Ruoka

Kriikunan tunnistaa pyöreästä kivestä – nauti makeasta pikkuhedelmästä monessa muodossa

Kriikuna on luumun alalaji, maultaan hapan ja käyttömahdollisuuksiltaan yllättävän monipuolinen hedelmä. Poimi sato talteen ja hyödynnä se näihin herkkuihin.

Kriikuna on ikivanha viljelyskasvi, joka kasvaa korkeana pensaana tai matalana puuna. Kriikunaa on todennäköisesti viljelty jo antiikin ajan Damaskoksessa. Roomalaiset veivät kriikunan Englantiin, josta se levisi edelleen Amerikkaan. Suomessa kriikunaa on viljelty 1700-luvulta lähtien.

Kriikuna on muiden hedelmien tapaan terveellistä syötävää ja sen terveysvaikutukset sekä ravintoarvo pitkälti luumuun verrattavissa.

Kriikunat sisältävät vain vähän energiaa, mutta runsaasti kylläiseksi tekevää ja vatsaa hellivää kuitua. Luumujen tapaan myös kriikunat voivat auttaa pehmentämään kovaa vatsaa. Herkkävatsaisen kannattaa kuitenkin nauttia niitä maltillisesti.

Muuten kriikunoilla herkuttelu on suositeltavaa, sillä ne sisältävät runsaasti antioksidantteja, kivennäisaineita sekä erityisesti A-, B6- ja K-vitamiineja. Kriikunoiden sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet tekevät hyvää erityisesti verenkiertoelimistölle. Kriikunat sisältävät myös kaliumia, joka auttaa muun muassa verenpaineen hallinnassa.

Luumu vai kriikuna, mitä eroa näillä on?

Kriikuna ja luumu muistuttavat paljon toisiaan, mutta kriikunan voi erottaa luumusta niin ulkonäkönsä kuin makunsakin puolesta.

Sinisen kriikunan pintaa peittää kevyt nukka. Kooltaan kriikuna on luumua pienempi. Hedelmäliha on kellanvihreää ja sitä on luumuun verrattuna vähän. Kriikunan sisällä on pyöreä kivi, kun taas luumun kivi on soikea ja siinä on terävä pää.

Maultaan kriikunat pysyvät syksyllä pitkään happamina ja muuttuvat makeiksi yleensä vasta ensimmäisten pakkasten purtua. Jos pakkasta ei tule, viimeistäänkin kypsät, maahan pudonneet kriikunat ovat melko makeita.

Kriikuna: pakastus säilöö sadon

Satoisana vuonna kriikunapuut antavat hedelmää enemmän kuin niitä ehtii käyttää. Kriikunoista voi tehdä hilloa ja muita säilykkeitä, mutta hedelmät voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Luumujen tapaan kriikunat kannattaa pakastaa sokeriliemessä. Halkaise hedelmät, poista kivi ja leikkaa hautessasi viipaleiksi. Muista poistaa myös kaikki kolhut ja mahdolliset muut viat tai epäpuhtaudet.

Laita hedelmät pakastusta kestävään rasiaan ja kaada päälle sokerilientä niin, että hedelmät ovat kokonaan liemen peitossa. Sokeriliemessä pakastetut kriikunat sopivat esimerkiksi hedelmäsalaatteihin, herkuksi sellaisenaan tai vaikkapa jäätelön kera tarjottavaksi.

Jos tiedät keittäväsi kriikunoista myöhemmin mehua, voit pakastaa ne myös kokonaisina.

Lue myös: Luumujen pakastaminen – säilö luumut lohkoina sokeriliemessä

Mitä tehdä kriikunoista?

Kriikunat sopivat usein käytettäväksi luumujen tapaan. Niiden happamuus katoaa yleensä keitettäessä. Lisäksi kriikunoissa on paljon pektiiniä, joten ne sopivat erityisen hyvin kriikunahillon valmistukseen. Hillon lisäksi kannattaa kokeilla myös kriikunachutneyta tai rommilla terästettyä kompottia. Mehumaijassa kriikunoista voi valmistaa myös mehua.

Vai kokeilisitko sittenkin kriikunalikööriä, jonka samettisen pehmeä maku on vertaansa vailla. Kriikunalikööri on helppo tehdä, mutta vaatii aikaa. Tarvitset kriikunoita, kirkasta viinaa sekä sokeria. Makua likööriin saat lisäämällä mausteeksi pari kanelitankoa, tähtianiksia ja kokonaisia mausteneilikoita.

Kriikuna: herkullinen resepti makeannälkään

Kriikuna on usein luumua happamampi, mutta viimeistään sokeriripaus kesyttää hedelmän herkuksi. Kriikuna sopiikin moniin leivonnaisiin luumujen sijaan. Leivo kriikunoista vaikkapa piirakka tai maukas kakku toscakakun tapaan.

Paistos on loistava vaihtoehto, kun leipominen ei juuri huvita, mutta mieli halajaa silti jotain hyvää ja herkullista. Tässä ohjeessa on käytetty luumuja, mutta voit mainiosti korvata ne myös kriikunoilla. Tarjoa jälkkäri uunilämpiminä vaikkapa kanelilla maustetun kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

Lue myös Anna.fi: Luumussa on makeaa lumoa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kriikunan tunnistaa pyöreästä kivestä – nauti makeasta pikkuhedelmästä monessa muodossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.