Suosi kotimaista kukkakaalia ja aloita kukkakaalitalkoot.

Kukkakaalivillitys tarttui suomalaisiin – 10 helppoa reseptiä hittikasviksen käyttöön

Kukkakaalisadosta on ylitarjontaa ja sato uhkaa jäädä peltoihin. Suomalaiset innostuivat jakamaan parhaita ohjeitaan.

Kotimainen kukkakaalisato on kylmän kesän takia kypsynyt yhdellä rysäyksellä. Helsingin Sanomat uutisoi 18.8.2017, että viljelijöille sadon kerääminen olisi tappiollista ja sato uhkaa jäädä mätänemään peltoihin.

Viileä kesä on ollut suotuisa monille vihanneksille. Etenkin kaalit pitävät viileästä kasvuympäristöstä, mutta sato on kypsynyt vasta nyt loppukesästä. Tarjonta on ylittänyt kysynnän keskellä kasvisten parasta sesonkia. Laatu on loistavaa ja hintakin on kohdillaan.

Hyödynnä myös kukkakaalin suojalehdet

Kukkakaalin voi käyttää ruoanlaittoon kokonaisena. Älä kuitenkaan sorru repimään irti maukkaita suojalehtiä kaupassa. Ne voi hyödyntää ruoanlaitossa aivan yhtä hyvin kuin kukinnonkin. Suojalehtien tarkoitus on suojata kukintoa ja auttaa sitä säilymään. Kovan kannan voi käyttää suojalehtien tapaan. Jos teet sosekeittoa, käytä suojalehdet sekä kanta. Ne voi myös pilkkoa erikseen pikkeliliemeen ja salaattiin ne tuovat rapeutta.

Kukkakaali sopii mausteiseen linssikeittoon.

Kukkakaali on loistava keittojen raaka-aine. Lempeän makunsa ansiosta sen voi maustaa halutessaan tuhdimmin esimerkiksi intialaisilla mausteilla. Kokeile kukkakaali-linssikeittoa tai tee lempeä sadonkorjuun sosekeitto, joka on maustettu korianteriöljyllä.

Lempeä kukkakaalikeitto tarjoillaan korianteriöljyn kanssa.

Jos paahdat kokonaisen kukkakaalin, älä irrota lehtiä. Kukinnon voi nostaa sellaisenaan uuniin ja välillä valella sitä mausteliemellä tai sulalla voilla. Suojalehdet paahtuvat maukkaiksi. Intialaiset mausteet maustavat tämän herkullisen kukkakaalilisukkeen. Paahdetun intialaisittain maustetun kukkakaalin voi paahtaa uunissa tai nostaa vaikka grilliin. Kurkuma värjää sen kauniin keltaiseksi.

Intialaiset mausteet tuovat maukkaan lisän miedolle kukkakaalille.

Uunissa mausteiden maku korostuu ja kukkakaali saa rapsakan pinnan.

Kaalipata saa makua kukkakaalista. Jätä kasviksiin vähän purutuntumaa, tätä pataa ei tarvitse haudutella tunti tolkulla.

Kukkakaaliriisi valmistuu parissa sekunnissa tehosekoittimessa. Pilko kukkakaali pienemmäksi ja surauta kukinnot tehosekotitimessa riisiksi. Voit tarjoilla sen sellaisenaan raakana, kypsentää mikrossa tai käyttääpannulla. Voissa paistettu kukkakaaliriisi on herkullinen lisuke.

Gluteeniton kukkakaaliriisi toimii riisin tapaan lisukkeena.

Se toimii riisin tapaan lisukkeena tai sitä voi käyttää myös gluteenittomassa pizzapohjassa. Kukkakaalipizzan valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon se, että mikrotettu kukkakaalimuru pitää pusertaa täysin kuivaksi. Näin takaat rapsakan pizzapohjan.

Kukkakaaliriisistä voi tehdä myös pizzapohjan. Terveellisempi ja kevyempi kuin tavallinen pohja.

Kukkakaali toimii myös salaatin aineena. Kutunjuusto ja sadonkorjuun kasvikset yhdessä tekevät ruokaisan salaatin. Metsäsienet sopivat myös kukkakaalin kanssa kimppaan. Kokeile kukkakaali-sienisalaattia.

Kasviskaalipata saa ruokaisuutta kukkakaalista.

Käytä kukkakaalia monipuolisesti – jaa myös oma ohjeesi #Kukkakaalitalkoot

Myös ruokabloggaajat innostuivat jakamaan parhaita kukkakaaliohjeitaan ja aloittivat talkoot, joiden tarkoituksena on innostaa suomalaisia kotimaisen kukkakaalin käyttöön monipuolisesti. Sosiaalisesta mediasta löytyy runsaasti hauskoja ja innostavia kukkakaaliohjeita nimellä #kukkakaalitalkoot.

Katso Kotiliesi.fi –sivuilta vinkkejä kukkakaaliohjeisiin

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kukkakaalivillitys tarttui suomalaisiin – 10 helppoa reseptiä hittikasviksen käyttöön

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X