Kulloon kartanon parsa nautitaan Hollandaise-kastikkeen kera

Matkailusta hoidetussa kulttuurimaisemassa on tullut yhä tärkeämpi osa porvoolaisen Kulloon kartanon arkea. Isäntäpari kestitsee vieraita oman tilan parsalla, mansikoilla ja maissilla.

Kulloon kartanon isäntä Thomas Frankenhaeuserin isovanhemmat söivät parsat vain voisulan kanssa. Nykyinen emäntä Peggy Frankenhaeuser tarjoaa ne omatekoisen Hollandaise-kastikkeen ja voisulan kanssa päivällisen alkuruokana.

Poimi tästä talteen kartanonemännän vinkit maittavan kastikkeen valmistamiseen ja parsan keittämiseen!

Lue myös: 5 suosikkiruokaa parsasta

Parsa Hollandaise-kastikkeella Kulloon kartanon tapaan

Kuori parsat ja leikkaa pois niiden puumainen tyviosa. Keitä paksuja valkoisia parsoja väljässä vedessä noin kymmenen minuttia. Valuta parsat ja pidä niitä lämpiminä liinan sisällä.

parsa, hollandaise-kastike, kulloon kartanon parsa

Hollandaise-kastike

180 g voita
3 kananmunan keltuaista
0,5 dl valkoviiniä
puolen sitruunan mehu
ripaus suolaa
pippuria

Sekoita teräskattilassa sitruunanmehu, keltuaiset, viini ja suola. Kypsennä lämpimässä (ei kiehuvassa) vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Seos on kypsää, kun vatkainta nostettaessa neste valuu siitä tasaisena nauhana, kastikkeen pinta kiiltää eikä seos maistu munalta. Ota vesihaude liedeltä, sekoita tasaiseksi ja lisää nokare kerrallaan koko voimäärä. Vatkaa koko ajan, kunnes voi on lisätty ja kastike on tasaisen sakeaa. Mausta halutessasi pippurilla.

Herkuttele keitetyt parsat kastikkeen kera heti.

Tunnista tuore parsa

Parsakausi on parhaimmillaan huhtikuun lopussa. Hyvä parsatanko on paksu, suora, napakka ja tuore tyvestä. Tuoreessa parsassa versot ovat umpinaiset ja tiiviit. Parsa ei ole hyvää, jos se on pikkusormenpaksuista, nuivettunutta tai homeista.

Kotioloissa parsaa kannattaa säilyttää jääkaapissa. Parsa kannattaa kuitenkin käyttää pian ostamisen jälkeen, sillä se on parhaimmillaan tuoreena.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Parsa­-gruyèrepiirakka

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kulloon kartanon parsa nautitaan Hollandaise-kastikkeen kera

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X