Ideoita ruoanlaittoon

Leivitys: Näin onnistut paneroinnissa ja saat aikaan rapean kuorrutteen

Paneroidut kalapuikot ja kananugetit ovat monen suosikkiruokaa. Rapea ja maukas leivitys on helppo tehdä muutamalla niksillä.

Leivitettäväksi sopii melkein mikä vain tofupihveistä munakoisoviipaleisiin. Juuri se tekee paneroinnista niin kovin koukuttavaa. Kun paneroidaan, ovat mahdollisuudet lähes rajattomat.  

Lue myös: Itse tehdyt kalapuikot – näillä ohjeilla onnistut!

Leivitys on helppoa ja yksinkertaista. Superrapeaan lopputulokseen pääsee kunhan muistaa muutaman vinkin.

kalapuikot pakasteseitistä ja timjamiperunat
Rapeat kalapuikot pakasteseitistä tarjoillaan fish and chipsien tapaan uuniperunoiden ja mausteisen ketsupin kanssa. Seesaminsiemenet tuovat pinnan leivitykseen maukkan lisätwistin. Kuva: Jorma Marstio

Superrapean pinnan salaisuus on panerointi tuplasti

Yksinkertaisessa leivityksessä raaka-aine kuorrutetaan vain kananmunalla ja korppujauholla, mutta kun haluat superrapean pinnan, ota avuksi tuplapanerointi. Toisin sanoen, pyörittele paneroitava raaka-aine ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhoissa. 

Käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Älä painele aineksia lujasti kiinni. Saat ilmavamman lopputuloksen, kun jätät kuorrutteen kevyesti pinnalle. Ripottele lopuksi ylimääräiset kuorrutteet pois.

wieninleikkeet broilerista
Paneroidut wieninleikkeet broilerista ovat minikokoinen versio kasariherkusta, joka tarjotaan sitruunan, anjovisten ja kapristen kanssa. Nuiji broilerinfileet ohuiksi, jotta ne kypsyvät nopeasti. Kuva: Riikka Hurri

Muista mausteet leivityksessä!

Toinen vinkki maukkaaseen panerointiin on huolellinen maustaminen. Mausta tai marinoi paneroitava tuote ja ripottele mausteita myös jokaiseen panerointikerrokseen – siis sekä vehnä- ja korppujauhojen että kananmunan joukkoon. Näin paksu leivitys on sekä rapea että maukas!

Jos haluat panostaa, vaihda tavalliset korppujauhot japanilaisiin panko-korppujauhoihin. Niiden hiutaleet ovat suuria ja ilmavia. Siksi kuorrutuksestakin tulee rapeampi ja maukkaampi kuin perinteisiä, hienojakoisia korppujauhoja käytettäessä. Pankojauhoja löydät hyvin varustettujen ruokakauppojen aasiahyllystä.

Voit tehdä korppujauhot myös kuivahtaneesta leivästä. Surauta korpuksi kuivahtanut leipä monitoimikoneessa jauhoiksi tai raasta se vaikka käsiraastimella. Lisätwistiä ja makua kuorrutteeseen saat seesaminsiemenillä, pähkinärouheilla tai vaikkapa maissihiutaleilla.

corn flakes -turska ja korianteriaioli
Corn flakes turska ja korianteriaioli on englantilaisen katuruoan, fish and chipsin, innoittama kalaruoka. Turskapalat leivitetään maissihiutaleilla ja dipataan korianteriaioliin. Kuva: Kristiina Kurronen

Uppopaistamalla parasta

Mitä tahansa sitten leivitätkään, kypsennä se pannulla reilussa määrässä öljyä. Parhaan lopputuloksen saat uppopaistamalla. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Jos haluat olla tarkka, käytä apuna digitaalista lämpömittaria. 

Lue myös: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti

Paista yksi tai korkeintaan kaksi tuotetta kerrallaan, jotta ne paistuvat tasaisesti eikä öljy viilene liiaksi. Reikäkauha on uppopaistajan oiva apuväline, jolla saat ruoan helposti ylös kuumasta öljystä. 

Siirrä paneroidut ruoat valumaan hetkeksi talouspaperin päälle, jotta enin rasva imeytyy pois. Tarjoile ruoka heti, muutoin rapeasta pinnasta ei ole tietoakaan.

Jos haluat herkutella kevyemmin, paneroidut pihvit voi paistaa pannun sijasta uunissa, kevyemmin ilman paistorasvaa. Mallia voi ottaa vaikka pankopaneroiduista kananuijista. Maukkaan dipin kera tarjottuna lopputulos ei häviä rasvassa käristetylle. 

Ohje: Pankopaneroidut kananuijat

pankopaneroidut kananuijat, leivitys
Paneroidut eli leivitetyt kananuijat ovat niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Japanilainen panko-korppujauho takaa superrapean lopputuloksen. Kananuijat voi kypsentää kevyesti myös uunissa ilman rasvaa. Kuva: Kristiina Kurronen

Leivitys eli panerointi antaa makua esimerkiksi näihin suosikkiruokiin:

Seesami-juustopaneroitua seitiä

Wieninleikkeet broilerista

Corn flakes turska ja korianteriaioli

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leivitys: Näin onnistut paneroinnissa ja saat aikaan rapean kuorrutteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.