Piparkakkutalon_akka_kotilieden kakku
Ideoita ruoanlaittoon

Kurpitsakukko, Lyydin kermakakku ja 12 muuta makumuistoa modernilla twistillä Suomi 100 -juhlapöytään!

Kotiliesi on suomalaisten aikakauslehtien grand old lady 95 vuoden iällään. Haastoimmekin Kotilieden bloggaajat laatimaan ruokaohjeita perinteikkään mutta nykytrendejä rakastavan matriarkan kunniaksi.

Kotilieden blogiverkoston taitavissa käsissä syntyy kaikille sopiva juhlakattaus myskikurpitsakeitosta metsäsieni-lapskoussiin ja naudankielesta nakukakkuun. Nappaa valmis menu vaikkapa satavuotiaan Suomi-neidon itsenäisyysjuhlaan!

Tarjoa alkupaloja: Vegaaninen mantelijuusto ja myskikurpitsakeitto

Linssinööri: Mummin kotijuusto modernina vegaaniversiona

”On hienoa, että voisin jatkaa mummini perinnettä myös ilman eläinperäisiä tuotteita. Perinteet ovat usein parhaimmillaan silloin, kun niihin yhdistyy hyviä vaikutteita nykyajasta ja ne saavat elävän, yhä käyttökelpoisen muodon.”

Linssinäärin kotijuusto

Kokkaava isi: Juhlava chevre-myskikurpitsakeitto

”Kurpitsan makeus ja chevren suolaisuus luovat hyvän yhdistelmän ja maun keittoon.”

Kokkaava isi -bloggarin myskikurpitsakeitto

Rouva Ässän seurassa: Aili-mummun peltipiirakka

”Piirakkataikinan tein mummuni ohjeella. Mummuni vatkasi taikinan pohjaksi kerman vaahdoksi. Oma twistini on lihariisitäytteeseen lisäämäni, kermatilkkaan sulattamani viherpippurisulatejuusto.”

Pyöräytä pääruoaksi: Lapskoussia ja kurpisalohikukkoa

Maustamauksi: Kurpitsalohikukko

”Pääsin taas palaamaan ajatuksissani juurilleni. Ja tulipa mieleeni, mummolassa luin aina Kotiliesi-lehteä istuskellen joko keinutuolissa tai puulaverilla tuvan puolella. Tällä välin kukko muhi leivinuunissa, ja ne tuoksut sekä tuvan lämpö…”

Maustamauksi-bloggarin kurpisalohkokukko

 

Dinner With Reeta: Maidoton ja gluteeniton metsäsieni-lapskoussi

”Valmistin oman versioni entisen kotikaupunkini Rauman perinneruuasta, lapskoussista. Innostuin hakemaan tähän lapskoussiin ideoita vanhoista Kotiliesi-lehdistä. Lopputuloksessani on perinnettä lapskoussin resepti sekä kunnioitus valmistustapaa kohtaan. Suomalaisuutta ja luontoa tuovat metsäsienet.”

Dinner With Reeta -bloggarin Lapskoussus

Tubettini: Naudankieli

”On hyvä palauttaa mieleen se, että ’kovina hyvinä aikoina’ ruhoista käytettiin ruoanvalmistuksessa kaikki osat ja mitenkäs sitä entisaikojen perinneherkkua valmistettiinkaan.”

Voileipäkakku ruusunmäki-bloggari

Ruusumäki: Kinkku-voileipäkakku

”Tällä suomalaisten juhlapöytien kestosuosikilla haluan osoittaa kunnioitukseni Kotilieden pitkälle iälle.”

 Juhla-aterian kruunaa jälkiruokaa

Ihan tolalta: Porkkana-persimon-nakukakku

”Nakukakut on nyt vallanneet kovasti juhlia ja kotileipomuksiakin. Rakastan porkkanakakkua yli kaiken mutta halusin siihen pientä twistiä. Hedelmäosastolta aitiopaikalta löytyi tämän kauden ruoka-aines: persimon.”

Ihan totalta -bloggarin porkkana-persimon-kakku

Piparkakkutalon Akka: Lyydin kermakakku

”Kokeilin vanhasta käsin kirjoitetusta reseptivihkosta Lyydin kermakakkua vuodelta 1926. Tuohon aikaan oli tapana leipoa pikkuleipiä ja kuivakakkuja jauhoista, joten kermakakkukaan ei ole sellainen, millaiseksi sen nykyaikana miellämme. Kermakakku 1920-luvulla oli siis kahvikakku, missä kerma leivottiin taikinaan.”

Makeaa elämää Pilvilinnassa: Banoffee 2.0

”Perinteiseen banoffeeseen tulee keksipohja, banaania, kinuskia ja koko komeus kuorrutetaan vielä kermavaahdolla. Koristelusta halusin tehdä yksinkertaisen ja näyttävän, koska tämä ohje on kunnianosoitukseni Kotiliedelle, joka täyttää tänä vuonna 95 vuotta.”

Makeaa elämää pilvilinnassa -bloggarin juhlakakku

 

Saran kotikolo: Juhlava gluteeniton vegaaninen täytekakku

”Täytekakkuidea syntyi ihan simppelisti siitä, että Kotilieden ensimmäinen numero on ilmestynyt vuonna 1922. 20-luvulla nimenomaan kakkujen leipominen yleistyi huimasti, ja mikäpä olisi suomalaisempaa kuin täytekakku?”

Saran kotikolo vegekakku

 

Suomalainen ruokaloki: Jouluinen luumurahkakakku

”Lähdin kehittelemään alun perin vuoden -29 joulunumerossa julkaistua luumukermakakun reseptiä. Modernisoin reseptiä juustokakun suuntaan, se ei ole liian makea, ja konjakkimarinoidut luumut sopivat aikuiseen makuun.”

suomalainen ruokaloko -bloggarin luumupiiras

Ps. ”Kotiliesi-lehti syntyi samoihin aikoihin, kun suomeen perustettiin asevelvollisuuslaki. Lehti tuli antamaan nälänhädän ja sodan jälkeen rauhaa ja hyvää oloa kotiin. Käytännön asioissa sparraamaan. Uskoisin, ettei lehden taika ihmisen arjessa ole mihinkään kadonnut. Tuttuja ovat ruoan valmistus, vanhempien vastuu  ja kodin sisustus vielä tänäänkin. Sitä normiarkea.” Lue lisää Olen mitä syön -blogin Makumuistoja-postauksesta!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kurpitsakukko, Lyydin kermakakku ja 12 muuta makumuistoa modernilla twistillä Suomi 100 -juhlapöytään!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.