Kesäkurpitsaleipä

Leivotaan kesäkurpitsasta leipää, kakkuja ja piiraita – 5 ohjetta

Kesäkurpitsa tuo mehevyyttä ja keveyttä leipomuksiin. Monipuolinen raaka-aine sujahtaa niin suolaisiin piirakoihin kuin makeisiin kakkuihin.

Viehättävä kesäkurpitsaleipä on loppukesän maukkain lämpimäinen, joka sulaa suussa voisipaisun saattelemana. Paahdetut pinjansiemenet piristävät leivän rakennetta ja kesäkurpitsaraaste tekee leivästä uskomattoman mehevän. Kauran, rukiin ja vehnän yhdistelmä takaa monipuolisen makumaailman, joka viimeistellään vaalealla siirapilla ja merisuolalla. Kaunis vuokaleipä on mitä mainioin valinta keiton tai salaatin rinnalle.

Kesäkurpitsapiirakka

Ruokaisa kesäkurpitsapiirakka sopii niin keliaakikolle kuin kasvissyöjällekin. Helppotekoinen piirakkapohja syntyy keitetyistä perunoista, gluteenittomasta jauhoseoksesta ja margariinista. Maittavaa kesäkurpitsa-sipulitäytettä haudutetaan hetki pannulla ennen pohjan päälle levittämistä. Leipomuksen pinnalle ripotellaan raikasta raejuustoa ja täyteläistä kermajuustoraastetta. Valmiin piirakan voi halutessaan pakastaa sopivina annospaloina, jolloin lounas- tai piknikeväs on helppo napata mukaan.

191255-kesakurpitsakakku.jpg

Kuivakakusta tulee erittäin mehevä, kun taikinaan lisää hienoksi raastettua kesäkurpitsaa. Helpossa kesäkurpitsakakussa muna-sokerivaahdon joukkoon lisätään jauhot, öljy ja kurpitsaraaste. Kardemumma ja kaneli piristävät leipomuksen makua ja tuovat kakkuun kotoisan tunnelman. Kuohkea taikina kaadetaan reikävuokaan ja paistetaan kypsäksi uunin lempeässä lämmössä.

Kaiserin kesäkurpitsakakku on niin ikään herkullisen makea kuivakakku. Kesäkurpitsaraasteen kanssa ei kannata säästellä, sillä sen ansiosta kakusta tulee vastustamattoman maukas. Kurpitsan rinnalla maistuvat kanelin ja vaniljasokerin hienostuneet aromit. Taikina viimeistellään rusinoilla ja pähkinärouheella ennen uuniin laittamista. Valmis kakku soveltuu hyvin pakastettavaksi, jolloin sen maku syvenee ja paranee entisestään. Helppo vierasvara maistuu taivaalliselta tuoreen kahvin rinnalla.

136032-kesakurpitsaleivos.jpg

Suolaisen herkun voi kääntää amerikkalaiseen tyyliin päälaelleen, jolloin täyte tulee vuoan pohjalle ja taikina päälle. Kesäkurpitsavuoka taikinakuoren alla on maukas paistos oman puutarhan antimista. Herkullisessa täytteessä käytetään kesäkurpitsan lisäksi perunaa, fetajuustoa ja minttua. Ohut taikinakuori asetellaan varovasti täytteiden päälle, minkä jälkeen komeus voidellaan oliiviöljyllä ja paistetaan uunissa kauniin ruskeaksi. Valmiin piiraan pintaan puhkaistaan muutama ilmareikä, jotta kuuma höyry pääsee ulos ja taikinakuori säilyy siten mukavan rapeana.

Lisää maukkaita kesäkurpitsaohjeita:
Kesäkurpitsasta on moneksi
Kesäkurpitsaa risottoon ja grilliin
Kesäkurpitsa käy grilliin ja kakkuun
Kokataan kesäkurpitsasta
Kesäkurpitsaletut
Pakastettu kesäkurpitsa
Ruoka.fi: Fetajuustolla täytetyt kesäkurpitsat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Leivotaan kesäkurpitsasta leipää, kakkuja ja piiraita – 5 ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X