Kreikkalainen ruoka on herkullista ja terveellistä – poimi reseptit ja vinkit

Kreikkalaisella aterilla maistuvat Välimeren parhaat maut: mehukkaiksi kypsyneet kasvikset, aromikkaat yrtit, vuohenjuustosta valmistetut herkulliset juustot ja tuoreet meren herkut, hartaudella haudutettu liha sekä tietysti oliiviöljy. Kreikkalainen ruoka on siis paitsi maukasta, myös varsin terveellistä. Poimi parhaat reseptit ja kata pöytään värikäs kreikkalainen ateria.

Alkupalaksi nautitaan mezejä

Kreikkalainen ateria alkaa perinteisesti runsaalla alkupalalajitelmalla, mezedes. Tunnetuin meze lienee horiatiki eli kyläsalaatti, joka tunnetaan paremmin kreikkalaisen salaatin nimellä. Salaatti sisältää perinteisesti tuoretta tomaattia, kurkkua, punasipulia, oliiveja sekä fetajuustoa, mutta salaatista voi tehdä myös astetta ruokaisamman lisäämällä joukkoon keitettyä pastaa. Kreikkalainen pastasalaatti maustetaan perinteiseen tapaan yrtillä, ja kastike syntyy näppärästi salaattijuustokuutioiden mausteöljystä. Salaatti on runsas ja ruokaisa ja se sopii hyvin ateriaksi myös sellaisenaan, piknik-evääksi tai isompana annoksena vaikka noutopöydän tarjottavaksi.

kreikkalainen pastasalaatti

Ohje: Kreikkalainen pastasalaatti

Toinen varsin tunnettu kreikkalainen alkupala on viininlehtikääryleet, dolmades. Perinteisesti valmiina säilykkeinä myytävät kääryleet on helppo ja hauska tehdä myös itse. Sekoita täyte keitetystä riisistä, pinjansiemenistä sekä yrteistä, lusikoi sitä viininlehdille ja kääri tiukalle rullalle. Kääryleet kannattaa asettaa kattilaan vieri viereen ja laittaa päälle lautanen painoksi, jotta rullat eivät avaudu veden kiehuessa. Tarjoa viininlehtikääryleet sitruunalohkojen kanssa kuumina tai kylminä alkupalapöydässä tai pääruokana.

Kreikkalaiset ja italialaiset maut viettelevät.

Ohje: Viininlehtikääryleet – dolmades

Tuoreella pinaatilla sekä fetajuustolla täytetty lehtevä piiras eli spanokopita kuuluu myös kreikkalaiseen alkupalapöytään. Leivonnainen syntyy näppärästi valmiista filotakinasta: Kerrosta taikinalevyt yksi kerrallaan piirakkavuokaan, voitele levyt fetajuuston öljymarinadilla ja lusikoi päälle täyte. Käännä lopuksi reunan yli menneet taikinalevyt rennosti piirakan päälle ja nosta uuniin paistumaan.

feta-pinaattipiirakka eli spanokopita

Ohje: Feta-pinaattipiiras eli spanokopita

Muita suosittuja alkupaloja ovat voimakkaan valkosipulinen jogurtti-kurkkusalaatti tzatziki, munakoisotahna sekä mätiä, sitruunamehua, perunaa, valkosipulia ja kreikkalaista oliiviöljyä sisältävä mätisalaatti eli taramosalata. Myös lampaan- ja vuohenmaidosta valmistetut halloumi- ja fetajuustot sekä rapeakuorinen maalaisleipä kuuluvat usein alkupalapöytään.

taramasalata - mätitahna

Ohjeet:

Tsatsiki

Taramosalata – mätitahna

Munakoisotahna

Pääruoaksi kalaa, kasviksia ja lihaa

Runsaan alkupalapöydän jälkeen on pääruokien aika. Kalaa ja kasviksia syödään Kreikassa runsaasti. Kala tarjotaan keitettynä, paistettuna tai grillattuna sellaisenaan sitruunan ja perunoiden kera. Hyvää, vastapyydettyä kalaa ei kannata hukuttaa runsaisiin mausteisiin. Suola, pippuri oliiviöljy ja sitruuna riittävät mainiosti. Laakerinlehdet ja leipämurskakuorrutus antavat kreetalaiselle sitruunakalalle houkuttelevaa koreutta.

kreetalainen sitruunakala

Ohje: Kreetalainen sitruunakala

Yksi tunnetuimmista kreikkalaisita ruoista on lasagnea muistuttava munakoisopaistos eli moussaka. Siinä pastalevyt on korvattu ohuilla munakoisoviipaleilla, joiden välissä vuorottelee muheva tomaattikastike sekä mozzarella- että parmesaanijuusto. Usein joukkoon lisätään myös jauhelihaa, mutta ruoka maistuu mainiolta myös kasvisruokana sellaisenaan tai liharuokien lisukkeena. Moussakan maku paranee säilytyksessä eli sen voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuumenna ruoka tällöin kunnolla ennen tarjoilua.

kasvismoussaka

Ohje: Kasvismoussaka

Lihaa syödään yleensä juhla-aterioilla. Kreikkalainen lihapata eli stifado valmistetaan tyypillisesti naudan- tai lampaanlihasta. Siinä uunissa pitkään muhinut liha ja sipuli muodostavat kielenvievän makuliiton. Voit valmistaa stofadon paistikuutoista, mutta kokonaisesta karitsanpaistista valmistettuna lihan saa juhlavasti ja näyttävästi tarjolle.

Karitsanpaisti stifadon tapaan

Ohje: Kartisanpaisti stifadon tapaan

Jauhelihasta valmistetaan yleensä lihapullia, keftedes, mutta jauhelihamassan voi muovailla myös murekkeen muotoon. Kreikkalainen lihamureke tehdään naudan- ja karitsanjauhelihasta, höystetään meheväksi fetajuustolla ja maustetaan kreikkalaiseen tapaan valkosipulilla sekä oreganolla. Näyttävä tarjottava syntyy peittelemällä koko komeus ohuilla munakoisoviipaleilla.

Kreikkalainen lihamureke

Ohje: Kreikkalainen lihamureke

Jälkiruoaksi pientä makeaa

Kreikkalainen ateria päätetään usein pieneen makeaan, kuten lehtevään baklava-leivonnaiseen tai paksuun, maustamattomaan jogurttiin tuoreiden hedelmien ja hunajan kera. Hunajakrokanttijäädyke ja aprikoosikastike on myös herkullinen vaihtoehto kreikkalaisen aterian päätteeksi. Jäädykemassa maustetaan herkuksi valkosuklaalla sekä manteliliköörillä. Lisänä tarjottavat aprikoosinpuolikkaat voit korvata tuoreilla, kauden makeimmilla hedelmillä.

hunajakrokanttijäädyke

Ohje: Hunajakrokanttijäädyke ja aprikoosikastike

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kreikkalainen ruoka on herkullista ja terveellistä – poimi reseptit ja vinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X