Kypsennä kasvikset oikein + 8 maukasta ohjetta

Huolella kypsennetyt kasvikset säilyttävät värinsä, makunsa ja vitamiininsa. Lue vinkit, joiden avulla vihannekset ja juurekset saadaan parhaimmilleen!

Vokatut kesäkasvikset on loistava lisuke liha- ja kalaruoille. Värikäs kokonaisuus syntyy esimerkiksi porkkanoista, kesäsipuleista, paprikasta ja sokeriherneen paloista. Ennen vokkaamista kasvikset pestään huolella ja paloitellaan sopiviksi paloiksi: Pitkään kypsyvät porkkanat paloitellaan pienemmiksi kuin muut vihannekset. Siitä huolimatta vokkaus on syytä aloittaa porkkananpaloilla, minkä jälkeen joukkoon lisätään sipulin- ja paprikanpalat. Aivan viimeisenä vokkiin päätyvät sokeriherneet. Näin varmistetaan, että jokainen kasvis on parhaimmillaan lautaselle päästessään eli juuri sopivasti al dente -kypsiä. Kevyesti rouskuvat kasvikset lisätään aasialaisvaikutteisen mausteliemen joukkoon ja nostetaan tarjolle.

188965-Parsa-pecorinosalaatti2.jpg

Alkukesän odotetuin vihannes eli parsa muuntuu herkulliseksi parsa-pecorinosalaatiksi. Moni jännittää suotta parsan keittämistä, sillä se on hyvin helppoa puuhaa: Tyvestä katkaistut ja kevyesti kuoritut vihreät parsat nostetaan korkeareunaiseen kattilaan, jossa ne kypsyvät muutamassa minuutissa.  Napakan kypsät parsat viilennetään nopeasti kylmässä vedessä, jotta kypsymisprosessi saadaan loppumaan. Parsat vuollaan ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä, maustetaan kevyesti ja asetellaan puhtaanvalkoiselle lautaselle. Kokonaisuus viimeistellään suloisen suolaisella pecorinojuustolla, ja alkukesän maukkain salaatti on valmis.

196804-parsakaalipiirakka2048.jpg

Piknikevääksi sopiva parsakaalipiirakka on pirteä ilmestys. Värikkään ulkonäön takana on parsakaalien oikeaoppinen kypsennys: Paloitellut parsakaalit kiehautetaan vähässä vedessä ilman kantta, jolloin vitamiinit eivät liukene veteen ja väri pysyy kauniin kirkkaana. Kypsät, lävikössä valutetut parsakaalinpalat levitetään tasaisesti gluteenittoman piirakkapohjan päälle. Pinnalle ripotellaan reilusti parmesaani-, sinihome- ja Västerbotten-juustoja. Täyteläinen muna-kermaseos viimeistelee piiraan, joka saa paistua uunissa kullanruskeaksi.

179330-taytetytkesakurpitsat1.jpg

Täytetyt kesäkurpitsat ovat takuuvarma hitti ruokapöydässä. Omasta kasvimaasta poimitut kesäkurpitsat halkaistaan pituussuunnassa ja osa sisuksesta koverretaan pois. Mehevä täyte esikypsennetään pannulla, jolloin sienien ja kesäkurpitsan sisuksen liika kosteus häviää höyrynä ilmaan. Joukkoon lisätään paahdetut leivänmurut, tuoreet yrtit ja hienonnetut oliivit. Kesäkurpitsaveneet täytetään herkullisella täytteellä ja päälle valutetaan hieman oliiviöljyä, mikä lisää kurpitsoiden mehevyyttä kypsennyksen aikana. Kurpitsojen kypsyyttä on syytä kokeilla esimerkiksi haarukalla, jotta ne säilyvät mukavan napakoina. Viime hetkellä pinnalle ripotellaan juustoraastetta, jonka annetaan sulaa uunin lämmössä.

178866-ratatouille.jpg

Ranskan lahja maailmalle, ratatouille, on vertaansa vailla. Provencen sydämestä klassikoksi noussut ruokalaji yhdistelee taidokkaasti kauden kasviksia ja tuoreita yrttejä. Sipuli, paprika, tomaatti ja kesäkurpitsa muodostavat maittavan liiton, joka viimeistellään kolmen yrtin avulla. Mehevät tomaatit kaltataan eli ne kastetaan kuumaan veteen, jotta ohut kuori on helppo poistaa tomaatin pinnalta. Jälleen on syytä kiinnittää huomiota vihannespalojen kokoon, jotta ne eivät pääse mössööntymään padassa: Sipuli saa olla hyvin pientä, jotta se ehtii kypsyä haudutuksen aikana. Sen sijaan muut vihannekset saa jäädä suuremmiksi paloiksi, jotta kymmenen minuutin kypsennyksen jälkeen padassa on edelleen havaittavissa selkeitä kasviskuutioita muhennoksen sijaan.

Papu_perunasalaatti

Kesäinen papu-perunasalaatti maistuu grillilihan kaverina tai vaikka kevyenä iltapalana sellaisenaan. Tuoreet pavut keitetään kypsiksi vähässä vedessä ilman kantta. Mikäli oman puutarhan pavut eivät ole vielä syöntivalmiita, voi tilalle kaivaa esikypsennettyjä pakastepapuja. Heleänvihreät pavut marinoidaan omenaviinietikkapohjaisessa liemessä, johon makua tuovat myös tuoreet yrtit ja tuhti dijon-sinappi. Ruokaisuutta salaattiin saadaan perunoiden avulla ja vaikka perunoiden keittäminen on tuttua puuhaa, on muutamaan asiaan syytä kiinnittää huomiota: Salaattiin sopivat kiinteämaltoiset perunat laitetaan kylmään veteen ja lämpötila nostetaan kiehuvaksi. Perunat ovat kypsiä, kun haarukka uppoaa niihin helposti, mutta perunat eivät kuitenkaan halkea tai murene mössöksi. Jäähtyneet perunat halkaistaan ja sekoitetaan salaatin joukkoon marinoitumaan ennen tarjoilua.

Porkkanakeitto

Maukkaat kesäporkkanat ovat mainio raaka-aine moniin ruokiin, kuten paahdettuun porkkanakeittoon. Kuoritut porkkanat leikataan ohuiksi suikaleiksi, asetellaan uunipellille ja maustetaan kevyesti. Kasviksia paahdettaessa uunin tulee olla tarpeeksi kuuma, jotta porkkanoihin saadaan aidon paahteinen aromi. Uunissa kypsyneet porkkanat soseutetaan ja joukkoon lisätään voimakkaanmakuista kasvislientä. Itämainen vivahde keittoon saadaan, kun sen kanssa nautitaan maustamatonta jogurttia ja dukkah-mausteseosta.

Halloumi-kasvisvarras

Grilli hohkaa kuumana kesähelteillä, joten on aika valmistaa raikkaita kasvis-halloumivartaita. Maukkaiden halloumipalojen ympärille kääritään kuorimaveitsellä ohueksi vuollettuja kesäkurpitsaviipaleita. Kääröt pujotetaan varrastikkuihin yhdessä suuhun sopivien paprikanpalojen kanssa. Mitä suuremmiksi palat jättää, sen kauemmin ne kypsyvät. Paras lopputulos saadaan, kun grilli on riittävän kuuma. Aluksi vartaat laitetaan grillin kuumimpaan osaan väriä saamaan, minkä jälkeen ne nostetaan yläritilälle kypsymään. Valmiit vartaat nautitaan cayennepippurista potkua saavan wasabiaiolin kera.

Lisää herkullisia kasvisruokaohjeita:
Kasvisruokia arjesta juhlaan
Kasvisruokaa koko perheelle
Ihanat kasvisruoat
Herkullista kasvisruokaa
Kasvissyöjän grilliherkut
Ruoka.fi: Kasvisruoka x 9

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kypsennä kasvikset oikein + 8 maukasta ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X