Ruoka

Lähes 100 keittiöniksiä lukijoiltamme: "Rasvaa juustoraastin, niin liukuu paremmin ja vinkki miten käsittelet nerokkaasti kananmunan munavoihin"

Kotilieden lukijat antoivat parhaat vinkkinsä keittiöön ja ruoanlaittoon.

Kysyimme Facebook-sivuillamme keittiön parhaita niksejä lukijoiltamme. Saimme lähes 100 hauskaa vastausta, joista kokosimme parhaat tähän artikkeliin. Kaikki vastaukset voi käydä lukemassa Kotilieden Facebook-sivuilla.

Nappaa parhaimmat vinkit omaan arkeesi.

Raaka-ainevinkit

Sipuli ja inkivääri

”Valkosipuli lautaa vasten ja veitsen terällä painetaan ”littanaksi”, jonka jälkeen kuoret on kätevä ottaa irti. Inkivääristä saa kuoret irti kuorimaveitsellä.”

”Valkosipulin saa kuorittua ravistamalla sitä tyhjässä lasipurkissa.”

”Käytä luomuinkivääriä, ei tarvitse kuoria.”

”Sipulin silppuamiseen vinkki. Jos haluaa, että sipuli itkettää vähemmän, kannattaa laittaa se pakastimeen puoli tuntia ennen pilkkomista. Toimii!”

”Sipuli itkettää vähemmän kun hengittää suun kautta, ei nenän kautta.”

”Sipulin saa todella näppärästi ja nopeasti hienoksi Bamixin leikkurilla, ilman kyyneleitä. Olen hienontanut näin kurkkusalaattiinkin jopa 3 kg sipulia hetkessä ilman ongelmia ja kyyneleitä.”

”Kuivatan kasvattamani sipulit ohuina siivuina ja säilytän rapeat rouheet lasipurkeissa. Kesällä ne pystyy kuorimaan itkemättä ulkona ja kaikki muukin sujuu ulkona katoksen alla. Yhtään ei mätäne. Ei tartte freesata, mielettömän hyvää ja monikäyttöistä.”

Vihannekset ja kananmunat

”Raasta kylmä voi suoraan taikinaan, silloin se levittyy helpommin. Inkivääri kannattaa raastaa kylmänä. Raastetusta inkivääristä tulee makua paremmin kuin pilkotusta.”

”Vähän nahistunut sitruuna kannattaa pakastaa. Siitä on jäätyneenä helppo saada sitruunankuoriraastetta, ja sulaneena mehu.”

”Kylmätuotteen (esim. ruokakerman) avattuasi, kirjoita päivämäärä pakkaukseen, niin on helpompi arvioida mihin asti voit sitä käyttää.”

”Keitetyistä kananmunista irtoaa kuori paremmin, kun niiden antaa kuivahtaa ennen kylmään veteen laittamista.”

”Kananmunan saa kätevästi silputtua vaikka munavoihin kääntämällä sen munaleikkurissa ensimmäisen viipaloinnin jälkeen vielä toisin päin. Noloa myöntää, mutta lapsi 7 v meillä tuon tajusi.”

”Nahistuneet vihannekset uuniin paahtunaan ja edelleen kasvissosekeitoksi.”

”Vanha juttu, mutta tuli nyt ensimmäisenä mieleen, että pekonin pilkkominen käy nopeasti saksilla.”

”Sipulista uloin kerros pois, niin ei itketä. Makaronilaatikon makaronien keitinveteen lihaliemikuutio, ja sitten vähän lihalientä munamaidon joukkoon. Tortillalätyistä nopeasti pizzoja iltapalaksi nälkäisille teineille.”

Keittiössä

”Leikkuulaudan saa pysymään paikallaan kostutetulla siivouspyyhkeellä. Siivouspyyhe laudan alle, niin ei luisu.”

”Laita leikkuulaudan alle sellanen kumilärpykkä, jolla avataan hillopurkit yms, niin pysyy paikallaan.”

”Kun puisen leikkulaudan käsittelee oliiviöljyllä, on se helppo pitää puhtaana ja tuoksuttomana.”

”Rasvaa juustoraastin ennen raastamista, liukuu paremmin.”

”Pulla/sämpylätaikinat nostatan aina mikrossa. Ilmatiivis ja taikina nousee nopeasti. Huom! Mikroa EI käynnistetä, vaan ihan kylmänä toimii.”

”Rakensin pienen telineen sähkövatkaajalle. Se näyttää kahdelle yhdistetylle kirjatuelle. Muna-sokerivaahto tulee kuin itsestään ja voin samalla valmistella muut tarvikkeet reseptiä varten.”

”Taikinat nousee nopeasti leivinuunin päällä näin talvella.”

”Mikron saa hyvin puhtaaksi, kun laittaa puserretut sitruunankuoret kulhoon ja vettä. Muutaman minuutin lämmittää mikrossa, niin sen jälkeen pyyhkii vaan mikron puhtaaksi.”

”Keitän esim. juureksia ja pakastan ne annosrasioissa. Helpottaa ja nopeuttaa ruuanlaittoa myöhemmin.”

”Tiskirätti ja -harja astianpesukoneeseen kerran viikossa. Eipä tule turhia hajuja.”

”Tummuneen kuparipannun saat kirkkaaksi, kun puolitat sitruunan ja ripottelet sitruunanpuolikkaaseen suolaa. Sitten vain pyyhit.”

”Saksilla leikataan piiraat, pannukakut ja pizzat.”

”Lapset syövät salaattia, minkä ovat itse valmistaneet.”

”Kannattaa välillä pitää kauppalakkoa eli tyhjentää pakastinta sekä kuiva-ainekaapin antimia. Säästää rahaa ja tulee käytettyä luovuutta.”

”Keittiön kaakeleiden ohut rasvakerros lähtee pois seoksella jossa on 1 osa viinietikkaa ja neljä osaa vettä.”

”Käytä keittiön roskaämpäriä lattianpesuun. Silloin sekin tulee pestyä puhtaaksi samalla.”

”Biojätteet maitotölkkiin.”

”Kaffepuruja käytetään mullan seassa, kun laitetaan tomaatit taas kasvamaan.”

Joko tykkäät Kotiliedestä somessa?

Käy tykkäämässä Facebook-sivuistamme tästä linkistä ja Instagramista täältä.

Arvoimme kommentoijien kesken lehtipaketin. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lähes 100 keittiöniksiä lukijoiltamme: "Rasvaa juustoraastin, niin liukuu paremmin ja vinkki miten käsittelet nerokkaasti kananmunan munavoihin"

sipru

laita pullataikina tai sämpyläätaikina uuniin nousemaan kylmään toimii

Sinun täytyy kommentoidaksesi.