksi suosituimmista ohjeista tekee kunniaa klassisille pihlaja- eli kettukarkeille. Kettukarkkikakussa on mehevä gluteeniton pohja, ihastuttava juustoinen täyte ja kettukarkeista tehty häikäisevän kaunis kettukarkkikiille, jotka ovat kieltämättä näyttävä yhdistelmä juhlaan kuin juhlaan.
Ohje: Kettukarkkikakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kotilieden suosituimmat reseptit 2019 – poimi talteen arjen ja juhlien lempiohjeet