Ideoita ruoanlaittoon

Lakka on herkullinen vitamiinipommi

Lakka eli hilla on varsinainen marja-aarre. Se on ravitsemusarvoiltaan kotimaisten marjojen kärkeä, mutta myös maukas raaka-aine, joka taipuu niin leivonnaisiin, jälkiruokiin kuin säilykkeisiinkin.

Lakkakausi on parhaimmillaan heinä-elokuussa. Sato vaihtelee sääolosuhteiden vuoksi runsaastikin vuodesta toiseen. Tälle vuodelle on kuitenkin lupailtu hyvää satoa, joten nyt kannattaa kulkea silmät auki, mikäli asuu hyvien lakkamaastojen läheisyydessä.

Suoalueilla parhaiten viihtyvä lakka on todellinen C-vitamiinipommi. Runsaalla desilitralla voi tyydyttää päivittäisen C-vitamiinintarpeen. Lisäksi lakka on erinomainen E-vitamiinin ja kuidun lähde.

Lakkahilloa lasikulhossa

Lakka on kiitollinen säilöttävä, sillä sen sisältämän bentsoehapon vuoksi se säilyy survottuna omassa mehussaan pitkään. Lakasta saa myös maukasta hilloa. Kokeile perinteisen lakkahillon lisäksi keltaista marjahilloa, johon käytetään sekä lakkoja että keltaisia vadelmia.

Juhlavat leivonnaiset kruunataan lakalla. Klassinen lakkakakku sopii juhlavuudessaan vaikka pyöreitä vuosia täyttävän päivänsankarin syntymäpäiväkakuksi. Kahvin kanssa maistuu myös herkullisen raikas lakkaleivos, jossa appelsiini ja tuorejuusto yhdistetään lakan aromikkaaseen makuun. Kokeileva leipuri testaa sinihomejuustolla tehostettua lakkasydän-juustotorttua, joka viimeistellään lakoilla ja mustaherukalla.

Lakkaleivos lasilautasella

Lakalla on paikkansa myös jälkiruokien makumaailman viimeistelijänä. Leipäjuusto lakkahillolla on suomalaisten jälkiruokien aatelia. Makea valkosuklaa-piimäpannacotta saa myös seurakseen raikasta lakkaa. Vanha kunnon kiissellikin saa potkua, kun siihen lisätään lakkaa ja tyrnimehua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lakka on herkullinen vitamiinipommi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.