Kotiruokaa ilman lihaa – poimi uudet arkiruokasuosikkisi!

Bolognesekastike, lasagne ja makaronilaatikko kuuluvat monen suosikkikotiruokiin. Arkiklassikot on helppo valmistaa myös ilman lihaa.

Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät punaista lihaa yli suositusten eli yli puoli kiloa viikossa. Moni haluaisi vähentää punaisen lihan syöntiä, mutta arjen kiireiden keskellä uusien kasvisruokien kokeileminen voi tuntua vaivalloiselta. Onneksi monet kotiruokasuosikit onnistuvat helposti ilman lihaa.

Lue myös: Proteiinipitoinen kasvisruoka x 5: quorn-curry, kasvislasagne ja 3 muuta herkullista ohjetta

Korvaa liha pavuilla, soijarouheella tai uusilla kasvisproteiinivalmisteilla. Näillä ohjeilla onnistut!

Bolognesekastike linsseistä

Klassinen bolognesekastike valmistuu ilman lihaa, kun korvaat jauhelihan linsseillä. Raaka-aineet ovat muutoin samat kuin perinteisessäkin bolognesessa: tomaattimurskaa, sipulia ja mausteita. Pienet mustat belugalinssit tai vihreät linssit säilyvät kypsyessään kokonaisina, joten ne ovat punaisia parempi valinta bolognesekastikkeeseen. 

Ylijääneen linssibolognesen voi sujauttaa lasagnen tai tortillojen väliin tai loihtia niistä mausteilla, yrteillä ja raikkailla kasviksilla uudenlainen ateria. 

linssibolognese

Perinteisen jauhelihan voi vaihtaa bolognesekastikkeessa linsseihin. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Linssibolognese

Kaalikääryleet soijarouheella

Ainakin kerran syksyssä on käärittävä hihat ja ryhdyttävä kaalikääryletalkoisiin. Vaihda valkokaali ryppylehtiseen savoijinkaaliin ja jauheliha soijarouheeseen. Savoijinkaalikääryleet ovat herkullisia, kasvistäytteisiä kaalikääryleitä, joiden täyte tukevoituu riisillä ja kermalla. Muista ronski maustaminen, sillä vaisun makuinen soijarouhe imee itseensä rutkasti makua.

savoijinkaalikääryleet

Kasvissyöjän kaalikääryleet täytetään soijarouheella. Savoijinkaaliin tehtyinä lopputulos on huikean kaunis. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Savoijinkaalikääryleet

Perunasosevuoka 

Perunasosevuoka on klassinen kotiruoka, johon voi upottaa melkein mitä vain. Kasvisversiossa ranskankermalla ja juustolla mehevöitetyn perunasoseen alle kätketään yrttistä linssihöystöä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä.

ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Ranskalainen perunasosevuoka eli parmentier on klassinen ranskalainen kotiruoka. Kasvisversiossa jauheliha korvataan yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Muhkea linssimureke

Lihamureke on monessa perheessä viikonloppuaterian kunkku. Vegeilijän muhkea mureke tehdään jauhelihan sijaan linsseistä, mustapavuista sekä kaurahiutaleista ja siinä maistuu ihanasti savupaprika, tomaatti sekä oregano. 

Ainekset surautetaan sauvasekoittimella karkeaksi massaksi, kääritään sitten muovikelmun avulla rullalle ja paistetaan uunissa. Mehevästä linssimurekkeesta saa helposti vegaanisen vaihtamalla ranskankerma vastaavaan kasvipohjaiseen valmisteeseen.

linssimureke

Mehevä linssimureke on maustettu savupaprikalla, tomaatilla ja oreganolla. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Linssimureke

Pyörykät ja pihvit maistuva lapsille ja aikuisille

Lasten suosikkiruokiin pätee ainakin yksi universaali sääntö: jos se on pyörykkä, se uppoaa lähes satavarmasti. Korvaa siis jauheliha härkiksellä ja paista pyöryköihin maukas pinta pannulla. Kun tarjoat härkispyörykät tomaattikastikkeen ja pastan kera, voit valmistautua vastaanottamaan suosionosoitukset.

härkispyörykät tomaattikastikkeessa

Itse tehdyt Härkispyörykät kylpevät täyteläisessä tomaattikastikkeessa. Tarjoa lisänä perinteistä spagettia tai runsasproteiinista kikhernetagliatellea. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Härkispyörykät tomaattikastikkeessa 

Maustetuissa kikherne-pinaattipyöryköissä puolestaan ilahduttaa tulinen harissa ja veikeä korianteri. Kikhernepyörykät valmistuvat sukkelasti, kun käytät valmiita tölkkikikherneitä ja surautat massan hienoksi monitoimikoneella. Friteeraa kikhernepullat runsaassa öljyssä rapeapintaisiksi ja  tarjoa tomaattisen kastikkeen sekä esimerkiksi couscousin ja salaatin kera.

mausteiset kikherne-pinaattipyörykät

Kokeile pinaattisen tomaattikastikkeen kera tarjottavia mausteisia kikherne-pinaatipyöryköitä, joihin lusikallinen harissaa tuo tujauksen tunisialaista tulisuutta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Mausteiset kikherne-pinaattipyöryät

Tutuilta lindströminpihveiltä mallia ottaneet papupihvit tehdään kidneypavuista ja säilykepunajuurista. Monitoimikoneessa ainekset menevät suit sait sekaisin ja pannulla pihvit paistuvat muutamassa minuutissa. Lisukkeeksi voi pyöräyttää purjolla ryyditetyn perunamuusin.

lindströmin papupihvit

Edulliset papupihvit tehdään klassisten lindströminpihvien hengessä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lindströmin papupihvit

Lasagne nyhtökauralla

Lasagnen täytteeksi sopii perinteisen bolognesekastikkeen sijaan myös muut täytteet. Tässä ohjeessa täysjyväpastalevyjen välissä vuorottelevat pinaatilla ja nyhtökauralla ryyditetty tomaattikastike, mehevä juustokastike sekä raejuusto. 

nyhtökaura-pinaattilasagne

Lasagnea valmistuu kerralla reilu satsi ja se maistuu entistä paremmalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Nyhtökaura-pinaattilasagne    

Tomaatti ja vuohenjuusto on huippuhyvä makupari, joka toimii myös lasagnen täytteenä. Yrteillä ryyditetty tomaattikastike ja vuohenjuustolla mehevöitetty juustokastike tekevät tästä kasvislasagnesta herkkua. Viipaloi kerrosten väliin vielä munakoisoa sekä paprikaa ja kuorruta koko komeus meheväksi juustolla ja timjamilla.

kasvis-vuohenjuustolasagne

Kukapa ei rakastaisi pehmeää ja lempeää lasagnea, maailman parasta lohturuokaa? Vuohenjuustokastike ja tuoreet tomaatit antavat tutulle herkulle uutta viehätystä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kasvis-vuohenjuustolasagne 

Makaronilaatikko – kotiruokien kunkku 

Makaronilaatikko on kotiruokien kunkku, joka onnistuu mainiosti myös ilman lihaa. Kasvismakaronilaatikon voi rikastaa melkein millä tahansa proteiinipitoisella, kuten soijarouheella, nyhtökauralla tai linsseillä. Kokonaan vegaanisen makaronilaatikosta saa vaihtamalla munamaidon kaurakermaan.

makaronilaatikko

Kasvismakaronilaatikko valmistuu jättämällä liha kokonaan pois tai korvaamalla se erilaisilla kasviproteiineilla. Kokonaan vegaanisen makaronilaatikosta saa vaihtamalla myös munamaidon kaurakermaan. Kuva: Tommi Tuomi

Lue myös: Makaronilaatikko ilman lihaa 4 x kasvismakaronilaatikko 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotiruokaa ilman lihaa – poimi uudet arkiruokasuosikkisi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X