Ruoka

Kreikkalainen ruoka kokoaa yhteen Välimeren parhaat maut – poimi herkulliset ja terveelliset reseptit ja kokkausvinkit

Kreikkalainen ruoka kokoaa yhteen Välimeren parhaat maut. Poimi parhaat reseptit ja kata pöytään värikäs kreikkalainen ateria.

Kreikkalainen ruoka on paitsi maukasta, myös varsin terveellistä. Aterialla loistavat mehukkaiksi kypsyneet kasvikset, aromikkaat yrtit, vuohenjuustosta valmistetut herkulliset juustot ja tuoreet meren herkut, hartaudella haudutettu liha sekä tietysti oliiviöljy.

Kreikkalainen ruoka: Alkupalapöytään mezejä 

Kreikkalainen ateria alkaa perinteisesti runsaalla alkupalalajitelmalla, mezedes. Mezet ovat Kreikan tapaksia eli pieniä suupaloja. Tavallisesti mezejä tilataan pöytään useampia lajeja ja ne jaetaan ruokailijoiden kesken. 

Tunnetuin meze lienee horiatiki eli kyläsalaatti, joka tunnetaan paremmin kreikkalaisen salaatin nimellä. Salaatti sisältää perinteisesti tuoretta tomaattia, kurkkua, punasipulia, oliiveja sekä fetajuustoa. 

Toinen varsin tunnettu kreikkalainen alkupala on viininlehtikääryleet, dolmades. Perinteisesti valmiina säilykkeinä myytävät kääryleet on helppo ja hauska tehdä myös itse. Sekoita täyte keitetystä riisistä, pinjansiemenistä sekä yrteistä, lusikoi sitä viininlehdille ja kääri tiukalle rullalle. Kääryleet kannattaa asettaa kattilaan vieri viereen ja laittaa päälle lautanen painoksi, jotta rullat eivät avaudu veden kiehuessa. Tarjoa viininlehtikääryleet sitruunalohkojen kanssa kuumina tai kylminä alkupalapöydässä tai pääruokana. 

Tuoreella pinaatilla sekä fetajuustolla täytetty lehtevä piiras eli spanokopita kuuluu myös kreikkalaiseen alkupalapöytään. Leivonnainen syntyy näppärästi valmiista filotakinasta: Kerrosta taikinalevyt yksi kerrallaan piirakkavuokaan, voitele levyt fetajuuston öljymarinadilla ja lusikoi päälle täyte. Käännä lopuksi reunan yli menneet taikinalevyt rennosti piirakan päälle ja nosta uuniin paistumaan. 

Kreikkalainen ruoka ja alkupalapöytä ei olisi mitään ilman lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettuja halloumi- ja fetajuustoja. Myös rapeakuorinen maalaisleipä, mausteiset lammaslihapullat, friteeratut mustekalarenkaat ja muut merenelävät sekä oliivit kuuluvat usein kreikkalaiseen alkupalapöytään.

Muita suosittuja alkupaloja ovat voimakkaan valkosipulinen jogurtti-kurkkusalaatti tzatziki, munakoisotahna sekä mätiä, sitruunamehua, perunaa, valkosipulia ja kreikkalaista oliiviöljyä sisältävä mätisalaatti eli taramosalata. Dippikastikkeisiin voidaan kastaa esimerkiksi grillattua pitaleipää.

Kreikkalainen ruoka: pääruoaksi kalaa, lihaa ja kasviksia 

Runsaan alkupalapöydän jälkeen on pääruokien aika. Kalaa ja kasviksia syödään Kreikassa paljon. Kala tarjotaan keitettynä, paistettuna tai grillattuna sellaisenaan usein sitruunan ja perunoiden kera. 

Hyvää, vastapyydettyä kalaa ei kannata hukuttaa runsaisiin mausteisiin. Suola, pippuri oliiviöljy ja sitruuna riittävät mainiosti. Laakerinlehdet ja leipämurskakuorrutus antavat kreetalaiselle sitruunakalalle houkuttelevaa koreutta. 

Kreikkalainen ruoka tunnetaan erityisesti kalasta ja kasviksista ja lihaa syödään yleensä juhla-aterioilla, usein grillattuna. Tunnetuin kreikkalainen grilliruoka on oliiviöljyllä, sitruunalla, valkosipulilla sekä oreganolla maustettu lihavarras, souvlaki. Se valmistetaan kuutioidusta porsaan, lampaan, naudan tai kanan lihasta. Vartaat tarjoillaan esimerkiksi pitaleivän kanssa erilaisten lisukkeiden, kuten tsatsikin, tomaatin ja punasipulin kera.

Kreikkalainen lihapata eli stifado valmistetaan tyypillisesti naudan- tai lampaanlihasta. Siinä uunissa pitkään muhinut liha ja sipuli muodostavat kielenvievän makuliiton. Voit valmistaa stifadon paistikuutoista, mutta kokonaisesta karitsanpaistista valmistettuna lihan saa juhlavasti ja näyttävästi tarjolle. 

Jauhelihasta valmistetaan yleensä lihapullia, keftedes, mutta jauhelihamassan voi muovailla myös murekkeen muotoon. Kreikkalainen lihamureke tehdään naudan- ja karitsanjauhelihasta, höystetään meheväksi fetajuustolla ja maustetaan kreikkalaiseen tapaan valkosipulilla sekä oreganolla. Näyttävä tarjottava syntyy peittelemällä koko komeus ohuilla munakoisoviipaleilla.

Kreikkalainen ruoka voi olla myös uunissa meheväksi haudutettu vuokaruoka. Yksi tunnetuimmista kreikkalaisita ruoista on lasagnea muistuttava munakoisopaistos eli moussaka. Siinä pastalevyt on korvattu ohuilla munakoisoviipaleilla, joiden välissä vuorottelee muheva tomaattikastike sekä mozzarella- että parmesaanijuusto. Usein joukkoon lisätään myös jauhelihaa, mutta ruoka maistuu mainiolta myös kasvisruokana sellaisenaan tai liharuokien lisukkeena. Moussakan maku paranee säilytyksessä eli sen voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuumenna ruoka tällöin kunnolla ennen tarjoilua.

Jälkiruoaksi pientä makeaa

Kreikkalainen ateria päätetään usein tuoreisiin hedelmiin, pieneen makeaan leivonnaiseen tai paksuun, maustamattomaan jogurttiin tuoreiden hedelmien ja hunajan kera. 

Baklavan uskotaan olevan vuosituhansia vanha leivonnainen, joka on siirtynyt Turkin kautta osaksi Kreikan jälkiruokatarjontaa. Kreikkalaisille baklavalla on suurempi merkitys kuin korvapuustilla suomalaisille. Vinoneliön muotoinen baklava on todellinen sokerihiiren unelma, joka tyydyttää makeannälän hetkessä, niin imelän makuinen on sen rapean kuoren alle kätkeytyvä siirappi-pähkinätäyte.

Hunajakrokanttijäädyke ja aprikoosikastike on myös herkullinen vaihtoehto kreikkalaisen aterian päätteeksi. Jäädykemassa maustetaan herkuksi valkosuklaalla sekä manteliliköörillä. Lisänä tarjottavat aprikoosinpuolikkaat voit korvata tuoreilla, kauden makeimmilla hedelmillä.

Lue lisää Anna.fi: Tahnoja, salaatteja, falafeleja, pitaleipää… Runsas meze-lautanen on loistava tarjottava illanistujaisiin

Kreikkalainen ruoka: Terveellinen Välimeren ruokavalio

Kreikkalainen keittiö on saanut vaikutteita muun muassa Italiasta, Turkista ja Balkanilta. Kreikassa, kuten muissakin Välimeren maissa, noudatetaan perinteisesti terveellisenä pidettyä Välimeren ruokavaliota. Se sisältää runsaasti oliiviöljyä, kasviksia, täysjyväviljaa, pähkinöitä, kalaa ja palkokasveja, mutta vain vähän lihaa ja maitotuotteita. 

Kreikkalaisessa ruokakulttuurissa raaka-aineet ovat tuoreita ja laadukkaita ja niistä valmistetut annokset varsin yksinkertaisia.

Tärkeimpiä kreikkalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia kasviksia ovat tomaatti, peruna, munakoiso, okra, pavut ja erilaiset sipulit. Kalaa ja muita mereneläviä syödään runsaasti, mutta myös lammasta, porsasta, kanaa ja nautaa käytetään. Kreikkalaisista juustoista varsinkin suolaveteen säilötty lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu feta on suosittua ympäri maailman.

Sokerin sijaan jälkiruoat makeutetaan usein hunajalla, ja filotaikinaa käytetään melkein kaikissa leivonnaisissa. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kreikkalainen ruoka kokoaa yhteen Välimeren parhaat maut – poimi herkulliset ja terveelliset reseptit ja kokkausvinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.