Kotitalouskirjat ovat ahkerassa käytössä läpi elämän – teeleivät yksi kaikkien aikojen parhaista resepteistä

Kotitalouskirjat ovat monilla tallessa kouluajoilta. Monessa kodissa köksänkirjojen reseptit ovat käytössä edelleen joka viikko. Hykertävän hauskat muistot kotitaloustunneilta nousivat pintaan Kotilieden ruokaryhmäläisten keskusteluissa. Löydätkö omat suosikkireseptisi tästä jutusta?

Kotitalouskirjat ovat täynnä rasvaläikkä, sivut ovat hapertuneet ja muuttuneet jo kellertäviksi. Kirjojen suosituimmat ohjeet ja kotitalousopettajien neuvot ovat kulkeneet mukana läpi elämän, parhaat kirjat ovat kulkeneet äidiltä tyttärelle. Lue hauskimmat palat ja katso muistatko näitä kirjoja.

Koskettavat tarinat kertovat rakkaudesta ruokaan. Mikään muu keittokirja tuskin virittää näin paljon keskustelua. Kysyimme Facebookissa Kotilieden ruokaryhmässä muistoja kotitaloustunneilta ja saimme lähes sata muistoa 70 vuoden ajalta.

Lue myös: Katso video: Nopea teeleipä – köksän tuntien klassikko tehdään nyt spelttijauhoista

Kotitaloustunneilta sai eväitä elämään – viisaat neuvot ja ohjeet käytössä tänäkin päivänä

Näin kotitaloudentunteja, kirjoja ja ohjeita muistellaan. Kotitaloustunneilla opeteltiin myös kodinhoitoa imuroinnista lähtien.

”Koko matkan tähän päivään asti kirjan ohjeet ovat kulkeneet ohjenuorana moneen herkkuhetkeen.”

”Mitään reseptejä ei matkaan jäänyt, mutta ohjeet löytyy miten imurista pidetään kiinni oikeaoppisesti.”

1960-luvun kotitaloudenkirjoissa oli monipuolisesti ruoanlaittoa, sienitietoutta ja kodinhoidonoppeja. Varvulla kypsyyden kokeileminen saattaisi jäädä tekemättä tänä päivänä.

Nuorten Kotitalouskirja: Väänänen -Sorri-Corne’r-Kuuliala kolmas painos 1964. Kirja sisälsi kodinhoito-oppia, taloudellista kodinhoitoa, ruuanvalmistusoppia ja ruoan valmistusohjeita. Ohjeista olivat mukana esimerkiksi ylioppilaat (toim.huom. pikkuleipäohje), terveyskeitto, Skotlannin torttu, ranskalainen munakas, lihaliemi, vatkuli, nougat, ambrosiakakku ja paljon muita. Ohjeita oli 178. Paljon ehdittiin kahden vuoden aikana tehdä ja paljon olen sen jälkeen tehnyt näitä ohjeita. Sienikarttakin mukana. Kyllä silloin opetettiin käyttämään kaikkea lihaa ja kalaa, mutta aina tehtiin herkkujakin.  Myös kalorimäärät olivat lueteltu.”

Paistetaan hyvässä uuninlämmössä riittävän kauan. Kokeillaan kypsyyttä varvulla.

”Ei nyt mitään traumaattisia muistoja ainakaan jäänyt kotitaloustunneilta. Toisaalta ruoanlaittoa oli jo kotona joutunut harjoittelemaan. Keittokirjahyllyssä on kyllä opus Koulun keittokirja. Sovellan päivittäin sen täsmällistä ohjeistusta kuten esim. ”Paistetaan hyvässä uuninlämmössä riittävän kauan. Kokeillaan kypsyyttä varvulla.”

Kotitalouskirjat ovat loistava lahja ensimmäiseen omaan kotiin

Köksänkirjoista saa hyviä vinkkejä ja neuvoja ensimmäisiin omiin ruokalaittopuuhiin lapsuudenkodista lähdettäessä. Kotitalouskirjat ovatkin mainioita lahjaideoita kotoa poismuuttavalle nuorisolle.

Jos kirjat ovat kouluajoilta kadonneet, niin niitä voi etsiä divareista ja kirjakaupoista.

”Ostin joululahjaksi sekä yliopisto-opiskelijalle että datanomiopiskelijalle yläasteen keittokirjan (aika hurjan hintaisia muuten!). Molemmilla oli hyviä muistoja köksäntunneista ja olivat onnellisia saadessaan hyvän perusopuksen elämää varten. Pari viikkoa sitten etsimme silloisen köksän open yhteystiedot ja kyselimme hukassa olevaa reseptiä: älyttömän hyvä kasvissosekeitto, resepti opettajan jakamassa paperissa, jossa oli piirretty kattilan ja kauhan kuva.”

”Olen ostanut ylioppilas- ja valmistujaislahjaksi nuorille vanhan perinteisen Keittotaidon vai oliko se Kotiruoka nimeltään. Lisäksi ostan aina kattilan, puulastan, kauhan, vispilän ja nuolijan. Samat lahjat menevät tasapuolisesti tytöille ja pojille.”

Kotitalouskirjat ahkerassa käytössä – kokosimme TOP 10 -reseptit

Eniten muistoja kirvoitti teeleipien valmistaminen. Sitä ohjetta moni käyttää vielä tänäkin päivänä. Myös perussämpyläohjetta moni muistelee lämmöllä, ja 1980-luvun kirjoista mieleen olivat jääneet parhaiten pizzapohja, broileriruoat ja erilaiset jauheliharuoat.

Teeleivät, pizzapohja ja sämpylät olivat tässä kirjassa kaikki samalla aukeamalla. Käytetyin aukeama vielä tänäkin päivänä. 

Teeleivät, pizzapohja ja sämpylät olivat tässä kirjassa kaikki samalla aukeamalla. Käytetyin aukeama vielä tänäkin päivänä.  Kuva: Kimmo Ollila

  1. Sämpylät
  2. Teeleivät
  3. Tiikerikakku
  4. Kiisselit
  5. Jauhemaksapihvit
  6. Sienikakku eli sokerikakkupohja, johon laitetaan kuumaa vettä, joka tekee kakkupohjasta sienimäisen koostumukseltaan
  7. Pizzapohja
  8. Broilerivuoka
  9. Erilaiset jauheliharuoat kuten lasagne viherpippurilla ja jauhelihakastike sulatejuustolla ja maidolla
  10. Perunasalaatti kermaviilikastikkeella

”Ne teeleivät, lasteni kanssa tehty tällä samalla ohjeella, lukien tätä samaa kirjaa”

Aina kaikki mennyt niin kuin ohjeessa mainittiin. Eräs piparkakkuohje on edelleen käytössä, koska taikina on niin täydellinen, että se ei jää koskaan pöytään kiinni.

”Oi, muistan nuo kirjat myös, tosin reseptejä ei ole tainnut sen suuremmin jäädä käyttöön. Itse muistan mokanneeni oikein urakalla jonkun jälkkärikastikkeen kanssa, ¾ rkl sijaan laioin ¾ dl perunajauhoja. Oli kohtuullinen tanakka kastike.”

Taikinan saa kaulittua virheettömästi, ei tartu koskaan tasoon kiinni.

”Minulla on tallessa ja jokavuotisessa käytössä kirja johon ensimmäistä kertaa tutustuin kun minut 11 vuotiaana lähetettiin Marttojen järjestämälle kokkauskurssille Hinthaaran kartanoon. Samainen kirja oli köksänopetuksessa koulussani ja kolmannen kerran luin kirjan jo kannesta kanteen, koska se oli opetuskirjana ruotsinkielisessä kotitalousopettajakoulutuksessa. Ohjeet jotka säännöllisesti käytetään ovat ”Sienitorttu”, eli oikein kuohkea sokerikakkupohja, jossa käytetään kiehuva vettä ja puolet jauhoista on perunajauhoja. Onnistuu aina. Toinen yliveto on piparkakkuohje, jonka salaisuus, mausteiden lisäksi ovat karkeat vehnäjauhot! Taikinan saa kaulittua virheettömästi, ei tartu koskaan tasoon kiinni. Kirjan on julkaissut Marthaförbundet ja se on Runa Melanderin Kokbok för Hem och Hushåll.”

”Edelleen kaikki kirjat käytössä. Joululaatikot teen yläasteella 81-vuonna vihkoon kirjoitetuilla ohjeilla. Lukion jälkeen talouskoulusta jäi paljon edelleen käytössä olevia ohjeita. Lasagneen laitan edelleen viherpippuria sieltä saadun reseptin mukaan.”

Teeleivät nousivat monen muistossa parhaaksi ohjeeksi. Ohjetta on jaettu perheessä ja niitä tehdään lasten kanssa.

Teeleivät ovat yksi suosituimpia köksäntuntien ohjeita kautta aikojen.

Teeleivät ovat yksi suosituimpia köksäntuntien ohjeita kautta aikojen. Kuva: Pia Pollari

”Meillä oli käytössä Hyvää pataa -kirja. Teeleivät oli yks parhaita reseptejä.”

”Ne teeleivät. Lasteni kanssa tehty tällä samalla ohjeella, lukien tätä samaa kirjaa.”

”Löytyi hyllystä näköjään yläasteen kirjat. Käytössä edelleen säännöllisesti ihan perus jauhelihaan liittyvät reseptit, aika usein kansainvälisellä tavalla valmistettuna. Puolukkajäädyke jäänyt myös hyvin mieleen niiltä ajoilta.”

Ole hyvä -kirja oli käytössä seiskalla. Jatkoin kyllä vielä valinnaisessa kaksi vuotta, mutta meillä ei käytetty siihen kirjaa tai ainakaan oppilaat eivät saaneet. Sen pohjalta kokkailen edelleenkin sitä jauhelihakastiketta, johon tulee sulatejuustoa, sipulia, paprikajauhetta, valkopippuria ja maitoa. Ja perunasalaattini ohje on myös soveltaen siitä: perunoita, sipulia, suolakurkkua, omenaa, kastikkeeseen kermaviiliä, suolaa, sinappia, sokeria, sitruunapippuria ja sitruunanmehua. Tein myös monta vuotta pitsapohjan sen ohjeella.”

Yhtä kirjaa kehutaan ylitse muiden – kaunis kuvitus on lumonnut oppilaansa

Kotitalouden oppikirja, joka on kouluhallituksen hyväksymä vuodelta 1955. Tämä kirja kirvoitti muisteloita jauhemaksapihviohjeesta pullataikinaan. Kirja on käytössä kuukausittain ja etenkin joulun aikaan.

Kotitalouden oppikirja (WSOY) oli pieni ja sievä, ja täynnä asiaa. Monella se on käytössä edelleen. 

Kotitalouden oppikirja (WSOY) oli pieni ja sievä, ja täynnä asiaa. Monella se on käytössä edelleen.  Kuva: Anna Paljakka

”Enimmäkseen huonoja muistoja minulla. Köksänopetus oli vapaaehtoista, ja lopetin ensimmäisen vuoden jälkeen seiskan arvosanan kanssa. Kaksi opettajaani olivat tylsiä tyyppejä, joiden päähän mahtui lähinnä vaalea ja ruskea peruskastike. Oppikirjan jauhemaksapihvien ohje on ollut kovassa käytössä.”

Jauhemaksapihvin ohje kannattaa ottaa talteen. Se toimii edelleen. Mehukkaimmat pihvit tehdään maksasta ja raa’asta perunasta. 

Jauhemaksapihvin ohje kannattaa ottaa talteen. Se toimii edelleen. Mehukkaimmat pihvit tehdään maksasta ja raa’asta perunasta.  Kuva: Anna Paljakka

Joku oli saanut tämän kirjan äidiltään.

”Itselläni on tämä kirja äidin peruja ja teen tällä aina pullataikinan.”

Minun sielunkanneltani hän on soittanut muunmuassa kuvittaessaan Joka naisen niksikirjan ja Käytöksen kultaisen kirjan. Iloitaan hyllymme aarteesta.

”Minulla tuo kirja käytössä ainakin kerran kuussa ja erityisesti joulun aikaan. Olin huono köksässä, mutta sain hyvän numeron, kun piti tehdä pienellä rahalla ruokaa koko luokalle ja jälkiruoka myös. Silloin täysin jujun. Siitä lähtien laittanut ruokaa 365 päivää x 1 tai 2 kertaa. Erämaan kivetkin on jääneet taakse. Tuo kirja on hyvä perusopas.”

”Tuo on tuttu kirja, sitä käytettiin meilläkin. Minulla ei sitä enää ole, koska veljeni otti sen mukaansa lähtiessään kotoa omaan asuntoonsa. Meillä kotitalous oli pakollista keskikoulun kaksi viimeistä vuotta, ja se keskikoulu kesti kuusi vuotta eikä viisi. Sellaisia olivat tyttökoulut! Toisaalta tyttökoulussa sai opiskella enemmän kieliä: ruotsia ensimmäiseltä ja ns. pitkää kieltä toiselta niin kuin muissakin koulussa, mutta lisäksi meillä alkoi neljänneltä toinen vieras kieli.”

Kotitalouden oppikirja on kauniisti kuvitettu.

Kotitalouden oppikir

Kotitalouden oppikir Kuva: Tarja Kvanström

”Kirjassa on ihastuttava Helena Maliston piirroskuvitus ja tietenkin opettavaisia valokuvia, muutamat oikein väreissä, kuten koristeltuja voileipiä ja käytännöllinen ja väreiltään kaunis keittiö.  Malisto on arvostettu graafikko. Minun sielunkanneltani hän on soittanut muunmuassa kuvittaessaan Joka naisen niksikirjan ja Käytöksen kultaisen kirjan. Iloitaan hyllymme aarteesta.”

Avainsanat

Keskustelu

niin mihin se appelsiini juustokakku pitää tehdä kahvikuppiin vai vuokaan kakku kuvassa näyttää kyllä vähä isommalta

Kommentoi juttua: Kotitalouskirjat ovat ahkerassa käytössä läpi elämän – teeleivät yksi kaikkien aikojen parhaista resepteistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X