Kotilieden vuoden 2019 suosituimmat reseptit – poimi talteen arjen ja juhlien lempiohjeet

Kulunut vuosi on pitänyt sisällään monen moisia herkkuja klassisista kotiruoista trendikkäisiin kakkuihin ja leivonnaisiin. Kokosimme yhteen Kotilieden vuoden 2019 suosituimpia ohjeita.

Kotilieden suosikkiohjeet ovat jokseenkin leivontapainotteisia. Kakkuja, leipiä ja piirakoita mahtui lempiohjeiden listalle useampiakin. Myös arkeen sulavasti solahtavat ohjeet ja kotiruokien klassikot keräsivät kehuja ja kiitoksia. Tässä poimintoja Kotilieden vuoden 2019 suosituimmista ohjeista.

Lue myös: Kettukarkkikakku sulaa suuhun, katso video gluteenittoman juustokakun leipomisesta

Kinkkupiirakka – varma valita kahvipöytään ja iltapalalle

Kinkkupiirakka sopii moneen: kahvipöydän suolapalaksi, iltapalaksi, lounaaksi tai evääksi piknikille. Ei siis ihme, että ohje on yksi suosituimmista. Kinkkupiirakka syntyy helposti ja nopeasti, kun taikinan tekee jääkaappiin paistamista vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä ja esivalmistelee myös täytteen ainekset ajoissa ennen paistamista. Mehevä palvikinkkutäyte saa tässä ohjeessa makua tuoreesta purjosta ja basilikasta.

kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka sopii niin kahvipöydän suolapalaksi, iltateen kaveriksi, lounaaksi salaatin kera kuin evääksi piknikillekin. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Kinkkupiirakka

Saaristolaisleipää – joululahjaksi tai juhannusjuhliin

Kotilieden lukijat rakastavat uunituoretta leipää – niinpä erilaisia leipä-, sämpylä- ja rieskaohjeita mahtui suosikkien listalle iso liuta. Saaristolaisleipä Nauvosta on yksi parhaista ja sitä leivottiin joulun aikaan varmasti yksi jos toinenkin omaan herkutteluun ja lahjaksi lähimmäiselle. Ohje kannattaa kuitenkin napata talteen, sillä aivan yhtä ihanalta makean siirappinen leipä maistuu myös arki-iltana lohikeiton kyljessä tai savusilakkatahnalla, skagenröralla tai graavilohella päällystettynä vaikka juhannusjuhlissa. Taikinan valmistus on uskomattoman helppo: sekoitus, kohotus ja paisto – valmista tuli!

saaristolaisleipä nauvosta

Saaristolaisleipiä valmistuu kerralla kaksi: yksi itselle toinen lahjaksi. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Saaristolaisleipä Nauvosta

Makkarapelti – moderni pyttipannu uunissa

Makkarapelti kuuluu vuoden 2019 aikana julkaistujen ohjeiden suosikkeihin. Se on moderni muunnos makkaraperunoista ja melkein kuin uunissa paistettava pyttipannu. Hieman tulisten raakamakkaroiden ja perunoiden kaveriksi voi laittaa paistumaan melkein mitä tahansa kasviksia. Viime silauksen ja modernin twistin tuo sinapilla maustettu majoneesikastike.

makkarapelti

Makkaraperunoiden moderniin muunnokseen valitaan mausteista raakamakkaraa ja sesongin värikkäimpiä juureksia. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Makkarapelti

Sweet chili-seiti – huokea kala-ateria pakastealtaasta

Sweet chili -seiti  vakiinnutti sekin paikkansa uusien arkiruokasuosikkien joukossa. Ohje todistaa, että pakastealtaan tavis on mitä mainioin arkiruoan raaka-aine. Huokea ja helppo kalaruoka tehdään upottamalla pakasteseitipalat herkulliseen sweet chili -kermakastikkeeseen. Nopea kalaruoka valmistuu uunissa melkein itsekseen ja sopii niin riisin kuin perunoidenkin kera nautittavaksi.

sweet chili -seiti

Ranskankermaa, sweet chili -kastiketta ja pakasteseitipaloja – siinä ainekset helppoon ja edulliseen arkiruokaan. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Sweet chili -seiti

Raparperipiirakka – hittiohje kesän ja syksyn kahvipöytään

Maisemakahvilan raparperipiirakka on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, jossa on muhkea murupinta ja sisällä valloittava rahkatäyte. Hitiksi noussut piirakkaohje on peräisin Hämeenkyrön Maisemakahvilaa pitävältä Katariina Pylsyltä ja se hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin. Ohjetta voi muunnella sesonkiin sopivaksi: keväällä siihen uppoavat ensimmäiset notkeat raparperinvarret, kesällä auringon kypsyttämät makoisat marjat ja syksyllä kotimaistet omenat.

maisemakahvilan raparperipiirakka

Tästä ei piirakka parane. Muhkea murukerros kätkee sisäänsä pehmeän rahka-raparperitäytteen. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Maisemakahvilan raparperipiirakka

Spagettivuoka – aikuisten ja lasten lemppari

Vappu Pimiän mutkattomia ja arkeen sulavasti solahtavia reseptejä mahtui suosikkireseptien listalle useampikin. Yksi suosikeista on jauheliha-spagettivuoka, joka yhdistää bolognesekastikkeen ja makaronilaatikon parhaat puolet. Hurmaava ruokasuosikki maistuu niin aikuisille kuin lapsillekin.

Spagettivuoka maistuu koko perheelle.

Lasten lempiriruoka, spagettivuoka, valmistetaan Vappu Pimiän ohjeella. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Vappu Pimiän maistuvat spagettivuoka

Thaimaalainen kanakeitto – kattilallinen soppaa arki-illaksi ja toiseksikin

Thaimaalainen kanakeitto kiilaa oikeutetusti vuoden suosituimpien ruokien joukkoon. Se on helposti ja nopeasti valmistuva arkiruoka, jota kannattaa keittää kerralla koko kattilallien, kaikki syödään varmasti viimeistä liemipisaraa myöten. Ohjetta voi myös soveltaa tilanteen ja omien mieltymysten mukaan. Broilerin voi mainiosti vaihtaa vaikka tofuun, rehuja vaihdella kaapin sisällön mukaan ja mausteita lisätä joukkoon ronskimmallakin kädellä. Tuore korianteri on keiton päällä verraton, mutta kookosmaitopohjainen liemi maistuu makoisalta ilmankin. 

thaimaalainen kanakeitto

Thaimaalainen kanakeitto pitää sisällään nuudeleita, broileria ja roppakaupalla lämpimiä mausteita. Keitä kerralla koko kattilallinen Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Thaimaalainen kanakeitto

Kinkkukiusaus – mutkaton arkiruoka vähällä vaivalla

Perinteisten kotiruokien sarjassa suosituimpien joukkoon nousi perinteinen kinkkukiusaus. Klassikko saa täyteläisen makunsa perunasta, saunapalvikinkusta, kermasta ja aromikkaasta juustoraasteesta. Herkullinen kinkkukiusaus valmistuu vikkelästi pakaste-altaasta löytyvästä peruna-sipulisekoituksesta, kiirettömänä iltana perunat ja sipulit voi pilkkoa myös alusta alkaen itse. Kun vaihdat kinkun loheen ja sinapin tilliin sekä sitruunaan, saat toisen kotiruokien kunkun, kermaisen lohikiusauksen.

kinkkukiusaus

Kotiruokien kunkku on mehevä ja kermainen kinkkukiusaus. Kunnon kuohukerma ja nokare vahvaa sinappia ovat sen maun salaisuus. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Kinkkukiusaus  

Nami Namasten rapeakuoriset sämpylät – hitti Sikke Sumarin tapaan

Mikään ei vedä vertoja uunituoreille sämpylöille ja sellaisia on luvassa pienellä vaivalla vaikka aamupalaksi, kun noudattaa Sikke Sumarin supersuosittua sämpyläohjetta. Nami Namasten rapeakuoriset sämpylät ovat kerrassaan nerokkaat, sillä taikina-ainekset voi vain sekoittaa kulhossa ja nostaa sitten yöksi jääkaappiin kohoamaan ilman vaivausta, veivausta tai muita vaivalloisia leivontatoimenpiteitä. Aamulla taikinasta nostellaan pellille taikinanökäreitä, jotka paistuvat uunin lämmössä rapeakuorisiksi sämpylöiksi.

siken rapeakuoriset aamiaissämpylät

Rapeakuoriset aamiaissämpylät ovat yksi Siken suosituimpia ohjeita. Kuva: Benjamin Ilmoni

Ohje: Sikke Sumari: Nami Namasten rapeakuoriset aamiaissämpylät

Kettukarkkikakku – klassikko jo syntyessään

Vuoden yksi suosituimmista ohjeista tekee kunniaa klassisille pihlaja- eli kettukarkeille. Kettukarkkikakussa on mehevä gluteeniton pohja, ihastuttava juustoinen täyte ja kettukarkeista tehty häikäisevän kaunis kettukarkkikiille, jotka ovat kieltämättä näyttävä yhdistelmä juhlaan kuin juhlaan.

Kettukarkkikakku on gluteeniton juustokakku

Juhlapöydän kruunaa upea sulatetuilla kettukarkeilla kuorrutettu gluteeniton juustokakku. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Kettukarkkikakku

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotilieden vuoden 2019 suosituimmat reseptit – poimi talteen arjen ja juhlien lempiohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X